Uit een nieuwe publicaties van de Food and Agricultural Organization (FAO) van de Verenigde Naties blijkt dat de prijzen van voedsel en grondstoffen wereldwijd nog steeds op een ongekend hoog niveau staan. De index van de FAO, die de voedselprijzen meet, kwam in augustus uit op 231 punten, een stijging van 26% op jaarbasis. De index staat nog maar 7 punten onder het recordniveau van 238 punten in februari 2011 en hoger dan tijdens de voedselcrisis in 2007-2008.

De FAO Cereal Price Index, een deelindex van het algehele mandje voedsel, steeg in augustus met 36% ten opzichte van een jaar geleden. Het hogere niveau is voornamelijk toe te schrijven aan de prijsstijging van rijst en mais. De gemiddelde prijs van melkproducten steeg in augustus met 14% op jaarbasis, maar daalde ten opzichte van een maand eerder met 6%. De stijging van de Nieuw-Zeelandse dollar noemt de FAO als de voornaamste reden voor de kortstondige prijsdaling.

De FAO Suger Price Index daalde in augustus 2% tot 394 punten, maar steeg maar liefst 50% ten opzichte van een jaar geleden. Een beter dan verwachte oogst in Europa, India en Thailand geeft de prijs van suiker dus was lucht, alhoewel de verwachting van de oogst in Brazilië, de grootste suikerproducent ter wereld, naar beneden werd bijgesteld.

In Brazilië wordt enorm veel suikerriet geproduceerd. Van een deel wordt suiker gemaakt. Van het andere deel van het suikerriet wordt ethanol gemaakt, een brandstof waar de auto’s in Brazilië op rijden, eigenlijk gewoon een soort alcohol. De overgrote meerderheid van de auto’s in Brazilië kunnen op alcohol en op benzine rijden. De prijs van suiker stijgt dus deels ook door de toenemende vraag naar energie.

De FAO is overigens nog steeds bezorgd om de voedselprijzen, die maar niet willen dalen. De voedselprijzen blijven in 2011 hangen rond hetzelfde niveau (zie ook de grafiek hier rechts). Natuurlijk is het zo dat er gewoon steeds meer mensen op aarde bijkomen. De vraag naar voedsel en grondstoffen vanuit de emerging markets blijft stijgen. Hoge voedselprijzen, voornamelijk die van tarwe, rijst en mais, kunnen leiden tot maatschappelijke onrust.

Dat hebben we dan ook meegemaakt in de eerste helft van 2011 op verschillende plaatsen ter wereld. In 2008, net voordat de kredietcrisis uitbrak, was dat niet anders. Ook toentertijd protesteerden massa’s mensen tegen de hoge voedselprijzen. Het waren toen voornamelijk de mensen in Afrikaanse en Arabische gebieden die in opstand kwamen. Indien de stijging van de voedselprijzen doorzet zullen op termijn ook mensen in de geiïndustrialiseerde economieën van zich laten horen, omdat ze steeds meer geld kwijt zijn aan deze eerste levensbehoefte.

Koen Dil

29 reacties

  1. De tijd lijkt steeds rijper te worden om de roep naar een sterke lijder die de wereld weer in het gareel weet te krijgen dat was in de jaren 30 ook zo ,en die voedingsbodem word nu weer gelegd zo lijkt het wel,zo iemand doet eerst grootse dingen om het volk op zijn hand te krijgen en daarna valt zijn masker af en laat zien dat hij in werkelijkheid een monster is die de wereld in brand zet.

  2. Het is maar een suggestie, maar als ik u was zou ik de gebruikelijke ingeblikte produkten die u TOCH zowieso al jaren gebruikt, gewoon voor (minimaal) 1 jaar NU al inslaan, en wel om de simpele reden dat dat spul minimaal tot 2014 goed is, en u er in de toekomst minstens het dubbele voor moet betalen. Vergeet niet uw honden- kattenvoer daarbij in te begrijpen. Rotten doet al dat gesteriliseerde spul ècht niet.

    Of zie ik ze vliegen ..?

