De goudprijs heeft het nieuwe jaar positief ingezet. Flink geklommen van een dieptepunt van 1174 dollar in augustus 2018. Naar een koers van 1292 dollar per troy ounce (31,10 gram) begin 2019. De zilverprijs maakt eveneens een comeback in diezelfde periode van 14,05 dollar naar 15,86. Is deze koersstijging duurzaam? En wat brengt 2019 in het algemeen voor de edelmetalen?
Negatief 2018 voor edelmetalen
2018 Was niet het jaar om in goud en zilver te beleggen. Beide verloren respectievelijk 2,1 en 9,7 procent. De edelmetalen bewegen zich vrijwel altijd in tandem. Opvallend is wel die onverwachte prestatie sinds het dieptepunt van dat jaar tot vandaag. Ze gebeurde namelijk tegelijkertijd met een Amerikaanse dollar die eveneens meer waard werd. En een stijging van de rente in dat land. Hier vindt u o.m. handige interactieve grafieken om bijvoorbeeld de edelmetalen te vergelijken met de grote Amerikaanse beurzen. Met die dollar en de prijs van ruwe olie. Over eender welke tijdspanne ook.
Vluchthaven?
Historisch spelen goud en zilver een rol als vluchthaven in roerige economische tijden. Laat nu net op genoemd dieptepunt de gespecialiseerde pers dit gegeven in vraag stellen. ‘Goud blinkt niet langer als vluchthaven‘. ‘Why gold is a dead investment’. Misschien doen beleggers er beter aan tegengesteld aan de krantenkoppen te reageren? Dat kan zin hebben. Want wanneer zoiets in de pers verschijnt is de ‘schade’ aan een bepaald goed reeds verricht. Hebben alle zwakke handen meestal reeds verkocht.
Economische onzekerheid
Van onrustige economische tijden kunnen we zeker spreken. Er waren de nucleaire spanningen tussen Noord-Korea en de VS. Een handelsoorlog startte tussen dat land en onder meer China. Er was de Turkse crisis. De felle stijging en vervolgens even grote daling van de olieprijs. De internationale aandelenbeurzen presteerden slecht. De Italiaanse begrotingsperikelen binnen de EU… Meer dan genoeg redenen om zich zorgen te maken over de wereldeconomie. ‘If investors continue to flee equities and cryptocurrencies, then it will be a question of whether hard money or the U.S. dollar serves as the premier safe haven. It only takes a small proportion of investors choosing precious metals to have a big impact on these relatively tight markets.‘
Stijgende Amerikaanse rente en dollarkoers
Zilver en goud gaan bijna altijd gelijk op zoals reeds gesteld. De delmetalen worden verhandeld in dollar. Wanneer deze in waarde stijgt, worden beide minder aantrekkelijk want duurder. Zeker voor traditioneel grote afnemers van vooral goud zoals India en China. Dat is wat zich in 2018 afspeelde. Ook de Amerikaanse renteverhogingen hadden een negatief effect. Dan keren beleggers terug naar staatspapier uit dat land. De dalende trend van de edelmetalen in 2018 stopte echter zoals reeds vermeld. Keerde zelfs om naar een flinke stijging tot begin 2019. Wat dus opmerkelijk is gegeven die stijgingen van rente en dollar.
Oulook en wat dienen we in de gaten te houden?
De zilver/goud ratio of verhouding bedroeg op genoemde dieptepunten in 2018 1/86. Terwijl die gemiddeld doorheen de eeuwen heen beneden de 1/20 ligt! Het ultra pessimisme heeft waarschijnljk in 2018 een hoogtepunt bereikt, waarna meestal een heropleving volgt. Dat ziet er dus te zijner tijd positief uit voor het witte edelmetaal. Traditoneel ook wel het kleine broertje genoemd van goud.
Lagere productie
De val in prijs van de edelmetalen en een aantal setbacks voor de industrie heeft de productie ervan doen afnemen. Dit wordt ook voor 2019 verwacht. Minder productie mogelijk gekoppeld met een (iets) hogere vraag draagt bij tot een positieve outlook voor beide. ‘Analysts at Refinitiv GFMS (formerly Thomson Reuters) project gold mining output will decrease slightly in the year ahead – from approximately 3,282 tonnes in 2018 to 3,266 tonnes.’
Nog meer slecht nieuws voor de productie
IN ZuidAfrika broeirt het sociaaleconomisch steeds meer. Blanke eigenaars wordt hun bezit afgenomen zonder compensatie, wat de economie in haar geheel niet ten goede komt. Het land behoort traditoneel tot de top tien van producenten van goud. Voorlopig nog…
De centrale banken ondertussen…
Die verhoogden hun goudaankope met maar liefst 22 procent in het derde kwartaal van 2018. Deze zijn in het algmeen gekend voor hun scherpe neus voor koopjes. Wie kochten onder meer: Turkije, Polen, Hongarije zelfs voor het eerst. China en Rusland als grootste koper.
En de Amerikaanse rente?
De Amerikaanse centrale bank zal in 2019 waarschijnlijk nog sterke druk voelen om de renteverhogingen stop te zetten. Misschien wel opnieuw te verlagen. Niet alleen omdat dit is wat president Trump wil, voorstander van geldverslindende stimuli. Om de motor van het economische monster vooral draaiend te houden. Zeker tot zijn eventuele herverkiezing in 2020. Maar misschien ook wel omdat een vertragende economie haar daartoe wel verplicht.
Tenslotte nog dit
De patstelling tussen Republikeinen en Democraten blijft ondertussen voortduren. Trump wil nogeens 5 miljard voor ‘Zijn Muur’, de Democraten weigeren ze hem te geven. Weigeren de spending limiet weer eens te verhogen. Gezond(er) beleid dunkt ons, met een onvoorstelbaar hoge Amerikaanse staatsschuld en elk jaar opnieuw hogere begrotingstekorten. De man zal aan het eind van zijn vierjarige termijn al meer uitgeven dan voorganger Obama in acht jaar!
Positief op lange termijn
“Goud is nog steeds een goede portefeuilleverzekering. De dollar is te sterk en zal eens terugvallen. Dan zal de goudprijs stijgen,” zegt de martkstrateeg van BNP Paribas Fortis. “Daarnaast zijn er nu meer beleggers die speculeren op een prijsdaling van goud dan op een prijsstijging (…)” Dat komt slechts twee tot drie keer per jaar voor, aldus de specialist. Enige tijd daarna volgt “steevast een sterke stijging van de goudprijs.”
waarde van goud of zilver uitdrukken in fiat geld is bullshit.
geld dat wordt bijgemaakt uit gebakken lucht tegenover materiaal zetten dat er maar in beperkte mate is is simpelweg onzin en wordt willends en wetens gemanipuleerd om de schijn hoog te houden van de fiat pulp.
pas in crisis of oorlogstijd komt de werkelijke waarde van edelmetaal naar voren. en als je dan tegen die tijd je ounce kunt inruilen tegen een miljoen aan waardeloze papiertjes kies je voor de zak aardappelen.
allemaal gelul, gebruik je gezonde verstand ipv aangeleerde nonsence.
Als ik een voorspelling mag doen, dan gaat de prijs door het dak.
De USA bouwt spanning op met China, dat is iets wat dit jaar dominant in het nieuws zal blijven. Er komt wrs geen handelsakkoord of slechts tijdelijk. Als de USA een reden zoekt voor een conflict, dan is dit nog maar het begin.
De geschiedenis wijst uit dat een nieuw opkomende macht in 75% van de gevallen in oorlog komt met de gevestigde orde. The Thucydides Trap.
De opinie is dat de USA een aantal opties heeft om te dealen met de opkomst van China;
1.
Ondermijning.
De USA hekelt het ondemocratische communisme en steunen onafhankelijkheidsbewegingen (Taiwan, Tibet, Xinjiang) om China in een kwaad daglicht stellen en een conflict te rechtvaardigen.
2.
Economische uitruil.
USA negeert het topic mensenrechten. In ruil daarvoor zorgt China voor toegang van de interne markt en bescherming van intellectueel eigendom.
3.
Samenwerking op gezamenlijke belangen.
Afspraken om nucleaire proliferatie te voorkomen (Noord-Korea, Pakistan), bestrijden terrorisme en gezamelijke aanpak van milieuproblematiek..
Welnu, dat laatste is wel erg ver gezocht voor een Trump.
Ogenschijnlijk kiest de USA voor optie 2, maar het kan net zo goed een excuus zijn om een conflict te starten als er geen deal komt. In de loop der jaren heeft de USA zo veel militaire basissen (rond China) gebouwd, dat het mij zou verbazen als men opeens afstapt van het streven naar World Domination.
Een tweede sterke beweegreden is de hoog opgelopen staatsschuld die niet meer houdbaar is. Oorlog met de grootste economie geeft de USA de mogelijkheid tot een reset met behoud van machtsevenwicht.
Wel is het zo dat de USA dan snel moet handelen. China moderniseert zijn leger in hoog tempo en zit wat betreft stealth techologie al op een zeer hoog niveau.
Ondertussen zal China Taiwan inlijven om daarmee zijn greep op de Chinese zuidzee te verstevigen. Tegelijkertijd polst China daarmee de reactie van de USA; als de USA een conflict wil, dan zal ze Taiwan openlijk steunen in haar onafhankelijkheid.