De prijzen van verschillende soorten “zachte grondstoffen” zoals tarwe en cacao zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Wat is de oorzaak van de stijging en zal etenswaar hierdoor duurder worden voor de consument? Het zou best wel eens kunnen dat ons ontbijt de komende tijd duurder gaat worden. Verschillende zogenaamde ‘zachte grondstoffen’ zoals cacao, tarwe en sinaasappelsap stijgen namelijk in prijs. Vooral het weer, dat voor tegenvallende oogsten zorgt, is de boosdoener.
De gestegen cacaoprijs spingt van alle prijsstijgingen ongetwijfeld het meest in het oog. Vrijdag 16 juli baarde de Britse grondstoffenhandelaar Armajaro wereldwijd opzien door 240.000 ton cacao te kopen. Dit komt overeen met bijna de gehele cacaovoorraad in Europa.
De prijs van cacao steeg vervolgens naar het hoogste punt in dertig jaar. Op 21 juni kostte een ton cacao (levering in september) 2.311 pond sterling. Dat is al weer iets minder dan de slotkoers van afgelopen vrijdag van 2.450 pond maar Armajaro gokt met de enorme aankoop op een prijsstijging van het goedje. Ivoorkust, de belangrijkste producent van cacaobonen, heeft te kampen met tegenvallende oogsten en politieke instabiliteit wat de prijs opdrijft.
Maar niet alleen de prijs van cacao is aan een opmars bezig. Ook de tarweprijs steeg de afgelopen maanden flink. Afgelopen donderdag 15 juli bereikte de prijs het hoogste niveau van dit jaar. De voornaamste oorzaak is volgens onder meer het Amerikaanse persbureau Bloomberg de slechte oogst in Rusland. Dat land heeft momenteel te kampen met extreme droogte. Ook Canada heeft te kampen met tegenvallende oogsten, maar dan juist weer vanwege overstromingen.
Bovendien bevindt de prijs van sinaasappelsap zich door mislukte oogsten in Brazilië zich op een hoog niveau. Het land is een van de belangrijkste producenten van sinaasappelen. Een andere belangrijke producent, Florida, had al te maken met tegenvallende oogsten vanwege de kou van afgelopen winter. Mocht de Amerikaanse staat te maken krijgen met een slecht orkaanseizoen, dan kan de prijs van sinaasappelsap wellicht nog oplopen.
Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zijn tot slot de prijzen van koffie en suiker ook fors gestegen. Volgens de krant steeg de steeg de prijs van koffie met ruim 58 procent en de prijs van suiker met 61 procent sinds begin 2009. Ook hier zijn de prijsstijgingen vooral te wijten aan slechte weersomstandigheden in de landen waar de grondstoffen worden verbouwd. Voor suiker speelt volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op korte termijn ook de voorbereidingen voor de ramadan een rol. Het einde van deze religieuze periode van vasten wordt gevierd met het eten van veel zoetigheid. Hierdoor neemt de vraag naar suiker toe.
Via: Z24