  3. -edit redactie- Dit soort reacties voegen absoluut niets toe. Er is al een keer gevraagd om daar rekening meer te houden, schelden op wie dan ook doet u maar ergens anders.

  4. hee, knowtoomuch,

    Op rtlz (Tissen) kreeg ik niet echt antwoord van je.
    Blijkbaar gebruik je dit forum meer om stoom af te blazen dan om van gedachten te wisselen met anderen… correct me if im wrong.
    Trouwens, die Khazaren… ik kom op mijn beste vriend (zoekmachine x) alleen maar hoop centraal Aziatische ruiters met hun paarden tegen. Leg de term ajb aan ons uit.

  5. @moerstaal : ben sinds 2 weken van rtlz afgeschopt, dus kon ik ook niet meer reageren. “Ze” hebben me langer getolereerd dan ik op voorhand verwachtte trouwens.

    Voor wbt “Khazaren” kijk/luister laar naar “Benjamin Freedman” (=Khz) speech (www.iamthewitness.com / linkerkolom) of lees “The Thirteenth Tribe” van Arthur Koestler (Khz) enz-enz. Maar dit “onderwerp” ligt nogal ehh… “gevoelig” zeg maar … want Israël (de locatie althans) is ehh.. 2000Km te “zuidelijk” gesticht zeg maar … 80-90% vd “Joden” zijn namelijk helemààl geen Joden enz … maar afstammelingen van een (tot het Jodendom) bekeerd (Turks-Mongolisch volk / 740AD) , maar daar mag je (nog steeds) niet over “beginnen” hè ..?
    Haalt namelijk hun (Israël-)staatsclaim er onder uit enz-enz … afijn … ik stop nu, want anders word ik ook op deze site er om “onverklaarbare” redenen vanaf geschopt etc …

    Succes met je zoektocht in ieder geval !

    Maar ik lul niet, en heb gelul snel door, vandaar dat ik gewoon “vasthoud” aan wat ik “denk te weten” …

    (o ja, op Tissinski’s laatste artikel (exit Europa) mag (ook) weer niet gereageerd worden 🙂 )

  6. @ knowtoomuch Europese politici zijn niet erg happig op een federaal Europa. Daarom kozen ze ook zo’n vaatdoek als Van Rompuy aan het hoofd. Ook eurobonds en de transferunie zijn zwaar impopulair en Griekenland lijkt nu toch failliet te gaan. Hoe is dat nou te rijmen met het streven van de NWO, of het gevreesde Rothschild-communisme? Nog even en de euro valt uiteen en komt van de EUSSR, niks meer. Past dat in de Rothschildplannen?

  7. Stijgende voedselprijzen bij een krimpende economie, dat is vragen om onlusten en ongeregeldheden. Want bij een krimpende economie kunnen de lonen, pensioenen en uitkeringen niet meestijgen met de inflatie!

  8. Over een aantal jaren zal iedereen toegeven dat de huidige crisis eigenlijk een volle depressie was.

    Eén van de gevolgen van een depressie is dat een groot deel van de luxe verdwijnt. Geen twee of derde auto meer. Niet meer 3 of 4 keer per jaar met vakantie. Als je over een jaar of tien zal iedereen die een auto rijd en jaarlijks nog een keer met vakantie kan tot de midden klasse behoren.

    Iedereen die zelf nog wat kan doen is natuurlijk veel beter uit. Zelf voedsel verbouwen, zelf je auto onderhoud of je huis en repareren, zelf kleding maken en natuurlijk verstandig met je geld om gaan.

    Als ik kijk hoeveel mensen dit alles absoluut niet kunnen dan weet je dat veel mensen keihard geraakt zullen worden. Dat gaat in het begin natuurlijk onlusten geven. Op een gegeven moment gaat men beseffen dat dit de nieuwe realiteit is en zal alle wat bedaren.

    Een ander gevolg is de ‘winners en losers’ over een paar jaar heel andere mensen zullen zijn dan nu. Mensen die de skill’s hebben om dingen zelf te doen zullen succes voller zijn. Dat geld helemaal voor diegene die voorbereid zijn. De voorsprong die zijn hebben zal voor hen extra welvaard betekenen.

  9. zeg hans55, wat je doet is slecht voor onze gezondheid hoor! 😉
    Graag positief nieuws… hehehe Wij declareren de slaappillen en de prozac wel bij jou…
    Thanks, ik ga hem bekijken alhoewel ik wel beetje tegen “Biblical Prophecy” aanhik… Ik heb niets met religie op maar wellicht juist daarom!

  10. Goed overzicht van de feiten! Weinig mensen staan er bij stil, maar de stijging in voedselprijzen van afgelopen jaar zal komend jaar voelbaar zijn voor de consumenten in de supermarkt. Hamsteren maar!

  11. @Dré:
    [quote]Goed overzicht van de feiten! Weinig mensen staan er bij stil, maar de stijging in voedselprijzen van afgelopen jaar zal komend jaar voelbaar zijn voor de consumenten in de supermarkt. Hamsteren maar![/quote]

    Dit is nu al te merken aan de prijzen in de supermarkten. Dat de grondstofprijzen voor voedsel met 26% zijn gestegen, wil niet zeggen dat de boodschappen ook 26% zouden zijn gestegen! Want de boodschappenprijzen bestaan uit meer dan alleen maar de grondstofprijzen.

    Speculanten hebben wel een flinke hand in deze prijsstijgingen.

  12. @VanZaken : Of Europa nu als blok of als een groep individuele naties ten prooi valt aan een gigantische burgeroorlog doet er niet toe. In beide gevallen zal (al) het centrale gezag imploderen en er een gigantische anarchie in de straten heersen, oa gevoed door de verschillende ethnische en religieuze groeperingen. Eenmaal uitgeput en zonder verdediging zullen ze/Europa fysiek worden binnengevallen ; nu is het nog te sterk/stabiel/georganiseerd. Wacht nou maar op de komende K-Klap & de (grote) Midden-Oosten oorlog, dan wordt “mijn” scenario vanzelf reëeler. “Dingen” kunnen in heel weinig tijd heel snel veranderen. In onze “moderne” tijd helemaal. De wedergeboorte van het communisme kan trouwens alleen maar plaatsvinden na de ’totale mislukking’ van het kapitalistische model aan de wereldbevolking te hebben laten zien/ondergaan, anders zou er zowieso in de Westerse wereld geen ‘draagvlak’ voor zijn. Daar zijn ‘ze’ nu druk mee bezig. Dus 2 voorwaarden : de K-Klap èn de MO-oorlog, die onze ‘eigen’ import-bevolking zich HIER tegen het Westen zal doen keren, vermoedelijk terecht als je hoort wat voor slachtingen er in Libië zijn aangericht (40-50 duizend doden) door de NATO (zonder mandaat/illegaal). Voor het opstarten/legitimeren van een MO-oorlog zal wel een False Flag in Eur of USA worden georganiseerd, die hebben hun nut in het verleden al vaak bewezen. Kun je ook lekker zelf het moment uitkiezen hè ?

  13. Mensen, hans55 heeft een reaktietje of 5,6 boven deze reaktie een super-link weggezet. Ben pas 20min aan ’t kijken maar het lijkt me goed in elkaar te zitten. Goed bestede tijd dus !

    VanZaaaa-ken …!! kijken !!!

  14. ècht een SUPER DOC, [u]Hans55 ; bedankt ![/u]
    Ik ben nou bij 1u10 ongeveer, de helft, maar heb geen opmerkingen.
    En dat is zeldzaam, geloof mij maar.

    @VanZààààken : HIER had ik ’t nou al die tijd over op RTLZ.
    HIEROM ben ik er ook vanaf geschopt hoogstwaarschijnlijk.
    Voor ieder kwartier van deze doc heb ik een (frans) boek gelezen van 300-500 pagina’s. Alleen de “Khazaren” worden niet vermeld in deze doc ; is ook een historisch zéér schaars bekend gegeven trouwens.

    Kijken, mensen, KIJKEN ! ! !

