Niet ´wanneer´, wat een grote zekerheid inhoudt, maar ´als´ dus, wat eerst nog een voorwaarde inhoudt. Wat als overheden beslissen om het idee over te nemen – een eigen digitale munt voor de nationale bank. Een CBDC, central bank digital currency, waarmee minstens 70 procent van alle centrale banken in de wereld in verschillende stadia mee bezig is. Dixit het IMF. En dan ook de techniek van de blockchain pikken, want die hebben ze wel degelijk nodig. Is dat een realistische veronderstelling of mogelijkheid? Is het dan bye bye en over and out voor bitcoin et al.? Vice-gouverneur Tim Lane van de Bank of Canada oordeelt in ieder geval dat áls er al een digitale loonie (Canadese dollar) moet komen, dat niet aan de privé-sector is maar specifiek een zaak voor centrale banken. Bitcoin vindt hij trouwens maar niks want te duur als betaalmiddel, te onstabiel. En heel dat cryptogebeuren is eigenlijk één speculatieve manie! Zo, nu hoort u het eens van iemand die er vast meer van weet dan wij. Dit gezegd zijnde, voegt Tim er wel licht beteuterd aan toe ´dat de wereld wel vlugger verandert dan verwacht´. Dat is wel het minste dat je kan zeggen, ja!
Geduld
Je hoort wel meer tegengeluiden vanuit officiële kant, over cryptomunten, de laatste tijd. We schrijven 11 februari 2021. De Nigeriaanse overheid die bitcoin et al. in de ban doet. De Indiase overheid die een wet klaar heeft, met veel tegenstand vanuit het bedrijfsleven maar toch, om hetzelfde te doen. Canada blijkt nu ook al niet happig. Wat wij er uit afleiden: cryptocurrency is plots (nou ja) Belangrijk geworden. Krijgt Maatschappelijke belangstelling. Op radio, televisie, in de kranten en tijdschriften, ook in de niet-cryptogespecialiseerde pers. Gisteravond op TV nog in één enkele nieuwsuitzending in prime time vielen deze termen: ´bitcoin´, ´ethereum´ en ´cryptomunten´. Zij het dan dit laatste in de context dat er voor 100 miljoen dollar aan crypto gestolen was, van beroemdheden dan nog! Maar de tien daders wel gearresteerd zijn. Tja, dan word je bekend hé. Krijg je nationale, internationale aandacht. Van burgers, bedrijven, en ja ook vanwege overheden. Word je ook…gevaarlijk? Talloze media nemen we dagelijks door en dit gedurende jaren reeds, en dit is onze insteek: crypto wordt…geduld. Willens nillens. Maar mag nu ook niet vanuit het standpunt van de overheden té belangrijk worden…want dan krijgen we, ze, een probleem.
Klein is controleerbaar
Zolang de digitale sector klein en behapbaar bleef, konden the powers that be er weinig schade van ondervinden. Maar sinds Tesla, een van de bekendste, meest prominente bedrijven ter wereld, effectief zich engageert in bitcoin…? Een commentator schreef net ergens iets in de zin van ´dit betekent het groene licht voor…´ En dat lijkt wel te kloppen. Was er voorheen, we hebben het nu louter over institutionelen, al het Amerikaanse PayPal met bijna 350 miljoen klanten wereldwijd. Dan volgde VISA, dat ook digitale munten wil aanbieden, en 70 miljoen klanten bedient. En nu komt concurrent Mastercard ook al meedoen. Allemaal voor en na Tesla´s 1,5 miljard dollar bitcoin-aankoop? Het wordt wel erg druk voor het loket met ´Bitcoin For Sale´. Wij denken: te druk naar de zin van overheden, met hun centrale banken en de traditionele bankenwereld. Al mogen we niet alle dergelijke banken over dezelfde spreekwoordelijke kam scheren:
´Blue Ridge Bank, a Virginia-based commercial bank says it has become the world’s first commercial financial institution to allow the purchase and sale of Bitcoin via its 19 ATMs located in the state. Brian K. Plum, the chief executive officer of Blue Ridge Bank revealed that the decision to offer Bitcoin purchase comes in the wake of rising demand for the top cryptocurrency.´ Da´s dus toch al één traditionele bank die méé is, en niet tegenwerkt. Wie zei er ook al weer dat de gevestigde, traditionele bankenwereld nog niet beseft welke bedreiging er voor de deur staat, met DeFi, gedecentraliseerde financiën…
De Markt spreekt
Je zou ook kunnen stellen: de overheid beslist maar de markt spreekt ook, heeft ook haar zeg, en volgt zo te merken een heel andere weg. Zo wordt alvast op Kitco.com de vraag gesteld:
´What happens if every Fortune 500 company buys Bitcoin?´
En kijk, ook Twitter dient zich aan en overweegt om zijn leveranciers, of zijn personeel te betalen in crypto?! Twitter is eigendom van Jack Dorsey, die met zijn betaalapp Square, een groot succes, al voor 50 miljoen dollar bitcoin aankocht. Reken ook dat zo´n slordige 100 miljoen burgers, traders, bedrijven, institutionelen – alle samen, wereldwijd – digitale munten bezitten. Waarmee we willen zeggen: kan de overheid, kunnen overheden tegen ´de markt´ ingaan? Is haar adagio immers niet veelal of vaak ´geef de mensen wat ze willen´?