De vertwijfeling slaat toe. Wie het nog weet mag het zeggen. Waar gaan we naar toe in dit historische monetaire tijdvak. De tijd van monetaire experimenten, van negatieve rentetarieven tot aan de hoogste mondiale schuldenberg ooit gemeten. Een tijdvak van extremen dat niet lang meer kan duren. We zien momenteel veel uiterste waarden in onze maatschappelijke omgeving. Een economie die wordt aangedreven door de kredietverstrekking van het machtige bankenkartel. Met extreem lage rentetarieven en een extreem hoge kredietberg. Hoe gek kun je het maken.
Krediettijdperk: Van 12 naar 0 procent
Toch kijkt niemand er nog van op. We zijn er aan gewend geraakt dat rentetarieven al geleidelijk dalen vanaf de jaren tachtig in de vorige eeuw. Heel voorzichtig in honderdsten van procenten met af en toe een korte stap omhoog en daarna meer treden omlaag. Van rentetarieven met percentages tussen 8 tot 12 procent in de jaren tachtig tot aan percentages van min 0,5 tot ongeveer 4 procent. Uiteraard worden er hogere tarieven berekend voor consumptief krediet, maar het verschil in de tarieven voor spaargeld en hypotheken ligt momenteel wel erg dicht bij elkaar. Je krijgt je 0,0 tot 0.1 procent rente voor je spaargeld en betaalt 1,1 procent hypotheekrente bij de laagste aanbieder.
Verdienmodel banken naar de knoppen
In het verleden lag het verschil tussen de spaarrente en leenrente op meestal 2 procent. Logisch, het was het verdienmodel voor de banken. Nu is het verschil slechts 1 procent. Dat zegt veel over het verdienmodel van onze banken. Met het dalen van de rente naar een nulpunt daalt tegelijk hun verdienmodel. Banken zijn ten tijde van de expansie van het krediettijdperk enorm gegroeid en nemen samen met de andere financiële instellingen een groot deel van het nationale Nederlandse BBP voor hun rekening. De financiële sector heeft daardoor een waterhoofd. Nederland staat aan de top in Europa als het gaat om de kredietverlening aan bedrijven en particulieren. Wat de staatsschuld betreft staan we als lidstaat van de EU er beter voor. Althans tot eind 2019. Vanaf 2020 gaat de staatsschuld weer flink oplopen. Opgeteld gaan de schulden van particulieren, bedrijven en de staat behoorlijk knellen als het nationale BBP daalt door economische krimp. Daar gaan we last van krijgen. Samen met de banken.
Iedereen wordt nerveus
Door insiders wordt het einde van het huidige monetaire fiat geldsysteem voorzien. Centrale banken hebben met hun beleid van verruiming van de kapitaalmarkt d.m.v. lage rentetarieven en opkopen van schuldpapier de banken in een lastig parket gebracht. Wanneer op gegeven moment de rentemarge tussen inlenen en uitlenen kleiner wordt, komen winst en stabiliteit in gevaar. Dan moet je reserves gaan aanleggen voor mindere tijden. Dat gebeurt inmiddels door de coronacrisis volop. Een ongelukje komt echter zelden alleen. In een crisis worden investeerders voorzichtig en wenden zich minder tot de bank van lening. Tegelijk zijn banken voorzichtiger in het verstrekken van krediet aan startende ondernemers. En vragen noodlijdende bedrijven en particulieren uitstel voor hun aflossingen. Opgeteld zien we hier een kredietcrisis in wording. Linke soep voor onze banken die ook nerveus worden.
Neergaande spiraal
Maar ook bankrekeninghouders worden nerveus. Wat te denken van de depositorekeningen met een ton en meer aan spaargeld. Daarvoor vergoeden de systeembanken geen rente meer. Sommige banken berekenen al 0,5 procent negatieve rente voor deposito’s van € 2.500.000 en meer. In Duitsland zijn al meer banken die een half procent in rekening brengen vanaf een ton. Veel van deze vermogende particulieren zijn met een deel van hun geld naar de beurs gestapt. Dat zijn de late instappers die zorgen voor de laatste beursrally. Tegelijk zien we een tegengestelde beweging bij de minder vermogenden. Mensen met angst voor de komende crisis zijn voorzichtig en sparen juist meer. Dit betekent dat er minder wordt uitgegeven waardoor de economie verder krimpt door dalende omzetten. De bekende neergaande spiraal. Deze ontwikkelingen schudden de massa wakker. Het vertrouwen in de monetaire maar ook politieke beleidsmakers slaat om naar wantrouwen. En zie daar, de ideale mix voor een recessie van formaat.
ECB, opkoper van oud papier
Centrale bankiers zien de problemen groeien en durven nauwelijks nog de rente te verlagen. Ze zouden hun opkoopbeleid van waardeloos schuldpapier kunnen uitbreiden maar die handelingen wijzen op paniek. Haal het waardeloos schuldpapier van de bankbalans en iedereen kan weer terecht voor een lening. Niet aflossen? Geen probleem, de ECB is opkoper van oud papier. Wie hier nog waarde aan hecht leeft in sprookjesland. Als centrale banken eeuwig kunnen doorgaan met opblazen van hun balans dan kunnen accountants en boekhouders ook met ontslag. Zijn dan overbodig in deze nieuwe wereld van het waardeloze geld. Dat is dus waar we naar toe gaan. Wakkere analisten doorzien het eindspel en halen hun geld van de bank. Kijk naar de goud- en zilverprijs. Deze gaan door het dak. Kijk ook naar beleggers die vluchten naar zogenaamd veilig staatspapier. Obligaties met negatieve rendementen zijn in trek. Puur alleen omdat men aandelen niet meer vertrouwt. Die gaan straks crashen als ook particuliere beleggers het eindspel doorzien en hun bankaandelen als eerste van de hand doen. Als die daling doorzet volgen de bankrekeninghouders. Dan zien we de angst bij de massa die niet weet waar ze heen moeten met hun spaargeld.
Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard
Toch heb ik een goeie tip. Haal uw geld van de bank en geef het uit. Als we dat massaal doen dan redden we onze economie. Stijgen de omzetten, stijgen de vacatures, stijgen de investeringen, stijgt het kredietvolume, stijgen winsten van de bank, en stijgt het algemeen vertrouwen. Maar of iedereen dat doet? Een bekend spreekwoord zegt: Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. We gaan het zien.
GW
Prima raad, Gerrit. Niet om de economie te redden, maar om de crash te versnellen. Allereerst bij de banken, natuurlijk, waar de loketten en automaten onmiddellijk op ’tilt’ zullen springen en de gelduitgifte zou worden gerantsoeneerd. Bovendien zou een koopwoede leiden tot muntbeschermingsmaatregelen, om hyperinflatie te voorkomen., bv. door een renteverhoging.
Kortom, voor een ‘redding’ is het te laat.
So what? Gewoon even wachten op de nivellering, die voor de meeste mensen heel rechtvaardig zal zijn. Degenen die niets bezitten zullen ook niet veel kwijt kunnen raken.
“Gewoon even wachten op de nivellering, die voor de meeste mensen heel rechtvaardig zal zijn. Degenen die niets bezitten zullen ook niet veel kwijt kunnen raken.” Behalve nivellering ook gemis aan nering. Het wordt voor velen de tering naar de nering zetten. Banen en bedrijven die verdwijnen en alle chaos wat er bij hoort. Het is niet even een reset zoals veel analisten het vaak zo mooi omschrijven. Als beurzen gaan klappen betekent dat een kapitaalvernietiging voor beleggers, maar ook voor de institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en diverse banken.
Je hebt mijn cynische ondertoon goed begrepen, als banken op ‘tilt’ springen zal een kapitaalcontrole(rantsoenering) snel volgen. Niet meer opnemen dan nodig voor de eerste levensbehoeften. Commentator ‘Joepdekat’ hieronder ziet ook dat zilver een inhaalslag maakt naast het goud. Edele metalen blijven stijgen net als de drukte op de obligatiemarkt. Vandaag daalde rente op de 10-jarige NL-obligatie zelfs van min 0,313 naar min 0,367. De profs vluchten weg van aandelen naar goud, zilver en staatsleningen. Spannende tijden.
Zeer spannend, als je het alleen vanuit je eigen perspectief beziet.
1000 x APPLAUS.
Maar morgen is een andere dag en volgende week is een andere week enz.
Mooi dat u ook nog een bemoedigend woord heeft voor de lager bedeelden in inkomen.
Bent u bang voor uw geld? u zou het het wel moeten zijn.
Het kan heel snel gaan.
U lijkt een meeprater, die in zijn eigen broek gaat schijten.
Ik raad iedereen aan koop zilver geen goud kan onteigend worden.
Zilver is in iets meer dan twee maanden van 15 dollar na 24,5 dollar gestegen dit is de afgelopen 9 jaar niet meer gebeurt.
Op het moment van schrijven staat de ratio op 79 ounce zilver voor een ounce goud
Zilver is bezig met een inhaalslag maar gaat zeker nog verder stijgen een gezonde ratio is 1 op 30.
Maar de zilverprijs kan nog veel meer stijgen: op basis van het eenvoudige historische gemiddelde zou de prijs van zilver wel eens naar de $ 62 per ounce kunnen gaan binnen één jaar. Dat betekent een opwaarts potentieel van ruim 184%
U heeft wijsheid gesproken.
Allen zijn vol vertrouwen, goed om te horen.
Gerrit geeft zijn geld zeker niet uit, die is veel te bang om straks te kort te komen.
Zijn kinderen gaan het later wel besteden.
Beste GW, stort uw overtollige geld naar de voedselbank, ze zullen u dankbaar zijn.
U bent mij niet dankbaar voor dit advies, omdat u niet van uw overschot aan geld af wil.
U bent vrij te beschikken over uw geld.
U als overtuigde socialist en volgeling van de EU, zou toch zijn halve vermogen aan de minder bedeelden schenken?
Maar dat gaat u niet doen, omdat u teveel hebberig bent.
Deze reactie mag geroyeerd worden, als hij niet deugd.
Uiteindelijk bent u van een zeer valse Socialist in hart en nieren in uw werkzame leven, naar een verworden overtuigde kapitalist terug getransformeerd naar uw pensioen.
Als ik er ver naast zit, mag u het mij verklaren.
G.W, ik heb respect voor u, u laat zich niet makkelijk over de klink halen.