    Ik kladder ook af en toe wat op http://www.thesilvermountain.nl / Kenniscentrum / onderaan pagina “blog”. Goed niveau, een stuk beter dan rtlz in ieder geval. En (nog) geen censuur. Ik pleur de “hans55-doc” er vanavond nog op. Eérst ‘m nog even afkijken hahaa !

  15. Laten we wel wezen, de voedselprijzen in West-Europa zijn momenteel absoluut niet aan het stijgen, doch dalen op dit moment enorm, in elk geval de opbrengstprijzen voor de meeste boeren in Europa. Als er gepraat wordt over 26% duurdere voeding, dan betreft het beslist niet ons verwende Westerse wereldje. Alles wat daar over beweerd wordt is lariekoek. Op dit moment krijgt de agrarisch producent om maar eens een willekeurig lijstje op te stellen:

    – aardappelen € 0,05 per kg (vorig jaar € 0,18)
    – uien € 0,03 per kg (vorig jaar € 0,18)
    – tarwe € 0,18 (vorig jaar € 0,18)
    – appels € 0,22 gemiddeld per kg (was € 0,33)
    – peren € 0,25 (was € 0,45)

    Als er sprake is van voedselinflatie, dan betreft dit pertinent niet de rijke Westerse markt. Ik geloof wel dat de uiteindelijke supermarktprijs, c.q. prijzen eindproducten niet lager liggen dan afgelopen jaar, daarvoor is de marktmacht en de hebberigheid van de mastodonten in onze economie te groot, maar een stijging is gewoonweg flauwekul. Boeren in Europa worden op dit moment geweldig uitgebuit.

    Voordat mensen beginnen over miljardensubsidies aan de landbouw: een overgroot deel van de boeren wil hier gisteren al vanaf om zo een werkelijk vrije productie en handel te kunnen waarborgen. Het is nu als een Euro krijgen uit gemeenschapsgeld, maar daardoor twee Euro aan inkomsten mislopen. Volgens mij heeft bijna niemand door in wat voor een rijk wereldje we leven met totaal waanzinnig overbodige luxeproducten die gekocht moeten worden, auto’s, vakanties en dergelijke. Crisis? Laat me niet lachen. Dat het zal veranderen staat echter als een paal boven water.

    Verder een hoop gelul over speculanten die van invloed zouden zijn, ik geloof er niks van. Voedselprijzen zijn uiteindelijk een gevolg van (lokale) weersomstandigheden, welke niet altijd direct gecorrigeerd kunnen worden met grotere importen. Als wij hier bereid waren om onze luxe in te leveren, bereid waren om hogere voedselprijzen te accepteren, dan zou er in elk geval zorgvuldiger en minder geconsumeerd worden, waardoor er ook nog voedsel overbleef voor een miljard honger lijdende mensen op deze aardkloot. Maar het interesseert hier niemand ene kloot en we laven ons in ach en wee geblaat.

    Voorbeeld: India en Pakistan hebben a.g.v. overstromingen een enorm tekort aan uien, waardoor veel oogst is verloren gegaan, dit uit zich in een binnenlandse prijs (India) van omgerekend € 1,00 per kg voor de consument. Dit is gigantisch veel als je dat in verhouding ziet tot de inkomens die in die landen worden verdient.
    Dat daar sociale onrust ontstaat omwille van omhoog gevlogen voedselprijzen is denkbaar en volgens mij beseffen we hier niet voor een heel klein beetje dat de Westerse consument geweldig beschermd wordt door ons ‘vrije’ marktmechanisme dat ervoor zorgt dat de grote oogst 2011 niet gedeeld wordt met dergelijke landen. Hel lijkt een kwestie van pure angst om onze overschotten te delen om hier maar verzekerd te kunnen blijven van belachelijk goedkope voeding, terwijl mensen in landen als India voornamelijk moeten krom liggen om dergelijke producten te kunnen kopen.

    Ook hier zullen we binnen een generatie te maken krijgen met echt dure voeding, maar dat is botweg een gevolg van onze arrogantie om te denken dat boeren werkezels zijn die moeten interen op hun vermogentje en moeten leven onder bijstandsniveau. Dit uit zich in een uitstervend beroep, afhankelijkheid van het nu nog goedkope buitenland, resulterend in op termijn Afrikaanse toestanden.

    Maar goed, mensen, hou vooral je kop in het zand. Live now, pay later.

    Ik kan en wil er nog veel meer over kwijt, maar ik wil vooral u allen hier vragen niet alles klakkeloos als de volle waarheid te lezen vanuit je eigen beperkte leef- en denkwereldje met alle denkfouten die erbij horen en eens kritisch te kijken wat er nu werkelijk klopt. 26% omhoog? vast wel, maar hier niet. Stop met zeuren!

  16. Klasse, Jozef !

    Het artikel over die “26%” is hier gewoon een half jaar te vroeg hier geplaatst, want komen zal het, en wel meer dan 26% …

  17. ok… zoals ik op voorhand al verwachtte gaat de bovengenoemde doc vanaf 1u30/1u40 de verkeerde kant op ..; blijkt dan ook een Protestants/Evangelisch produkt te zijn … die eindigen “nog al” eens in details … daarom zijn er ook iets van 600-800 (Protestantse/Evangelische/Gereformeerde etc etc) Kerken/Geloofsgemeenschappen wereldwijd … doet me denken aan de woorden van H. Ireneus (2e eeuw AD) : “Afgescheiden Geloofsgenootschappen gaan door met splijten als vanuit een innerlijke noodzakelijkheid”. Neemt niet weg dat t/m de eerste 1u40 het zéér reëel is, daarna alleen nog de citaten van A. Pike (1u55 t/m 1u59).

    Was helemaal teleurgesteld toen ik als aanbevolen sites “prisonplanet” (A. Jones) en “rense.com” zag ; deze laatste is helemaal een luchtbel met z’n UFO/crop circle-gelul. Jammer dus.

    Maar ga ze maar eens zoeken èn vinden ; goeie docs ; tot en met 1u30 is ie gewoon héél goed. Punt.

    .

  18. @ Jozef

    In de basis heb je wel gelijk. Alleen als je het artikel van Koen nog eens goed leest dan zal je zien dat er daarin niet over de Nederlandse voedselprijzen gesproken wordt maar over de ‘wereld’ voedselprijzen. Zelf gaf je al een mooi voorbeeld van stijgende prijzen in India.

    Dat hier in Nederland de prijzen laag zijn ten opzichte van andere wereld delen is al jaren bekend. En ook dat de boeren eigenlijk te weinig verdienen.

    O.a. Jim Rogers roept dit al heel lang. Investeringen blijven beperkt en net als instroom van jongen mensen. De gemiddelde leeftijd van een de Amerikaanse boer is (als ik het mij goed herinner) 58 jaar. Over 10 jaar zal het grootste deel met pensioen zijn, en er is geen opvolging.

    Daar komt nog bij dat er steeds minder grondstoffen voor de landbouw beschikbaar zijn en dat zoet water bronnen uitgeput raken. Agri wordt de volgende booming business.

    Ooit waren onze boeren maar wat blij met de Europese subsidies. Tot dat de subsidiepot gedeeld moet worden met nieuwe landen (voormalig Oostbloklanden) en landen als b.v. Spanje, Italië en Griekenland. De boeren in die landen hebben een lagere levensstandaard en kunnen dus veel beter rondkomen van die lage prijzen (incl subsidie). Geen wonder dat de Nederlandse boer nu plotseling erg graag af wil van die subsidies.

    Maar goed, ook hier zal de wal het schip gaan keren. De prijs van voedsel zal in de toekomst een veel groter deel van ons inkomen gaan vergen.

  19. Han,

    Het artikel wijst inderdaad niet op de situatie bij ons, maar wereldwijd. Volgens mij attendeerde ik daarop. Wat me stoort is een aantal reacties hier, waarbij deze situatie klakkeloos wordt vertaald naar de onze. Mijn inzet hier is slechts om deze mensen erop te wijzen hoe de situatie hier volgens mij in elkaar steekt; we zien een verschijnsel waar de professionele media zich ook vaak aan schuldig maken: we lezen wat, gebruiken er wat van en nemen elkaars misvattingen over. Er wordt daardoor een stemming gecreëerd die voor ons compleet misplaatst is. In feite hoeft er hier nog steeds geen mens te mopperen, of erger honger te lijden vanwege gestegen voedselprijzen.

