Fake news kàn verwarrend werken. Lezers en kijkers op foute gedachten brengen. U en ons helemaal op het verkeerde been zetten. Daar is de Trump administratie zich zozeer van bewust, dat ons, de burgers wil beschermen. Hé, was het niet president Trump die de vergeten term nieuw leven inblies? Want fake news is overal! In kranten, op internetsites, op televisie! Tjonge jonge… Maar nu kunnen we allemaal met een gerust gemoed gaan slapen voortaan. Vooral slapen, we hoeven ook niet meer voor onszelf na te denken. Dat doet de Amerikaanse overheid wel voor ons. Want here comes….DARPA!

Nationale veiligheid

‘US unleashes Military to fight fake news, disinformation.’ titelt Bloomberg. Al zeker ‘verkiezingen’ moeten vrijgemaakt worden van ‘vals nieuws’. Dat is inclusief alles wat op sociale media verschijnt. ‘Fake news and social media posts are such a threat to U.S. security that the Defense Department is launching a project to repel “large-scale, automated disinformation attacks,” as the top Republican in Congress blocks efforts to protect the integrity of elections.’ ’t Is een zaak van nationale veiligheid, stel u voor. De Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) wil software op maat gemaakt om al die (veronderstelde? reële?) nepberichten te schiften uit ‘more than 500,000 stories, photos, video and audio clips.’ Om te beginnen.

De vijand loert

Tjonge jonge, wat een inspanningen levert die overheid toch. Allemaal om u en ons te beschermen. Nou, we mogen wel dankbaar zijn, toch? Zo bezorgd als ze is om ons welzijn. Niet alleen fysiek, door ons te beschermen tegen terroristen et al. Want die verschuilen zich ook overal hoor! Maar eveneens beschermen tegen de vuiling van onze geest, onze gedachten. We zijn onder de indruk, echt, u toch ook? En er is meer. Indien het nieuwe programma succesvol is, en daar twijfelen we nu al niet aan, zal het uitgebreid worden. (Dan moet die ‘military’ vast meer middelen krijgen dan vandaag, 623 miljard dollar per jaar…hmmm…nou ja, vast goed besteed, wat u?)

Maximale bescherming

Inderdaad, want ’the system after four years of trials may expand to detect malicious intent and prevent viral fake news from polarizing society.’ Hoe veilig zullen we ons dàn wel voelen? We kunnen al niet wachten, zozeer zien we de Brave New World aan de einder gloren. Kunt u haar ook zien? Maar…oei. Wat fluistert nu plots een duiveltje in ons oor? Dat dit alles en wat nog komen gaat doet denken aan ‘een boek’? Welk boek dan? Hoe heette het? ‘1984’? Wat is dat voor een titel, we zijn dat jaar toch al lang voorbij? En van wie zou dat dan wel zijn? Van? Ene George Orwell? Nooit van gehoord. Tja, we lezen zelf ook nooit boeken, eerlijk gezegd. Hier staan maar een paar drukwerkjes op de plank. Een kookboek, iets over tuinieren en een biografie over een sportheld. En waar zou dat ‘1984’ dan wel over gaan?

Drukdrukdruk

We vragen het duiveltje (dat maar blijft aandringen) even voor de vorm een samenvatting. Als we dan toch in een verloren kwartiertje iets lezen, moet het kort en bondig zijn. Ha ja! Want we moeten nog naar het voetbal kijken straks. De kids van en naar school brengen. Boodschappen doen, het tuinhek repareren. Dat is allemaal voor en na ons werk hoor! Dan is het zaterdag op café en zondag het familiebezoek. Hoe zouden we nog tijd overhouden om ons met dingen uit het verleden (1984?) bezig te houden. Maar kom, even niks anders te doen, dus kom maar op met die samenvatting.

Big Brother

‘In zijn in 1948 geschreven roman 1984 schetst Orwell een onmenselijke totalitaire staat die in alle opzichten volledig beheerst wordt door de Partij. De alom aanwezige leider van de Partij wordt Big Brother genoemd. Iedere bewoner van het land wordt voortdurend in de gaten gehouden met camera’s, die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurt onder de leuze Big Brother is watching you (Grote Broer houdt je in de gaten).’

Waarschuwing

‘Het boek is een waarschuwing voor wat er in een totalitair systeem (zoals nazi-Duitsland of de Sovjet-Unie onder Jozef Stalin) in het verschiet kan liggen wanneer mensen hun individualisme kwijtraken. De roman kwam in het jaar 1984 behoorlijk in de publiciteit en had toen nog weinig aan actualiteit ingeboet, omdat de Koude Oorlog nog volop aan de gang was. Sinds die tijd heeft de term ‘Big Brother is watching you’ een aantal jaren een rol gespeeld in het privacydebat over de uitbreiding van controletaken van de overheid door het koppelen van databestanden en het plaatsen van observatiecamera’s op straat.’ (Wikipedia)

Dénken?

Wat dit duiveltje nu precies wil aantonen…geen idee. En we hadden gevraagd: een samenvatting. Die is niet bepaald kort hoor. En luister, daar is ie weer hoor? Wil dat we beslist nog iets lezen, een heel artikel dan nog. Van waar? Zerohedge? Wat staat daar dan in? ‘THINK. It’s not illegal yet’ zegt ’t duiveltje. Ja maar daar hebben we allemaal geen tijd voor hoor. Denken, denken, we denken al genoeg. We krijgen nu al hoofdpijn. En daarbij: ’t zal misschien wel…hoe noem je ’t ook weer…fake news zijn?

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: