De zogenaamde ´Buffett Indicator´ toont dat (Amerikaanse) aandelen op dot.com-bubbel niveau staan. Die Indicator deelt de Wilshire 5000 Index door het BNP van de Verenigde Staten. Het Bruto Nationaal Product is alles wat in een land aan goederen en diensten geproduceerd wordt in een gegeven jaar. Historisch staat hij op 1. Vlak voor de internetaandelen-beurscrash van 2000 haalde de indicator wel 1.71. Wat achteraf gezien een omen was voor aanzienlijke overwaardering. In augustus 2020 staat de B.I. opnieuw aan 1.7.
Waarschuwing
´According to Tom Essaye, the founder of Sevens Report Research, stocks are considered as “fundamentally overvalued” when the Buffett Indicator hits 1.3´. Dus 1.3 betekent reeds dat aandelen te duur geprijsd zijn. En 1.7 dan? Dat eens de trend omkeert, we een langdurige neerwaartse beweging kunnen verwachten. Noem het een beurscrash.´The current level of 1.7 indicates that there is a potential for a steep downtrend in the stock market if the trend reverses.´ Een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard…
Vertekend beeld
Wie de mening vraagt van Robert Kiyosaki, beroemd in beleggerskringen om onder meer zijn bestseller “Rich Dad Poor Dad,” krijgt prompt antwoord. Goud, zilver en bitcoin zijn volgens hem de alternatieven voor overgewaardeerde aandelen. Die vandaag verondersteld worden te blijven doorgroeien tot in de hemel. De indexen zijn ook niet meer wat ze voor deze aandelenmanie waren. Zo representeert de prominente indicator S&P 500 al lang niet meer de brede markt in de VS. Die zou dan ook beter de S&P 5 genoemd worden. Omwille van de tech dominantie. Een handvol technologie aandelen doet het zeer goed tot fenomenaal, terwijl het gros van de index slabakt. Cnn.com: ´The S&P 500 is really the S&P 5. Big tech dominates the index´. Wanneer dus aangenomen wordt dat na de langste stierenmarkt ooit in de VS en elders – 10 jaar – aandelen het nog steeds geweldig doen? Dan is dit op basis van een compleet vertekend beeld.