    De mening van J. Rogers is me bekend en ik kan niet anders dan deze van harte onderschrijven. De man ziet het goed.

    Met vriendelijke groet.

  20. In de media word ik en vele andere Nederlanders er aan herinnerd dat ik GELD moet overmaken naar een gironummer omdat er in Afrika veel mensen zijn die zich niet in hun eerste levensbehoefte (voedsel, water) kunnen voorzien.

    In de westerse wereld is eigenlijk GELD een eerste levensbehoefte. Je hebt geld nodig om voedsel te kunnen kopen. Het is niet zo dat elke Nederlander zich een stukje grond kan veroorloven om gewassen te verbouwen voor eigen gebruik en ’s op een middagje op bijv. konijnen gaat jagen.

    In principe hoef je in Nederland niet honger te lijden, dat is een feit. Maar waar de Nederlandse staat de gewone burger ‘bij z’n ballen heeft’ is eigenlijk op de tweede levensbehoefte nml. ‘een dak boven je hoofd’. Ik geef ongeveer 270 Euro p/mnd uit aan de nodige voeding maar leg 900 Euro neer aan kale huur voor mijn woning. (ok, ooit had ik een goed betaalde baan en kon geen aanspraak maken op een sociale huurwoning)

    Zoals reeds eerder gezegd. Je hoeft in veel gevallen in Nederland niet om te gaan van de honger maar ‘een dak boven je hoofd’ is toch wel het ultieme chantage middel van de overheid om mee te doen aan dit westerse systeem waarin we zitten.

  21. Misschien zie ik het wat simpel, maar het lijkt me een taak van de Westerse regeringen om hongerende mensen te hulp te schieten. De voedselcrisis in verre landen duidt op een gebrek aan voeding en niet aan geld. Wat op zeer korte termijn zou moeten gebeuren is directe voedselhulp geven en geen geld, want dat lost op korte termijn de schaarste niet op. Geld heeft de onprettige eigenschap dat het in mensenhanden komt die daar zo hun eigen plannen mee uitvoeren. Niks ten nadele trouwens van instanties als het Rode Kruis en Artsen zonder grenzen om er een paar goede te noemen.

    Geld heeft men in arme landen wel degelijk nodig, maar het lijkt me beter dat dit er niet via noodacties komt, maar in een continue gestructureerde stroom vanuit alle rijke landen. De enige intentie mag zijn verbetering van infrastructuur, scholing en verbetering van de landbouw (hongerenden voeden).

    Om de eerste noden op te lossen moeten onze overschotten op een intelligente manier naar hongerlanden gebracht worden. Ik vind dat dit op een zodanige manier moet gebeuren dat we het gewoon zo afmeten dat we hier net voldoende hebben, waarbij verspilling wordt voorkomen door hogere voedselprijzen. Op dit moment ontstaan weer al verschillende overschotten, dus we kunnen best veel missen. Goed voor de boeren hier, de mensen daar en voor de gemoedsrust van alle Westerse mensen. Ver weg mag de lokale markt niet verstoord worden door dumping, maar door gedoseerde aanvoer. In elk geval is er nu schaarste die daar zorgt voor acute hongerellende. Het is pas humaan als we hier wat aan doen, niet door geld te geven (aan wie eigenlijk?). Ik snap wel dat regimes ver weg liever praten in termen van geld, maar zolang we niet structureel op zoek gaan naar een humane oplossing, zal veel geld voornamelijk verdwijnen in verkeerde handen. Het is een stuk minder interessant om rottigheid uit te halen met een vrachtschip met graan, uien of appels.

  22. @ Jozef

    Een eerlijke verdeling van het voedsel is idd een erg moeilijk. Het probleem met het gratis geven van voedsel is dat het de lokale boeren uit de markt prijst. Die kunnen door die valse concurrentie niet meer bestaan.

    Dit is in het verleden veelvuldig gedaan om de boeren in Amerika en Europa te bevoordelen. Ik denk dat Afrika vooral gebaat is bij eerlijke concurrentie. Op die manier kan de binnenlandse productie gestimuleerd worden en kan men uiteindelijk echt zelfvoorzienend worden.
    Nu is er nog een kunstmatige afhankelijkheid van westerse multinationals.

    Voor de eerste nood is er idd nu voedsel ter plaatse nodig. Maar het westen is vooral druk met zichzelf bezig.
    Wacht maar er komt een tijd dat het allemaal anders wordt.

    Het westen of in ieder geval een deel daarvan (Amerika) moet goed uitkijken of anders zullen, op een gegeven moment de rollen omgedraaid zijn…

  23. Helemaal mee eens hoor, als er acute noodlijdende toestanden zijn: helpen. En ik ben zeker voor lokale hulp en het ‘laten zien hoe je iets doet’. (“De enige intentie mag zijn verbetering van infrastructuur, scholing en verbetering van de landbouw”)

    Wat mij toch wel enigszins verbaast, maar misschien ben ik nu een beetje simpel, is dat beelden van hongerende mensen als gevolg van misoogsten die zagen we 30 jaar geleden ook. In 30 jaar kun je toch ‘iets’ leren ? Hebben deze investeringen niet gewerkt dan ?

    Maar ja, misschien dat een eerder verschenen artikeltje op biflatie.nl hier ook mee te maken heeft…

    http://www.biflatie.nl/artikelen/39-overig/15249-overbevolking-op-weg-naar-een-3e-wereldoorlog

  24. Han,
    Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat we met gratis voedsel de lokale producenten in de problemen brengen. Het probleem nu is dat er schaarste is met stijgende voedselprijzen en onlusten als gevolg. Daar is – ver weg- niemand mee gebaat, ook de lokale landbouw niet. Ik had het meer over acute voedselhulp, om de gevolgen van misoogsten op te vangen. Dat lijkt me op zijn zachtst gezegd humaan. Natuurlijk moeten we zoveel mogelijk overlaten aan de lokale productie, zoals we dat hier ook zouden moeten doen.

    Een sociale wereldgemeenschap zou er echter voor moeten instaan dat overschotten aangewend worden op de plaatsen waar tekorten zijn. Zo krijg je in overschotland betere prijzen voor de producenten (echt, zoals het nu gaat verdwijnen ze en creëren we afhankelijkheid) en in tekortland datgene waar nood aan is.

    Ik weet het, dit is niet des mensens, maar zonder goede dromen kunnen we pas echt spreken van depressie.

    Om in te gaan op jou bijdrage, R, de investeringen hebben inderdaad niet gewerkt. Dan kun je twee dingen doen: ermee stoppen of kijken waar het nu eigenlijk mis ging. Als je kiest voor de laatste optie (die mijn voorkeur heeft), dan zou je kunnen bedenken dat ontwikkelingshulp zoals die verleend werd zijn doel miste. Er moeten juiste prikkels vanuit gaan die onafhankelijkheid van ons enigszins kan waarborgen. Enigszins, omdat de feiten nu eenmaal leren dat zich op sommige plaatsen op deze wereld nu eenmaal vrij vaak natuurrampen voordoen. Het eerlijk verdelen van voeding op deze wereld zou immer prioriteit moeten hebben. Dat zal tot gevolg hebben dat producentenprijzen op een stabieler niveau zullen bewegen, zonder extreme pieken en dalen. Wij zullen relatief meer aan voeding besteden, maar in arme landen zullen extremiteiten zoals die nu gaande zijn afgevlakt worden.

    Gevolg: meer welzijn op de wereld en meer rust. Een nauwelijks te ontkennen gevolg daarvan is een minder snel groeiende wereldpopulatie: welvaart tempert de bevolkingsgroei en dat is gezien het aangehaalde artikel inderdaad meer dan wenselijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: