Dat kan erg cru klinken en dit wordt geschreven met alle respect en medeleven, deelneming in iedereen die er dagelijks mee te maken heeft. In de frontlinie staat zeker. Zij die er onder leden en nog. Zelf, en met het dragen van een verloren gezinslid, familielid, vriend(in) of partner. Wiens handelszaak er financieel erg aan toe is, ook zeker wie zijn baan erdoor verloren is… Dus we beginnen al met iedereen onze excuses aan te bieden, opdat hopelijk niemand zich geviseerd voelt, of beledigd, of geschokt.  Wat kan er nu in hemelsnaam aan positiefs voortkomen uit… Sommigen noemen het op Twitter ´een griepje´. Dat zou ik zelf nooit durven doen.

Waar is dat feestje?

Anderen protesteren in persoon of verbaal, schriftelijk, op dergelijke sociale en andere media. Ze willen dan ´vrij´ zijn, voelen zich beperkt in hun mensenrechten (grote woorden). Anderen en naar ik hoop de meerderheid van het weldenkende publiek, de burgers, van álle landen, beseffen wel degelijk de ernst van Corona, COVID. Zij richten geen ´lockdown feestjes´ in (wat is er te vieren? Hopelijk toch niet de 125 miljoen besmetten in de wereld, of de 2,75 miljoen overledenen?!) Doen steeds een mondmasker voor, letten op handhygiëne…nou ja, we kennen ondertussen de routine. (Het is helaas ook ´routine´ aan het worden…!) Krijgen dan soms of vaak nog beledigingen naar het hoofd geslingerd; worden belachelijk gemaakt door eerstgenoemden. Natuurlijk, als het inderdaad ´maar een griepje´ is…

Kwaliteit. En kwantiteit.

Voor de vuist weg en als ik per se positief moet denken? Wat er positiefs is aan Corona, de Coronacrisis? Als en wanneer het echt zoeken naar pluspunten wordt? Oké, toch. we doen een poging. Dat we meer tijd, de zogenaamde quality time met elkaar kunnen doorbrengen. Met de partner, de kinderen wanneer die er zijn, binnen het gezin en de paar mensen die over de vloer mogen komen. Of die we in heel beperkte mate nog kunnen zien. Want meer bij elkaar zijn – vaak gedwongen, hoeft niet steeds tot meer spanningen te leiden (al is dat wel soms het geval). We kunnen ook meer met elkaar gaan práten, écht praten dan. Dit kan ons allen dichter bij elkaar brengen, meer begrip voor de ander kweken en aandacht. Dat is toch waar alles en iedereen au fond naar snakt, is het niet? Aandacht. Waarvan zovelen vinden die niet genoeg te krijgen? Wel, laat ons die dan geven, en in het ideale geval ook ontvangen.

Imagine…

We worden noodgedwogen inventiever, laten onze fantasie meer spreken, willen nillens soms. Denken we aan de vele zelfstandigen die toch proberen nog iets van handel, verkoop te realiseren. Eten en zelfs drankjes aan huis leveren. Ik zie allerlei voorstellingen (Freek met zijn verkiezingsvoorstelling) voor tv of die online uitgezonden worden. Ik hoop ook dat mensen meer gaan lezen, en dan liefst niet de Flair of een of ander roddelblaadje. Met alle respect voor wie dit leesvoer wel graag tot zich neemt hoor. Het kan zeker verstrooiend werken. Maar een echt goed boek, weet u wel, zo een waar je ook slimmer van wordt.

Psychologie

Zelf ben ik bezig aan het tweede deel van De Goelag Archipel, van Aleksandr Solzjenitsyn. Het eerste deel las ik lang geleden al, maar niet het vervolg. Lezen over, in dit geval, mannen, vrouwen en zelfs kinderen die een vreselijk bestaan van tien, twintig en soms zelfs levenslang moesten verduren? Dat doet mij persoonlijk de miserie van vandaag relativeren. Misschien beetje raar, of toch net niet – dat is voer voor psychologen denk ik (en Mulisch kan ik het ook niet meer vragen…)

Doen!

Mensen die veel en vaak thuis zitten, al dan niet gedwongen, zouden een online business kunnen starten. Een nieuwe taal leren. Of leren programmeren. Beginnen schrijven. Aan een dagboek, en wie weet wordt het ook nog uitgegeven. Een of andere cursus starten, bijvoorbeeld diegene die je altijd had willen volgen maar nooit tijd voor had? Nu dus wel. Ik heb een vriend die altijd al graag gitaar speelde, dat beter wilde kunnen ook maar nooit de tijd ervoor vond, Nu wel. Ach, het zijn zomaar wat dingetjes, uit de losse pols, weet u wel. (´dingetje´, dat heb ik van collega Gerrit geleerd…) Bewust niet naar inspiratie voor een artikel erover gaan zoeken. Maar ik herinner me wel eerder op de dag iets gelezen te hebben, op Nrc.nl, wat ik u toch wil voorleggen…

´Coronacrisis leidt tot Europese baby-dip´

Je zou kunnen denken: koppels spenderen meer tijd met elkaar, kunnen zo intiemer worden en daar kunnen wel eens kindjes van komen. Maar neen, er komen net minder borelingen op de wereld, toch in Europa. Dat komt dan door onzekere toekomst waarin misschien would be ouders toch niet aandurven nog een kind op de wereld te zetten. Nu ben ik sowieso tegen nog een extra mondje erbij, altijd geweest, omdat we al met veel en veel teveel op deze aardkloot ronddolen. Met respect voor mensen die beslist kinderen willen maar waarbij dat om een bepaalde reden  niet lukt. Die zouden dan kunnen overwegen om te adopteren. Een procedure die m.i. veel te lang duurt, te kostelijk is en vaak veel te streng. In het Westen zijn we de weg kwijt, en in andere windstreken zijn er vaak zelfs geen wegen. 7,8 Miljoen zielen is teveel voor één aarde trouwens. 

Overshoot Day

We zijn onszelf als mensheid voorbij geschoten. Overshootday.org: ´A country’s overshoot day is the date on which Earth Overshoot Day would fall if all of humanity consumed like the people in this country.´

Klik hier voor de ware grootte.

Herdenking

We laten als relatief rijke landen een veel grotere ecologische voetafdruk na dan armere landen, dus is het logisch dat in die eerste contreien Earth Overshoot Day ook veel vlugger plaats vindt. Het is de dag waaop, zou heel de wereld leven zoals in een gegeven land, alle natuurlijk grondstoffen uitgeput zijn. In Nederland vindt die wantoestand, deze scheeftrekking van het consumeren reeds plaats op 27 april 2021. Misschien zouden we die dag kunnen een herdenking houden. Herdenking, gedenking, in ieder geval een dag van rouw houden. We herdenken dan de aarde die sterft. Vasten, dat al zeker. Niet met de auto rijden. Niet surfen of de smartphone gebruiken. In stilte samen met ons gezin of partner of alleen desnoods of met een goede vriend(in) doorbrengen. Waarschijnlijk heeft u zelf ook nog ideeën.

Voordeel

Met Corona nog lang niet Nederland uit, zou dat moeten lukken. Wat u? Op een beetje cynische manier kun je het feit dat er tijdens deze dagen alvast in Europa minder zielen bijkomen, nog als iets positiefs zien dat door Coronva/COVID-19 veroorzaakt wordt. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel‘ ; ware woorden van Willem van Hanegem

5 reacties

  1. Beste Joost,

    Kun je niet eens gewoon eens lekker op vakantie gaan?
    Voor een jaar of tien of zo.
    Graag je laptop niet meenemen. Dank u.

    Goede reis!

  2. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel‘ ; ware woorden van Willem van Hanegem…

    Artikelen moet je altijd tot en met het laatste woord lezen.
    ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’, ook zo’n mooie uitspraak van ras-Ajacied Willem van Hanegem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: