Jawel, een fietsenmaker, geen potsenmaker hoor! Albert van Agthoven accepteert sinds kort de digitale munt in zijn fietscentrum in Groningen. Waarom doet hij dit? ‘Je ziet dat er een gigantische opmars is in de valuta bitcoin. Wereldwijd is het al een officieel betaalmiddel en steeds meer bedrijven spelen daar op in. In Nederland word het nog weinig gedaan, terwijl er best veel mensen zijn die bitcoin bezitten en erin handelen. Daarom is het een mooie stap om hierop in te spelen, legt Van Agthoven uit waarom hij de digitale munt accepteert als betaalmiddel.´ Als alternatief betaalmiddel, onafhankelijk van centrale banken die er maar een potje van gemaakt hebben. En als enige antwoord op elke economische malaise maar één remedie bieden: almaar meer fiatgeld bijdrukken, creëren, verzinnen. Tja, als je alleen maar een hamer bezit ziet alles er wel uit als een spijker.
The silent killer
De wereld verdrinkt in dit soort funny money. Temidden van wat we achteraf de Kredietcrisis gingen noemen, creëerde ene Satoshi Nakamoto bitcoin. Waarom zouden alleen overheden dit soort monopolie mogen houden? Grote verschil tussen digitaal geld en fiatgeld is dat het eerste gebaseerd is op hogere wiskunde, en het tweede op vertrouwen, geloof, een idee, een afspraak. Die afspraak was altijd al: dit briefje van 50 euro zal altijd voor 50 euro aan goederen en diensten kunnen betalen. Echter: door honderden, neen: duizenden miljarden aan euro´s, dollars, yen, ponden etc. kunstmatig bij te maken, daalt de waarde. Wanneer iedereen in jouw straat een Rolls Royce bezit, heeft het bezitten van een Rolls Royce geen waarde meer, ziet u? Niet alleen wakkert teveel geld in de markt inflatie aan, met als gevolg prijsstijgingen. Het creëert ook bubbeld. Bubbels in aandelen, bubbels in vastgoed,… Die 50 euro van daarnet, en van dertig jaar terug (!) koopt nog altijd voor 50 euro aan goederen en diensten – maar die zijn stelselmatig duurder geworden. Je koopt dus na een jaar misschien nog voor 48 euro aan waarde. En nog een jaar later nog maar voor 46 euro. Inflatie wordt ook wel eens the silent killer genoemd. De sluipmoordenaar van uw portefeuille…
Op is op
Bitcoin en vele andere digitale munten die op hetzelfde principe stoelen, worden net schaarser. Elke vier jaar vindt de zogenaamde halving of halvening plaats. Er komt dan voor de helft minder BTC op de markt. De beloning voor het mijnen (met steeds performanter machines een steeds gecompliceerder wordende wiskundige puzzel oplossen) halveert eveneens. Hoe minder er van iets, een munt in dit geval, voorhanden komt, hoe schaarser het wordt, des te waardevoller wordt het, in principe. Het bewijs is er: je koopt op 6 mei 2021 al dubbel zoveel aan goederen en diensten vergeleken met 1 januari 2021. Veertien keer zoveel zelfs vergeleken met maart 2020. En ga zo maar terug in het verleden. Er zijn vandaag reeds 18,7 miljoen bitcoins gemijnd. In omloop, hoewel er letterlijk ook miljoenen verloren gegaan zijn. Weg, voor altijd. Vergeten, verloren, in wallets waarvan de sleutel zoek is, noem maar op. Er wordt geschat dat er nog maar zo´n 14 miljoen bestaan. Met ook nog slechts 2,3 miljoen BTC te mijnen, is in het jaar 2140 bitcoin ´op´. En op is in dit geval ook echt OP. Dat is het grootste verschil tussen digitaal geld en fiatgeld. Het eerste is deflatoir, het tweede is inflatoir. Wat wilt u liever bezitten: iets wat met de jaren alleen maar daalt in waarde, dat is een bewezen feit. Of iets wat met de jaren alleen maar stijgt in waarde, dat is…de theorie. En die is sinds de creatie van BTC in 2008/2009 realiteit gebleken. De toekomst zal het zoals altijd uitwijzen…
DeFi – to defy
ING brengt een rapport uit: ´The paper titled “Lessons Learned from Decentralized Finance (DeFi)” opens by admitting the radical change decentralized finance (DeFi) has brought into the financial space.´ DeFi of gedecentraliseerde financiën elimineert dan nog eens de bankenwereld, en vormt er daarmee de grootste bedreiging ooit voor die bankenwereld. Lenen, sparen, beleggen, verzekeren – in DeFi kan het allemaal. Waarom heb je dan nog een bank nodig? Opgepast echter: de sector is op geen enkele manier nog wettelijk geregeld. Wat ruimte biedt voor misbruik en nog een onbekende factor in zich houdt: hoe zal de wetgever hier in de toekomst, eerder vroeg dan laat, over oordelen? Nou ja, hoewel we DeFi nog als het Wilde Westen van Cryptoland betitelen, is die wetgever pas aan het probéren begrijpen wat die eigenlijk voorstelt. ´t Is ook serieus gecompliceerd, toch, dus voorlopig kan hij zich daar nog het hoofd over breken. Wie er zijn weg in weet, kan wel een aardige Satoshi of twee verdienen…
Digitale yuan wil globaal gaan
Mastercard is met The People´s Bank of China, PBOC, Chinese centrale bank, in gesprek over…het globaal maken van de digitale-yuan-in-wording! Herinner u wat we nog maar luttele dagen geleden schreven over de ambities van China? Dat bitcoin, voor plusminus 63 procent gemijnd in China, vroeg of laat wel eens in de weg kan staan? Wanneer precies weten we niet, maar dit is het soort mediaberichten dat een voorbode is van het sluiten van (alle?) bitcoinmijnen in China. Een gewaarschuwd cryptobelegger is er twee waard. Wordt op termijn, kort of lang, de digitale yuan zelfs de wereldreservemunt? Voor 2028 wordt gepronostikeerd dat China de VS van de troon zal stoten als grootste economie ter wereld. Kan de Amerikaanse munt tegen dan nog de wereldreservemunt blijven? I don´t think so!
Nieuw record
De totale marktkapitalisatie van de hele cryptomarkt, dat is bitcoin plus een kleine 10.000 altcoins (!), tikt een nieuw record aan van 2,4 trillion – biljoen – dollar. De dominantie van BTC is opnieuw lichtjes gedaald, tot 43,5 procent, wat wil zeggen dat het altcoin seizoen nog steeds voortduurt.
Risico´s spreiden
Wist je dat je ook kan beleggen in een soort van crypto index? Een index is een mandje van verschillende cryptocurrencies. Op Bitpanda bieden ze drie verschillende crypto-indeces aan, namelijk de mogelijkheid om in de top 5, top 15 en top 25 te investeren. Via 1 klik kan je daarom investeren in meerdere cryptocurrencies zonder elke los aan te kopen en het overzicht kwijt te raken. Een index is de perfecte manier om te diversifiëren in de crypto markt. Bekijk hier de verschillende crypto indices, zo u wilt.
It´s always about you…
De bankgiganten Goldman Sachs en Citi maken zich op om cryptodiensten aan te bieden. En u, wat doet u…?