De datum of het tijdstip waarop minder en minder voor een eerlijke, vrije mening wordt uitgekomen, is niet toevallig 2011. Kàn worden uitgekomen, want de kritische geesten zijn niet plots met het stof dat de Twin Towers achterlieten, weggevaagd. Maar kunnen ze sindsdien zich noch uiten als tevoren? Is het forum niet steeds meer ingeperkt geraakt? Kan er nog naar geluisterd worden, door gewillige oren die snakken naar niet-officiële versies van een en ander in het algemeen?
‘Visualizing internet suppression around the world’
Dat is de hoofding boven de infografiek die hierover de stand van zaken toont, anno 2019. Vrijheid is méér dan niet direct opgepakt en opgesloten worden wanneer men een afwijkende mening verkondigt. Afwijkend van degene die een Staat dan oplepelt aan de massa. Er bestaat ook nog zoiets als intellectuele vrijheid. De onbelemmerde toegang tot ‘alternatieve’ (of meer waarheidsgetrouwe) opinies. Tot uiterst kritische informatie. Denk aan de macht en kracht van een WikiLeaks. Afgezwakt sinds de opsluiting van haar oprichter, Julian Assange. Wat Assange en zijn team openbaar maakte, is de VS niet welgezind. Jarenlang werd de man achtervolgd en, naar onze bescheiden mening, onterecht en vals beschuldigd ook. Als voorwendsel om hem en zijn organisatie de mond te snoeren. (En dan mogen wij nog blij zijn dit alles in een vrij land als Nederland te mogen en kunnen schrijven, uiten…)
Drie soorten internet
Als we spreken over het verspreiden van kennis, data, informatie, meningen et al., denken we in de eerste plaats aan het internet. Genoemde infografiek maakt duidelijk dat we moeten spreken van verschillende versies van dat internet. Er is het vrij, het min of meer vrij, en het beperkte, geregisseerde, gecensureerde internet. Voor tientallen landen wordt met diverse critera dat onderscheid gemaakt. Meer en diepgaander informatie treft u aan in het Freedom On The Net rapport van 2018. Dat kunt u hier (pdf) inkijken zo u wilt.