Heb je last van een klant die maar niet wil betalen? Wanneer je een betaling niet op tijd ontvangt, zul je waarschijnlijk een of meerdere betaalherinneringen sturen. Meestal betaalt de klant dan alsnog. Gebeurt dit niet?
Dan moet je wat meer stappen ondernemen om toch het bedrag te krijgen waar je recht op hebt. Zo kun je een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder is een openbare ambtenaar, ofwel een gerechtsdeurwaarder.
De deurwaarder voert uitspraken van de rechter uit, dit worden ook wel ambtelijke taken genoemd. Deze taken omvatten het oproepen van personen die voor de rechter moeten verschijnen, het uitvoeren van vonnissen die de rechter heeft uitgesproken, ontruimingen uitvoeren en beslag leggen op eigendommen van de klant.
Wanneer schakel ik een deurwaarder in?
Wanneer een betalingstermijn is verlopen en je contact hebt gezocht met de klant, maar er alsnog niet is betaald, kan er een rechtszaak worden gestart. Wanneer de rechter besluit dat de klant moet betalen, kun je een deurwaarder inschakelen.
Er worden een aantal tips gegeven als het gaat om het inschakelen van een deurwaarder. Zo is het bijvoorbeeld een effectief drukmiddel, omdat de klant hierdoor weet dat jouw geduld op is en je er alles aan doet om jouw geld te krijgen.
Er zijn veel bedrijven met alle deurwaardersdiensten onder één dak. Zo ontvang jij je geld het snelst. Een andere tip is om ondanks de situatie toch respect te tonen voor jouw debiteur, omdat dit er waarschijnlijk voor zorgt dat het geld nog sneller wordt overgemaakt.
Taken van een deurwaarder
Een deurwaarder voert taken uit die vanuit de rechter zijn uitgesproken. Deze taken zijn bijvoorbeeld beslag leggen op de bankrekening, het loon, een auto of inboedel, of het uitvoeren van ontruimingen.
Een deurwaarder mag zes dagen per week tussen 07:00 en 20:00 zijn of haar taken uitvoeren. Hier zijn echter uitzonderingen op, bijvoorbeeld wanneer de president van de rechtbank toestemming heeft gegeven. De deurwaarder mag in zijn brieven dreigen met beslag zolang de deurwaarder toestemming heeft van de rechter.
Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
De kosten van het inschakelen van een deurwaarder staan beschreven in de wet. Deze tarieven worden jaarlijks aangepast, waardoor het altijd up-to-date is. De kosten van een deurwaarder inschakelen betreffen het oproepen van personen om voor de rechter te verschijnen, het uitvoeren van vonnissen vanuit de rechter, ontruimen en beslag leggen op eigendommen van de klant.
Kan ik een deurwaarder inschakelen voorkomen?
Een deurwaarder inschakelen kan nogal heftig zijn. Het is begrijpelijk als je dit eventueel zou willen voorkomen. De oplossing is een goed debiteurenbeheer. Het doel van debiteurenbeheer is om facturen zo snel mogelijk betaald te krijgen.
De voordelen van debiteurenbeheer is dat je in één oogopslag een overzicht hebt van alle openstaande facturen. Wanneer de betaaltermijn is verstreken, wordt er direct actie ondernomen. Er volgt dan een snelle incassofase.