Zowel de Poolse als de Hongaarse centrale bank kopen in oktober 2018 goud bij. Ze vervoegen daarmee de groeiende rij van andere landen die hun voorraad van het gele edelmetaal hebben aangevuld. Wat weten zij dat wij als particuliere beleggers niet weten? We luisteren mee met de nabeschouwingen van de Silver and Gold Summit. Die werd gehouden van 28 tot 29 oktober 2018 in het Noord-Amerikaanse San Francisco. Experten, bedrijfsleiders en professionelen uit de sector komen er samen om gedachten en ideeën uit te wisselen.

CC0 Creative Commons Pixabay

500 Jaar ervaring

De Silver and Gold Summit is geen klein clubje van liefhebbers maar een groots evenement. Alle topdogs komen er samen. Zie hier de belangrijkste sprekers. Ze vertegenwoordigen letterlijk miljarden dollars geïnvesteerd in goud en zilver. Zij het in mijnen, als fondsmanagers en andersoortige beleggers. En tezamen vele honderden jaren ervaring. In goede en slechte tijden. De prijzen voor goud en zilver zijn al een vijftal jaar erg laag, maar daar lijkt recent verandering in te komen.

Dollar is te duur

In de laatste twee jaar alleen al zijn het vooral Rusland, Kazachstan en China die almaar meer goud inslagen. En zeker ook in 2018 Turkije, wat veel met hun muntcrisis te maken had. En hun aversie tegen de VS natuurlijk. De hoofdreden is wel dat meer en meer centrale banken de Amerikaanse dollar als overgewaardeerd zien. Dat geldt zeker voor wat Polen en Hongarije in oktober 2018 deden. Opmerkelijk is ook: zij wensen de extra middelen niet in euro aan te houden.

Doe de dip

Jeffrey Christian, ‘managing partner of CPM Group’, stelt nog iets interessants. Hij ziet centrale banken in het algemeen als slimmere kopers dan particuliere beleggers. Zij kopen meestal ‘on the dip’ terwijl gewone stervelingen vaak pas goud kopen wanneer de prijs stijgend of reeds hoog is.

India & goud: een innig huwelijk

Nog een interessant gegeven is dat de economie van India momenteel sneller groeit dan de Chinese. Volgens het IMF in 2018 zelfs met 7,3 procent. Volgend jaar, in 2019, zou dat zelfs 7,4 procent worden. Indiërs zijn van oudsher enorme goudfanaten dus dit zou wel eens een groot stimulerend effect op de prijs kunnen hebben.

Conclusies

We mogen uit de nabeschouwingen en commentaren twee zaken concluderen en onthouden. De Amerikaanse dollar is te duur en de goudprijs is (te) laag. Misschien net het goede moment om ook wat van het gele goedje aan te schaffen…?

 

3 reacties

  1. Regelmatig lees ik zulke artikelen.. CB’s kopen goud. Maar tegenover
    elke koper staat ook een verkoper. Wie zouden de verkopers van goud op
    dit moment zijn?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.