We gaan er daarbij van uit dat u al een beetje méé bent met wat we ‘de digitale beweging’ kunnen noemen. Want inderdaad: alles wordt digitaal. Geld vooreerst, omdat we het niet toevallig over de bitcoin (BTC) gaan hebben. Gedecentraliseerd ook. Niet meer beheerd en beheerst door één entiteit, de centrale banken. En ook tokenized, wat kan vertaald worden als ‘het omzetten van een waarde in een token.’ Dat kan een bewijs zijn van eigendom, bijvoorbeeld van een woning of een aandeel. Of een bewijs zijn van een recht-hebben-op, een bepaald voordeel bijvoorbeeld. Zoals de Binance Coin (BNB) 25 procent korting biedt op het handelen in munten op een van ‘s werelds grootste cryptobeurzen, Binance. Er bestaan nog andere soorten tokens, maar dat zou ons in deze te ver voeren.
Digitaal zeggen we, omdat dit vele voordelen biedt. Kostenbesparing omdat er tussenstappen en vaak ook tussenpersonen kunnen worden uitgeschakeld. Snelheid. Denk aan het verzenden van geld over de grenzen heen. Wat voor de komst van Ripple Labs met hun XRP munt wel dagen kostte en tientallen dollars, kan anno 2019 in seconden en tegen een fractie van een dollar. Veiligheid. Betrouwbaarheid en mogelijkheden tot verificatie bieden omdat alle bewerkingen en contracten in een ‘digital ledger’, de blockchain, een digitaal grootboek genoteerd staan.
In 2019 zul je ondertussen, tien jaar na de creatie van bitcoin door de illustere onbekende Satoshi Nakamoto, met een vergrootglas moeten zoeken naar iemand die er nog nooit van gehoord heeft. Waar ook ter wereld? Nu ja, misschien met uitzondering van enkele inheemse stammen in het Amazonewoud. Maar die gebruiken zowiezo geen geld. U en wij wel. De zogenaamd moderne mens heeft geld nodig. Om te betalen voor wat we willen, nodig hebben (of denken nodig te hebben.) Om te sparen ook. Wat we best doen als appeltje voor de dorst. Om op te potten voor later, voor de nabestaanden. Om iets over te houden van onze dagelijkse noeste arbeid. Om te investeren wanneer we zelf nog méér geld willen, ook later, op een gegeven moment in de toekomst.
Als waardebehoud tegen inflatie
Maar met dat geld, die euro’s, dollars, ponden etc., is er wat aan de hand. Heel wat aan de hand eigenlijk. We kunnen namelijk steeds minder kopen voor hetzelfde bedrag. ‘Alles wordt altijd maar duurder.’ Een cliché maar het bevat zoals alle clichés ook veel waarheid. Dat verschijnsel heet: inflatie. Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld, en iedereen accepteert het als de normaliteit. Maar laat ons u verzekeren: inflatie is géén ‘normaal’ economisch verschijnsel. Inflatie hoéft niet en kan vermeden worden. Dat is een van de redenen waarom de bitcoin geïntroduceerd werd in 2008/2009. Wanneer de geldhoeveelheid (en bitcoin is geld) eindig is, beperkt, strikt, dan is er gewoon geen inflatie, geen waardevermindering meer. Eens alle bitcoins gemijnd zijn, in 2140, zal het ook zo ver zijn voor iedereen die er bezit. Die datum zullen u en wij niet meer beleven, maar onze kleinkinderen wel.
Als mogelijkheid tot waardevermeerdering
Geld in het algemeen wordt gemanipuleerd dat het niet fraai meer is. Kreeg je tot zowat 2018 nog rente over je spaargeld, zij het heel weinig. Dan is dat sindsdien de ‘omgekeerde wereld’ geworden. Vandaag, anno 2019, word je bestraft wanneer je nog geld durft ‘parkeren’ op een spaarrekening. Want de rente is negatief geworden. We hebben het dan over de geïndustrialiseerde landen; de Verenigde Staten en de lidstaten van de EU. Sparen wordt zo ontmoedigd, het geld moet rollen, uitgegeven worden, ‘geïnvesteerd’ in ‘de economie’. Moet je niet vragen hoe érg die Amerikaanse en Europese economieën er aan toe zijn? Dat ze zulke massale ondersteuning nodig hebben? Blijven nodig hebben, almaar meer? Wel, de recessievrees is terecht, na tien zogenaamde ‘gouden jaren’. De Nederlandse economie is in kwartaal twee van 2019 nog met een miezerige 0,5 procent gegroeid. Maar de Duitse economie is in deze periode zelfs gekrompen, met 0,1 procent.
Ooit dachten zij die toch wel iets van economie afweten: wat als de rente nul wordt? Als deze niet lager meer kan gaan? Fout gedacht want we gaan gewoon negatief. Onder nul. Het heet negatieve rente en het is het nieuwste modewoord aan het worden. Dus als u toch nog opbrengst wilt, waardevermeerdering of toch een goede kans op, dan zouden we niét in (papier)géld gaan of blijven, maar voor digitaal gaan. Het kopen van bitcoin dus.
Het aanhouden van bitcoin is ook zo goed als altijd heel voordelig geweest. Van de 3869 dagen van zijn bestaan (10 jaar in 2019) kenden er 3817 dagen een koersstijging! Kijkt u hier naar de grafiek, met de enorme groene velden de stijgingen en de zeer kleine witte de dalingen. Alles wat u had moeten doen, of alsnog kan doen misschien, is ‘hodlen’; vasthouden. Kopen & houden. Houden en vergeten (en hoe langer hoe liever?) We kunnen het zelfs noemen…eeuh…hoe heette dat ook alweer…ja: spàren! Je spaart dan toch nog altijd, maar niet meer in geld (kan ook niet langer met negatieve rente) maar in bitcoin.
(bron: Bitcoinist.com)
Zoals u ook op betreffende grafiek kunt zien, lag het voorlopige hoogtepunt van bitcoin in december 2017. Dat was zo’n 20.000 dollar tegenwaarde. Heel 2018 corrigeerde de koers tot een dieptepunt van ongeveer $3000. Om in april 2019 in ernst terug op te veren tot de om en nabij $11.000 in augustus 2019.
Met al die beweeglijkheid zult u zich waarschijnlijk afvragen: is goedkoop bitcoins kopen dus erg belangrijk? Daarop is het antwoord ja… en nee. Ja wanneer u gehaast bent om (veel) koerswinst te maken. En neen, wanneer u alle of toch veel tijd heeft. Het is te zeggen: het is uiterst moeilijk om het juiste instapmoment te vinden. (Anders waren we allemaal schandalig rijk.) En het mooie aan beleggen in bitcoin is: eigenlijk is élk moment een goed instapmoment. Op voorwaarde dat u uw bitcoins lang genoeg aanhoudt. Tot ze zichzelf kunnen bewijzen, hun waarde tonen, en nieuwe hoogtepunten opzoeken.
Als veilig toevluchtsoord, hefboom, tegengewicht voor barre tijden
Net zoals goud en zilver als vaste waarden zichzelf bewezen hebben gedurende hun duizenden jaren bestaan, bestaat sinds enkele maanden een aanzienlijke correlatie met de bitcoinprijs. Van juni tot augustus 2019 is die opgelopen tot 0.837. Dicht het cijfer 1 naderend, waarbij 1 staat voor volledig synchroon lopen. In meer dan 8 op 10 keren doet de bitcoinkoers dus wat de goudprijs doet. Goud, zilver stijgen vanwege barre tijden? Sinds juni 2019 doet bitcoin dat ook meest. En barre tijden zijn het, sinds de eerste economische sancties van de VS aan China zijn uitgelopen tot een ware handelsoorlog.
Maar er zijn veel meer spanningen in de wereld, deze zomer van 2019. De genoemde recessievrees internationaal. In Europa de zo goed als zeker no deal Brexit waarover in oktober beslist wordt. Méér sancties dan slechts aan China opgelegd trouwens. Want ook Rusland, Iran, Venezuela, Cuba krijgen er van langs. Met voorlopig nog verbale agressie, bedreigingen aan het adres van Turkije. Er is een muntenoorlog (‘currency war’) begonnen tussen Amerika en China. Maar ook de EU prefereert een lage eurokoers. Venezuela en Argentinië, zelfs Brazilië lijden onder (hyper)inflatie. Het vuurtje van ongenoegen omwille van teveel Chinese bemoeienissen in Hongkong is een uitslaande brand aan het worden. Wie weet valt het Chinese leger er nog binnen. Tien jaar exuberante beursprestaties lijken aan hun eind gekomen. Er is de negatieve rente die sparen steeds harder bestraft. En ga zo nog maar een poos door.
Is het een wonder dat heel veel mensen, over heel de wereld, erg nerveus worden? Dat mensen, beleggers internationaal zeker, een uitweg zoeken? Een alternatief om, zo ze al geen forse winsten maken, dan toch hun geld in iets van bewezen waarde te stoppen. Goud en zilver dus zoals voorheen. En daar zijn in de afgelopen tien jaar bitcoin bijgekomen als eerste en grootste digitale munt, gevolgd door duizenden altcoins. Alternatieve coins. Met daaronder een aantal kwaliteitsmunten, maar het gros zal van niet veel waarde blijken op langere termijn.
De dominantie van BTC
Zelfs zij die niet het fijne van digitale munten afweten, hebben al gehoord van bitcoin. Het is het eerste woord dat dan op de lippen ligt. De krantenkoppen haalt, en niet alleen van de gespecialiseerde pers. Het is dan ook geen wonder dat BTC, bitcoin, de altcoins domineert. Met een marktkapitalisatie van 185 miljard dollar tegenwaarde en daarmee 68 procent uitmakend van heel de cryptowereld. Wie tegenwoordig cryptomunten koopt, koopt éérst bitcoin. Saillant detail dat geen detail is: veel cryptobeurzen nemen géén fiatmunten aan, zoals euro’s en dollars. Maar bitcoin zien ze alle graag komen.