Paul Buitink sprak op 5 september met oud-Rabotopman en oud-SER voorzitter Herman Wijffels over monetaire diversiteit én schuldvrij geld! Wijffels is momenteel o.a. voorzitter van het Sustainable Finance Lab, een denktank waarin mensen vanuit verschillende disciplines nadenken over de vraag hoe te komen tot een duurzame, stabiele en maatschappelijk dienstbare financiële sector.

Schuldvrij geld

Paul vraagt of schuldvrij geld hier van betekenis kan zijn aangezien Wijffels in 2011 al te blijken gaf dat hij zich afvroeg of we eigenlijk nog wel verder kunnen met een monetair bestel waarin geld in belangrijke mate in omloop komt als schuld. Er is teveel schuld en als gevolg daarvan nauwelijks partijen die nog schuld op zich kunnen of wíllen nemen. Wijffels vertelt Paul dan ook dat hij van mening is dat schuldvrij geld een optie is die serieus moet worden onderzocht en een onderwerp is wat hoger op de officiële agenda zou moeten komen te staan.

Politici staan niet open voor échte alternatieven

Binnen het Sustainable Finance Lab worden dit soort alternatieven momenteel onderzocht. Toch lijken dit soort ideeën tot op heden niet echt te leven in Den Haag. Politici en beleidsmakers zien zichzelf over het algemeen als beheerders van het bestaande stelsel en proberen dus binnen de contouren van dit stelsel de boel weer op gang te krijgen, wat tot op heden maar niet wil lukken.

Gebruik schuldvrij geld voor duurzame investeringen

Volgens Wijffels gaat dit met de klassieke kanalen ook niet lukken. De QE programma’s die de afgelopen jaren zijn ingezet door de centrale banken zijn op zijn best in staat om de economie een beetje op zijn plek te houden en niet verder te laten inkrimpen, maar slagen er niet in om de economie weer aan te wakkeren. Dit zou je kunnen omzeilen met een stelsel dat al of niet gedeeltelijk geld in omloop zal brengen dat niet als schuld ontstaat (soevereine geldcreatie). Deze liquiditeiten zouden dan ook meteen ingezet kunnen worden om de transitie naar een duurzame economie te financieren, aldus Wijffels.

[youtube id=”IMkPYks2_ZQ” align=”center”]

Academische zelfcensuur

Naast politici en beleidsmakers zijn het natuurlijk ook bankiers zélf die binnen het bestaande stelsel opereren. Wijffels vertelt dan ook dat het voor hem als ex-bankier makkelijker is om vrijuit te spreken over dergelijke alternatieve ideeën. Academische zelfcensuur dient dan ook zeker niet onderschat te worden binnen de economische “wetenschap”.
Zoals ex-centraal bankier Bernard Lietaer ooit zei:

You’re killing yourself academically if you touch the money system.

– Bernard lietaer

Via OnsGeld

14 reacties

  1. Met het financieren van ‘de transitie’ als doelstelling zou ik zeggen; het doel heiligt de middelen. Een soort basiseconomie ‘gefinancierd’ uit lucht waarmee de overgefinancialiseerde schuldenbeerput kan worden gedempt zonder dat de sociale structuur van een land instort.

    Het is 5 voor 12…

          1. Zegt me echt niets en dat gebeurt niet vaak.
            Echter haak ik niet zomaar af maar vraag wel om uitleg.
            Uiteraard kan ik Google vragen maar kom jij maar met de dummies uitleg…

          2. Het percentage van de inkomsten die de grote oliebedrijven uitgeven aan rente op hun schulden. Ervan uitgaande dat het kortlopende schuld is, DUS lage rentepercentages, betekent dit dat bij een terugkeer naar ‘normale’ rentes, de rentebetalingen de inkomsten van de grote oliejongens overstijgen.

            Alleen de rente, dan hebben we het nog niet over aflossen. En dat gaat over vele, vele miljarden.

            Voorbeeld nummer zoveel dat de hele boel compleet ‘fucked up’is.

          3. Bedrijven die zich bezig houden met onderzoek en exploitatie van vnl. fracking en tar sands, zgn ‘moeilijk winbare olie’. De wereld economie gaat door het putje met hogere olieprijzen ( die oliebedrijven nodig hebben om te kunnen draaien), bij te lage prijzen gaan die bedrijven kapot, EROEI dus. Om een instorting van de wereld economie te voorkomen is een transitie nodig naar een duurzame (krimp) situatie. Om dat te kunnen bewerkstelligen zijn vele jaren nodig, en men is al te laat……….

            5 voor 12 dus. Slechts politieke leugens en cognitieve dissonantie houden deze shitshow overeind.

          4. “It’s a Bullshit three ring circus sideshow of
            Freaks” – Tool/AENIMA

  2. Schuldbeladen geld heeft ook altijd wel een economische impuls tot stand gebracht (meer omloop van geld)9maar heeft er echter voornamelijk toe geleid dat een machtsvacuum is ontstaan tussen de woekeraars(banken) en de debiteuren(overheid en burgers),ik hoop dat schuldvrij geld dit zou kunnen doorbreken,maar zal denk ik niet tot grote economische impulsen leiden.

  3. Iedereen weet dat zulke praat niet kan,er moet ergens wat verdiend worden, op alle leningen over de hele wereld.
    Zorg eerst maar dat geld weer waarde krijgt

  4. lage rente, lage rente, lage rente, als ze nu per direct alle rente van lopende leningen op een lager level zouden brengen, voorbeeld, iemand heeft 10 jaar met 5 %, per direct verlagen maar 2,5% bank verdiend nog steeds ruim 2% en dat doen we bij alle leningen, hypotheken, persoonlijke leningen, dan loopt het zo weer als een trein in Nederland,
    maar nu zakt de rente, en alleen de banken hebben er iets aan, kopen aandelen beurzen blijven stijgen. en bedrijven en burgen betelen de hoofdprijs. dus waarom lossen we het niet gewoon op, mensen hebben meer geld, lossen sneller af, bank hoeft niet af te waarderen. en geen mensen uit hun huis te zetten. ze zijn zo slim dat ze niet meer logisch kunnen denken.

  5. ” bank verdiend nog steeds ruim 2% ”

    HA-HA-HA ! ! !

    Wel eens van ‘leverage’ gehoord ? ? ?

    Maak er maar ‘gewoon’ 30 (=DERTIG) keer zoveel van in het ‘Europese Model’ ! ! !

    En NOU komt de KOELAPPER :

    Op geld dat UIT HET NIETS WERD GECREEERD ! ! ! !

    ( behalve dan uit een (rente-dragende) LENING ! ! !

    … so meet the ‘Cabal Game’ … heheh …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: