De mainstream mediakanalen winden er geen doekjes om en nemen duidelijk geen blad voor de mond. De aandelenbeurzen laten de afgelopen dagen, of zelfs weken, een ander beeld zien dan we inmiddels gewend zijn. Of er een echte correctie komt is afwachten, maar deze staat ons nader dan een voortzetting van een trend die we al jaren als normaal beschouwen: blijvend stijgende aandelenkoersen.

Rampspoed dreigt

De dalende beurzen hebben alles te maken met de toenemende spanningen rondom de voortdurende rakettesten van Noord-Korea. Hoewel de Chinezen eerder lieten weten achter de Noord-Koreanen te staan, zei de economische grootmacht daarna het niet eens te zijn met de rakettesten die Noord-Korea blijft uitvoeren.

China heeft sancties gelegd op het importeren van goederen vanuit het oorlogsdreigende Noord-Korea. Een duidelijk maar opvallend signaal daar de Chinezen onlangs nog de Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde in te grijpen indien Amerika militaire acties zou ondernemen. Natuurlijk zijn militaire en economische handelingen twee verschillende zaken, het geeft ons wel een duidelijk beeld hoe China in deze kwestie staat. Ze zijn het niet eens met de Koreanen, maar staan tegelijkertijd ook niet te wachten op een nucleaire fall-out vanuit Noord-Korea.

Cuba-scenario

Een Cuba-scenario, zoals dat in 1962 onder Fidel Castro plaatsvond, lijkt vooralsnog in de maak: twee grootmachten met nucleair arsenaal die elkaar niet kunnen luchten met dít verschil: Cuba lag in de achtertuin van Amerika. Noord-Korea in de achtertuin van het bemoeizuchtige China. Met Trump aan het stuur én aan de knoppen, gaat we een interessante tijd beleven.

De dreiging en spanning neemt toe, en de goudbarometer laat dit duidelijk zien op onderstaande kaart.

Goud en crypto profiteren

Op bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de weg naar boven is ingeslagen. Maar goud is niet het enige goedje dat zal profiteren van geopolitieke onrust. Crypto’s zoals bitcoin, ook wel het digitale goud genoemd, zullen de komende periode extra steun ondervinden van de dreigende oorlog.

Best of both

Bovenstaande afbeelding laat duidelijk zien hoe groot de vraag naar cryptogeld is. Van beide assets kunnen we veel verwachten in ongure tijden, maar de vraag die je jezelf mag stellen is welk van deze asset het meest blijvend is wanneer de grasmaaier daadwerkelijk de stront raakt. Goud heeft zich decennialang bewezen als zeer robuuste en veilige haven. Bitcoin daarentegen is jong en reageert vrij heftig op marktomstandigheden, maar heeft in de technologische revolutie die nog steeds voortduurt, wél erg veel potentie. Daarom is een positie in beide assetclasses geen onverstandige keuze.

Einde internet, einde Bitcoin

Geen van beide genoemde assets zullen tijdens hoge geopolitieke spanningen een portefeuille kwaad doen, echter zal goud zal tijdens extreme escalaties waarschijnlijk winnen wegens het fysieke element. Wanneer het internet plat ligt, omdat digitale bruggen verwoest zijn (leest u zich eens in omtrent het AMS-IX van Nikhef, gelegen in het Amsterdam Science Park), dan is het einde Bitcoin, en einde internet, in ieder geval voor maanden. We hebben het niet meer over een storing. Het AMS-IX mag dan het grootste internetknooppunt van Europa zijn, ook Azië herbergt dergelijke knooppunten – datacenters vol met glasvezel verbindingen. Wanneer het tot een atoombommenfestijn komt, mag u zich gaan opmaken voor dergelijke scenario’s. Zoals al eerder genoemd, interessante tijden breken aan, houd rekening met het ondenkbare.

10 reacties

  1. De nieuwe ontwikkelingen op electronische valuta zijn enorm.
    Toch kan je een aantal vraagtekens plaatsen over hoe de overheden daar mee om gaan.
    Zo, is het zeer vreemd dat geen btw wordt geheven over deze software! Normaal is het zo dat als je op jouw computer een softwarepakket aanschaft, hierover btw verschuldigd is. Natuurlijk is er ook freeware, maar dat gaat voor de crypto niet op, omdat je betaald voor de crypto…..dus overheden U zit weer te slapen en laat miljoenen aan belastingen weg lopen.

    Het zal niet lang duren voor een slimme ambtenaar dit door heeft en dan is het einde van de crypto getekend.
    Soms is het heel simpel, toch?

    1. “Einde van de crypto” ?wat heeft dat met btw te maken vraag ik me af.Maar goed, een bitcoin kan nooit verloren gaan .Een geheugen van 1 mb is al genoeg om de bitcoin te bewaren, daarmee is de blockchain ten alle tijden toepasbaar , ook na een jarenlange stroomuitval.Er kunnen maar 21 miljoen bitcoin gemined worden , en elke stap in het mining proces wordt moeilijker en ook duurder , vooral energie, vandaar de prijsstijging.By the way ( btw), een crypto zoals ardor, nxt is al gemined (pos)en is bijna kosteloos, maar minstens zo betrouwbaar.Bitcoin heeft alleen meer naam.Crypto’s zijn de toekomst, jammer voor de banksters en roverheden.

  2. China heeft sancties gelegd en wie gaan die sancties controleren?
    De chinezen heb expliciet gezegd Noort-Korea te steunen als het land wordt aangevallen ze houden zich alleen afzijdig als Noord- Korea als eerste begint.
    Dus een preventieve aanval van de Amerikanen is dan al zo goed als uit gesloten dan blijven er nog weinig opties over en rest de VS om een diplomatieke weg te gaan bewandelen.

  3. ik ga voor goud !!!! ook al heb ik de afgelopen jaren weinig tot geen rendement behaald..geduld is een schone zaak. Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde..ok al zou de waarde naar 5000 of 1 miljoen gaan wat sommige mensen beweren….maar ik waag mij er niet aan…de boot is aan mij voorbij gegaan, zolang mensen bitcoin kopen zal dat de prijs doen stijgen, echter als de grote partijen hun winsten verzilveren, blijft de rest achter met verlies…wat je niet bezit heb je niet…aangezien de ontwikkelingen in de politiek en dan metname in Amerika met China , Noord Korea, de zogenaamde economische groei, vluchtelingen waar we niet op zitten te wachten. Beter wachten tot er een economische correctie komt op de aandelenmarkten en dan instappen…net zoals na 9/11..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: