De voedselprijzen in de wereld stijgen sinds een aantal maanden weer in rap tempo. De FFPI (FAO Food Price Index) is in november gestegen naar 205,4 punten een stijging van bijna 4% in vergelijking met oktober. De FFPI is een index die wordt samengesteld door de Food and Agricultural Organisation van de Verenigde Naties.

De FAO Food Price Index bestaat uit 55 verschillende grondstoffen en soorten voedsel die zijn onderverdeeld in een aantal index-categorieën, te weten, vlees, melkproducten, graan, olie & vetten en suiker. Olie & vetten en suiker zijn de grondstoffen die in de afgelopen maand het meest gestegen zijn in prijs. De oil & fat price index steeg met 10,5% ten opzichte van een maand eerder en de sugar price index steeg in november op maandbasis met 7,5%. Er zijn geen dalingen te constateren, slechts de meat price index bleef gelijk ten opzichte van de voorgaande maand. In vergelijking met vijf jaar geleden staan alle voedselprijsindexen dik in de plus. Gemiddeld is voedsel op de wereld in de afgelopen vijf jaar 53,3% duurder geworden. Suiker is wederom de uitschieter met een stijging van 110% over de laatste vijf jaar.



De FFPI steeg in november voor de vijfde maand achter elkaar en staat momenteel op het hoogste punt sinds juli 2008, net voordat de kredietcrisis uitbrak. Toentertijd was er ook al sprake van een ‘world food price crisis’, maar de kredietcrisis bracht ‘uitkomst’, omdat de prijzen van grondstoffen door de grote onzekerheid over de economie en ons kapitalistisch systeem mee daalden met de aandelenbeurzen. Twee jaar later en vele honderden miljarden euro’s en dollars aan bailouts en stimuleringspakketten verder, zijn we eigenlijk weer terug bij af. Om het zo te zeggen: de prijs van voedsel staat weer bijna op het niveau van voor de global financial crisis, terwijl de aandelenmarkten nog ver van eerdere niveaus zijn verwijderd.

De stijging van de voedselprijzen is een zorgwekkende ontwikkeling die past bij het beeld van biflatie. Grondstoffen en voedsel stijgen in prijs, terwijl duurdere producten (zoals flatscreen TV’s) en huizen in prijs dalen. De voedselprijzen zijn in 2010 onder andere gestegen door slechte oogsten. Zo steeg de tarweprijs flink, door de mislukte oogsten en het exportverbod in Rusland. Maar de prijzen stijgen ook door de toenemende vraag vanuit emerging markets. In China en India alleen al, lopen momenteel bijna 2,5 miljard mensen rond wiens mond gevuld moet worden.

De belangrijkste veroorzaker van de stijgende voedselprijzen is echter toch de olieprijs. Een vat ruwe olie rolde boven de $140,- de kredietcrisis in en daalde binnen luttele maanden met maar liefst 100 dollar. Hierdoor daalden de prijzen van grondstoffen ook flink. Inmiddels kost een barrel crude oil weer ruim $85,-. Naar verwachting zal de prijs van voedsel in 2011 verder gaan stijgen. Volgens de FAO zal voornamelijk de cereals price index een flinke sprong gaan maken als er niet significant meer graan wordt geproduceerd volgend jaar. Het is te hopen dat de prijsstijgingen van grondstoffen niet door gaan zetten. Dit is uiterst desastreus voor de allerarmsten op aarde. Volgens een schatting van het FAO hebben 925 miljoen mensen op deze wereld chronisch honger. K. Dil

8 reacties

  1. Commodities stijgen vrolijk verder. En de olie gaat echt niet goedkoper worden. Peak Oil komt steeds dichterbij, daarna wordt olie alleen maar schaarser en dus duurder. Ziet er dus naar uit dat voedsel de komende tijd inderdaad niet bepaald gaat dalen in prijs…

  2. Gelukkig maakt dit niets uit voor de algemene inflatie, aldus de overheden die handig de voedsel en energie prijzen uit de indexcijfers halen.

  3. @2 – klopt, hebben ze ook al met vastgoed gedaan. Alles wat niet lekker uitkomt voor het cijfer gooien ze gewoon eruit of ze verminderen het extreem, met een of andere vage smoes…

  4. Dus minder suiker en meer vlees consumeren? De enige manier waardoor de voedselprijzen gaan dalen is een nieuwe crisis, terwijl die er eigenlijk nog steeds is. Maar de commodities lijken weinig last te hebben van de de schuldencrisis in de europese landen. Peakoil gaat zoals Arno al zegt een groot probleem worden in de toekomst, want het zwarte goud raakt een keer op. Natuurlijk zijn er alternatieven, alleen de omschakeling naar nieuwe energiebronnen zal niet binnen een dag gebueren.

    Naast de commodities gaan de aandelenmarkten ook weer omhoog, omdat zelfs Amerika, dat al failliet is, geld wil pompen om de euro niet te laten klappen. Nog meer geld drukken dus, wat ook weer in de grondstoffen terecht komt.

  5. Geweldig artikel! Zo is het precies.
    Kan alleen maar zeggen:
    Hoe sneller en hoe meer geld er wordt bijgeprint, des te harder zullen voedselprijzen stijgen.
    Dit als idioten bijprinten verziekt de totale welvaart.

    Pas nog las ik een stuk dat makelaars verwachten dat starters geen huis meer kunnen kopen binnen nu en een paar jaar al. Logisch als we straks 80% van ons salaris al kwijt zijn aan voedsel.
    Extreme voedselprijzen was in 20ers ook de ondergang van Duitsland (Weimar).

  6. Er is voor nog zo’n 70 jaar olie………dus tegen die tijd hebben ze wel wat anders.
    Wat eigenlijk nu al voor handen is, maar door de grote maatschappijen wordt tegen gehouden.

  7. @Anne – bedoel je wat er nog in de grond zit? Als het dat is, dan heb je op een gegeven ogenblik het probleem dat het niet meer haalbaar is om het uit de grond te halen. Er kan nog wel voldoende zitten, maar als het meer geld/olie kost om de olie eruit te halen, dan heeft het natuurlijk weinig zin…

  8. Zo ongeveer twee derde van alle olievoorraden zitten in oliezanden en hoe duurder de olie wordt, hoe aantrekkelijker het is om het te gaan winnen. De technologie daarvoor ontwikkelt zich snel. En aangezien een vat olie nu al weer bijna 100 dollar waard is, is het een kwestie van tijd voordat de oliezanden ook kunnen worden gewonnen.In Canada en Venezuela zitten enorm veel ‘oil sands’. Maar dan moet er eerst nog 100 dollar bovenop de prijs van een vaatje olie voordat ze daarbij kunnen komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: