En niet alleen regeringen maar ook internationale instellingen als het IMF en de Wereldbank. Want wie een slordige 9500 miljard dollar beheert, vormt een financieel-economische wereldmacht an sich. Opgericht in 1988 door de Amerikaan Laurence ´Larry´ D. Fink en zeven collega´s, groeide BlackRock uit tot vandaag de grootste private moneymanager op aarde. Larry Fink (geboren 1952) is Voorzitter van de raad van bestuur en CEO, en vanzelfsprekend haast zelf ook miljardair. In zijn 2021 Midyear Global Outlook keek de vermogensbeheerder uit naar de tweede helft van dit jaar. Beyond the restart, is de titel, wat zoveel wil zeggen als ´Wat na de herstart van de wereldeconomie´. 

Gemeenschappelijke welvaart

Het economische klimaat zal er een worden van hogere inflatie op middellange termijn, maar met een gematigde rentepolitiek vanwege centrale banken (hoofdzakelijk de Federal Reserve dan). BlackRock ziet de Europese economieën de Amerikaanse volgen in herstel – to catch up. Voor Amerikaanse aandelen hanteert het een neutrale outlook, en een overweging van Europese aandelen en obligaties gelinkt aan die inflatie. De economische groei in China vertraagt, en natuurlijk heeft de moneymanager gemerkt dat het land de grootste bedrijven (en de rijken) ´aanpakt.´ De eersten mogen niet té machtig worden, kwestie van niet belangrijker te worden dan de overheid. Biflatie schreef al eerder over hoe Jack Ma van Alibaba ´aangepakt´ werd. Deze rijkste man van China verdween zelfs enkele maanden van het toneel, dus waarschijnlijk werd daar een duchtig woordje mee uitgewisseld. Ook de geplande beursgang van diens Ant Group werd afgeblazen, wat de grootste beursintroductie ooit had moeten worden. De tweede groep dan, die rijksten van het land, krijgen ook de les gespeld van president Xi Jinping (geboren 1953). In zijn toespraken in 2021 valt steeds vaker de term ´gemeenschappelijke welvaart´

Rise and shine!

De rijken wat ´afremmen´ in hun ambities, en de armen financieel-economisch ´optillen´ is een socialistische gedachte. Zo doen wij het in het algemeen in Europa, en daar valt weinig tegen in te brengen me dunkt. Geen wild kapitalisme meer zoals in de VS sinds (wijlen) Ronald Reagan daar president werd, met twee termijnen, van 1981 tot 1989. Het neo-liberalisme ook wel genoemd. Waar anno 2021 nog penthouses verkocht worden voor 85 miljoen dollar, maar in tal van steden je ook tentenkampen ontwaart zoals in de zogenaamde derde wereld. Door de welvaart te herverdelen wil president Xi enige sociale onrust voorkomen, want wanneer een massa van 1,4 miljard mannen en vrouwen zou opstaan tegen de regering…?! Daaraan zie je weer het lange-termijn-denken van het Chinese bestuur, waar westerse landen nog vaak van verkiezing tot verkiezing gewerkt wordt. Er is hier weinig continuïteit van bestuur en dus opvolging van wat duurzame maatregelen zouden zijn. Een groot voordeel is dan weer dat in enige westerse samenleving geen dictator kan opstaan. Vergelijk dit met China waar de president – Xi Jinping sinds 2013 – als verlicht dictator aan de macht kan blijven…zolang hij dat wil of kan; hij de macht in handen weet te houden. 

Taiwan, klein eiland van groot strategisch belang

Zoals het Chinese bestuur Hongkong ´aangepakt´ heeft, en nog, wordt er op twee plaatsen in de wereld beslist gevreesd voor een mogelijk volgende, heel gedurfde stap. Die twee plaatsen zijn dan: Washington D.C., en het eiland Taiwan. China beschouwt Taiwan nog steeds als een deel van het vasteland, terwijl de Amerikaanse president Biden de relaties tussen zijn land en Taiwan nog ´rock solid´ noemt. De wereld mag maar hopen dat het in de regio nooit tot een openlijk en militair conflict komt.

Groen

President Xi wil van China ook een groen land maken. Daar was hij al mee bezig voor Europa en de VS het licht in deze zagen, vooral door in te zetten op zonneënergie. Vervuilende energie afbouwen ook, waarbij zelfs de bitcoin– en andere mijners het gat van de deur gewezen werd. Crypto-mijnen wordt – niet helemaal terecht maar alla – gezien als vervuilend vanwege de energie (elektriciteit) die ervoor vereist is. Al is de opkomst van een eigen digitale munt, CBDC, central bank digital currency – een digitale yuan – wel de hoofdreden. Daarvoor moeten populaire digitale munten als bitcoin et al. beslist wijken, want dat kan alleen maar tot concurrentie leiden. Groen is trouwens eveneens hoe voorgenoemde BlackRock de toekomst ziet. Hier zegt CEO Fink dat internationale instanties als het IMF en de Wereldbank hun positie, functie en nut moeten herdenken! Dat is nu het lef van de échte macht, kijk. ´BlackRock Inc. Chief Executive Officer Larry Fink told global leaders the World Bank and International Monetary Fund are outdated and require a total overhaul if they’re to marshal the trillions of dollars in investment needed to bring sustainability to the developing world.´

Advies: te nemen of te…nemen?

´Fink highlighted three “critical” issues needed to power the ecological transition, which he said represented a $50 trillion opportunity for investors. BlackRock itself is a major investor in fossil fuels.´

  • In plaats van louter als leners op te treden, zouden genoemde instellingen beter privaat kapitaal mobiliseren, door als verzekeraar in te staan.
  • Groene producten en diensten moeten, nog volgens BlackRock, net goedkoper worden om ze aantrekkelijker te maken.
  • Privébedrijven moeten op dezelfde manier verantwoordelijk gemaakt worden als publieke qua uitstoot van kwalijke gassen en andere milieuverontreiniging. 

 

2 reacties

  1. Veel pensioenfondsen gaan in zee met Blackrock https://philipspensioenfonds.nl/uw-pensioenfonds/organisatiestructuur/uitvoeringsorganisaties https://www.mijnessitypensioen.nl/nieuws/2021/pensioenfonds-essity-blackrock-en-azl-gaan-samenwerking-aan-voor-uitvoering-individuele-beschikbare-premieregeling/ https://www.financialinvestigator.nl/nl/nieuws-detailpagina/2019/11/18/BlackRock-Pensioenfonds-Loodsen-stelt-BlackRock-aan-als-fiduciair-manager We zijn dus allemaal een beetje Blackrock. Nu is Larry Fink niet eens bij de allerrijksten. Hij prijkt op plaats 2674 van de Forbes lijst https://www.forbes.com/profile/larry-fink/?sh=3fdfc1e920f4. Ik ben de hele lijst niet hogerop afgegaan om te zien waar jij staat. Ik vraag me trouwens af of de Bitcoin-miljardairs wel goed in kaart kunnen worden gebracht.

  2. ´We zijn dus allemaal een beetje Blackrock´ – goeie opmerking!
    ´Ik ben de hele lijst niet hogerop afgegaan om te zien waar jij staat. Ik vraag me trouwens af of de Bitcoin-miljardairs wel goed in kaart kunnen worden gebracht.´ Hihihi…I wish! Zij staan wel met ´adressen´ bekend en bezit, maar niet met naam en fysieke woonplaats. Het is dus bekend waar wat zit en voor hoeveel, maar niet wie de eigenaar van e.e.a. is. Verder is het nog mogelijk dat iemand of een partij achter verschillende adressen zit. Groetjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: