We kunnen er niet meer om heen. Het virus heeft de mensheid in zijn greep. Ik spreek de volledige naam maar niet meer uit, word er ’s nachts gillend wakker van. Waarom dan toch er over schrijven? Ach, dat is om het van mij af te schrijven. Zadel ik anderen op met virusangsten en kan ik vannacht weer slapen. Maar alle gekheid op een stokje, het virusdrama blijft hardnekkig terug komen in het dagelijks nieuws. Collega Joost van Buuren doet zijn uiterste best om de laatste berichten hier op Biflatie.nl te publiceren in zijn inmiddels 5e Coronacolumn. Op dit deel van Biflatie.nl blijven we het dagelijkse nieuws van de mainstream media ruimschoots voor.
Virus besmet niet alleen mensen
Aanvankelijk denk je dat het virusnieuws over een aantal weken wel weg ebt en dat we de aandacht kunnen richten op andere economische beslommeringen. Echter is die gedachte achterhaald door keiharde feiten over een virus dat mogelijk een pandemie veroorzaakt en daaraan gekoppeld een heuse economische crisis. Het is een opeenstapeling van narigheden waarbij de epidemie misschien in het niet valt bij het bankroet van een monetaire systeem dat al op zijn laatste benen loopt.
Geen keus
Het klinkt nogal inhumaan dat ik de menselijke tragedie van een virus, dat dood en verderf zaait onder de bevolking, ondergeschikt maak aan de economische ellende die als een perfecte storm op ons af raast. Uiteraard mag de aangrijpende gebeurtenis van een dodelijke volksziekte niet als een bijkomstigheid worden gezien. Gezondheid en welzijn van de samenleving moet op nummer één staan. Pas daarna volgt het economisch welbevinden. Het communistisch regime in China heeft gekozen voor de gezondheid van haar eigen bevolking. Als je een derde deel van je bevolking opsluit ter voorkoming van nog veel meer menselijk leed en daarmee gelijk de fabriek van de wereld stil legt, dan maak je m.i. de juiste keuze. Ook een regime is bang dat de bevolking in opstand komt als blijkt dat door falend overheidsbeleid een epidemie mens en machines volledig plat legt. Het zijn dus noodgedwongen keuzes dat overheden kiezen voor drastische quarantaine-maatregelen. Voor zelfbehoud en ter voorkoming van afstraffing vanuit een opstandige bevolking.
Het offer wordt de globalisering
Gezien de voorgeschiedenis van het virus in China en de snelle verspreiding in steeds meer landen maken economen nadere berekeningen aangaande de economische verwachtingen. Ik wil ze alvast een handje helpen. De financiële markten met hun beleggers zijn de graadmeters voor ons maatschappelijk welbevinden. Als beurzen nerveus worden en gaan crashen met enorme kapitaalvernietiging dan gaan we dat met ons allen voelen. Als een epidemie een pandemie wordt dan wordt de gezondheid van de mondiale samenleving boven het economisch belang geplaatst. Dat lijkt mij duidelijk. Echter kunnen we niet alles tegelijk hebben. Als we een goede gezondheid voorop stellen dan zal dat ten koste gaan van economische belangen. Dat heet een offer brengen. Het offer is de globalisering. Beleggers worden wakker en zien de gevaren van het verplaatsen van productieketens naar lage lonen landen. En het gevaar van machtsconcentratie bij multinationale ondernemingen die vanuit hun machtspositie fiscale voordelen naar zich toe halen ten koste van de mondiale volkeren.
Kink in de kabel
De weeffouten in de economie leiden tot economische spanningen die meestal tot ontlading komen als ergens een kink in de kabel komt. De kabel is de industriële productieketen en die vinden we niet helemaal toevallig het meest in de regio’s met lage lonen. Toevallig kampen nu net China, Zuid-Korea, en Noord Italië met de hevigste virusuitbraak sinds tijden. Daar waar een concentratie is van de volksvlijt. En veel fabrieksarbeiders leggen nu het bijltje er bij neer. Hoe frustrerend dat is naar de rest van de wereld zal nu blijken. Uitgestrekte gebieden in quarantaine betekent meer nervositeit op de financiële markten. Op moment van schrijven van deze column zijn de beurzen in Europa bezig aan een flinke duikeling. Beurs(AEX) in NL op min 3,8, beurs(DAX) in Duitsland min 3,5 en Italië op min 4,7 procent. Dat zijn dramatische verliezen halverwege de dag. Het is sterk afhankelijk van het virus of deze daling wordt voortgezet.
Is het virus de trigger?
De virus actualiteiten worden door beleggers met een loep gelezen. Elk bericht dat aangeeft dat overheden het virus onder controle hebben zal een opluchtingsrally geven op de beurzen. Mogelijk geholpen door centrale banken die met kwantitatieve verruiming (alleen) de beleggers te hulp schieten. En met een rentedaling proberen het krediet nog wat aantrekkelijker te maken. De knellende vraag is nu of een coronavirus in staat is om de trigger te zijn voor een algehele mondiale malaise. Al voor het virus kwam was er sprake van economische neergang. Crashende beurzen met nerveuze bankiers en grote economische schade voor de samenleving, daar zit niemand op te wachten. Ik hoop niet in de voetsporen te treden van collega Joost van Buuren, die heel druk is met het geven van updates over de virus-ellende. Ik wil hier liever niet met constante updates verschijnen over de economische malaise.
Infectie bij banken
Crashende beurzen zorgen voor wankele banken, faillissementen, werkloosheid, en uiteindelijk kapitaalcontroles in sommige lidstaten van de EU. Want dat is namelijk de route die we afleggen als instabiele banken door de EU-Bankenunie moeten worden gered. Een bankenunie die nog niet is toegerust op een redding van het Europese bankensysteem dat met plakband aan elkaar is verbonden. Behalve een virusbesmetting is een infectie binnen het bankenkartel heel goed mogelijk als beurzen blijven dalen. Kijk ik even naar de belangrijkste noteringen van Europese bankaandelen van vandaag (24-02-2020) om klokslag 12:40 uur: Deutsche Bank min 6 en Italiaanse banken gemiddeld 5 tot 6 procent in de min. Maar hopen dat financiële markten snel herstellen. Maar dat lukt alleen als het aantal virus-patiënten dat ook doet. Spannende tijden!
GW
Een update:
De financiële markten reageerden vandaag onstuimig op de virus berichten. Langzaam wordt duidelijk dat de gevolgen voor de mondiale economie groter kunnen worden dan oorspronkelijk door beleggers werd ingeschat. Bij het sluiten van de beurzen in Europa bleek dat de indexen op de middag nog wat verder weg zakten. De AEX sloot op – 3,9 %, de Duitse DAX op – 4,0 procent. De Italiaanse Borsa sloot op – 5,4 procent. Na het sluiten van de beurzen in Europa wordt angstvallig gekeken hoe de beursweek begint op Wallstreet. Als daar de beursdaling wordt voortgezet dan is de kans groot dat de beurzen in Azië de volgende dag het stokje overnemen. En daarna weer Europa. Tenzij er wonderen worden verricht door de medicijnman voor het virus en de centrale bankiers hun pijnstillers uitdelen aan de beleggers.
De Dow Jones sloot op – 3,5 en de NASDAQ – 3,8 procent. Als China gaat roepen dat ze de boel onder controle hebben en fabrieken weer gaan draaien, dan gaan beleggers uit van een kortstondige inzinking. Als dat niet binnen een paar dagen het geval is en ook de centrale banken niet gaan wapperen met hun flappentappers dan gaan beurzen verder dalen met af en toe een opleving vanwege de koopkansen die de profs zien. Beleggers zijn gewend geraakt aan de acties van ECB en de FED. Hun kortingen op de rentetarieven en het strooien met kwantitatieve verruiming op de geldmarkten, dat voornamelijk de financiële markten bereikt. Maar of het ingrijpen van centrale banken deze keer gaat helpen is vooralsnog de grote vraag.
Wereldwijd gaan elk jaar ca 500.000 mensen dood door velerlei griepvirussen.
Maar nu word een eentje uitgelicht en daar word een hype omheen gebracht en gemaakt.
Dat heeft een doel voor de grote belanghebber VS in deze wereld.
Deze natie staat op instorten zowel economisch als de geld wereld.
Binnen een jaar 4 triljard schuld erbij creëren gaat niet lang goed.
Maar er valt wat heel erg op nu, landen China en Rusland blijven kalm en handelen ook daarna.
Toevallig is er ook een mega grote NAVO oefening in Europa met uiteraard Rusland welke de agressieve doelen nastreeft, ik zie ze niet maar in de NATO fantasie zijn zij de boosdoener.
Dit meldde de WHO vandaag tijdens een update door het directoraat-generaal van de WHO
belangrijke puntjes:
-China meldt 77360 gerapporteerde gevallen, 2018 doden
-inclusief de 460 nieuwe gevallen en 150 doden in de afgelopen 24 uur
-er is sprake van een aanhoudende daling van het aantal nieuwe gevallen in China
-officials schatten in dat het aantal nieuwe besmettingen tussen 23 januari en 2 april ‘peaked and plateaued’ en daarna gestaag is gedaald
-er zijn geen significante veranderingen in het DNA van het virus aangetroffen.
-de sterftekans voor door het Coronavirus geinfecteerden blijkt in Wuhan tussen de 2 en 4% te liggen en in andere regio’s 0,7% te bedragen.
-voor geinfecteerden met minder ernstige symptonen de hersteltijd een week of twee duurt, voor geinfecteerden ernstige klachten kan de hersteltijd oplopen tot zes weken.
-buiten China zijn inmiddels 2047 infecties en 23 doden, verspreid over 28 landen gemeld.
– de snelle toename van het aantal meldingen in Italie, Iran en Zuid Korea baart zorgen
-the keymessage: this virus can be contained
https://www.youtube.com/watch?v=ylVWRZIZgqQ
eh…tussen 23 januari en 2 februari
Leidde de vorige financiële crisis na de val van Lehman Brothers in 2008 alleen maar tot een tekort aan geld en allerlei vervelende bezuinigingen die de gewone man hard raakten, ik denk dat de economische en maatschappelijke gevolgen van deze viruscrisis echt catastrofaal zullen zijn. Waarbij de harde maatregelen van de kabinetten Rutte I en II daarbij in het niet zullen vallen. Met daarbij echt een groot tekort aan van alles en nog wat. Het Covid-19-virus als middel voor een monetaire en financiële reset?
En nu de alternatieve hamvraag: hoe ’toevallig’ is dat allemaal, onder de gegeven omstandigheden? Heb je daar ook een mening over? (Zelfs kritische mainstreamers zijn niet meer tevreden met de dagekijkse, vrijblijvende optelsommetjes).
Update:
De beurzen veerden vandaag(25-02-2020) na opening op door koopjesjagers. Maar binnen een uur was de daling opnieuw ingezet. Vrij logisch eigenlijk. Als beleggers de berichten in de mainstream media scannen dan slaat de schrik ze om het hart. Beleggers zijn mensen maar ook geldduivels. Geraken in een innerlijke tweestrijd. Verkopen of juist kopen als prijzen dalen. De grote vermogensbeheerders handelen met computers die met hun algoritme op de juiste momenten aan- en verkopen. De insteek is dat hun belegd vermogen niet mag kelderen en daarom zijn de dips ook weer aankoopmomenten. Totdat het rekenschema van de pc een dalende lijn ziet die tot ‘uitverkoop’ dwingt ter voorkoming van grote verliezen.
Vermogensbeheerders werken allemaal op dezelfde wijze. Als op gegeven moment beleggen te riskant wordt, en ook het geloof in de FED en de ECB wegebt, dan zal een vertrouwenscrisis de beurzen in een rollercoaster veranderen. Hevig op en neer dansende koersen met uiteindelijk een beurscrash. Het lijkt er op dat momenteel wat rijen ontstaan voor de kassa van de achtbaan. Alleen waaghalzen durven een wilde rit aan. Het is nu een kwestie van de wachtrij in de gaten houden. Als deze korter wordt dan zijn er minder waaghalzen, eeeehhh vermogensbeheerders, die nog een ritje willen wagen. We gaan dus regelmatig een kijkje nemen op de beurs.