Wanneer de vraag aan ondergetekende zou gesteld worden…zou ik zeggen: macht. Dat is wat alle drie uiteenlopende mensensoorten gemeenschappelijk hebben. Een zucht naar macht en een gevoel hebben van boven de wet te staan. Sorry wanneer ik verkeerd zit hoor! (En alvast mijn excuses voor de vele uitzonderingen in de categorie ‘miljardairs’, die wel veel goeds doen met hun bezit.) Ik liep ook maar een blauwe maandag school, dus. En het is zomaar uit de losse pols geschud, een impulsief antwoord? Wat antwoordt u daar nu op ? Wat is het correcte antwoord dan? Het leuke is: ik ben zelf nog niet gaan kijken. Wéét het dus zelf niet! Maar werd wel machtig geïntrigeerd door bovenstaande titel. Wat u?
Sneu
Oeps, wanneer ik het artikel online op New Zealand Herald wil lezen, moet ik betalen. Doneren, heet het, om ‘waardevolle journalistiek’ te stimuleren. Je merkt ’t wel vaker, meer en meer zelfs. Was voortijds op internet alles gratis, voor iedereen vrij toegankelijk; dan dienen we vandaag te betalen. We kunnen daar begrip voor opbrengen. Iedereen kan ook eender welke nonsens op het net gooien (en dat gebeurt ook vaak.) Gesteld dat wat zoal betalend wordt aangeboden inderdaad waardevol is, zal daar vast wel een markt voor zijn. Omdat we toevallig krap bij kas zitten, besluiten we dit voor genoemd artikel niet te doen. Dan blijven we op onze honger zitten? Hmm, net met zo’n catchy titel. We hadden het artikel graag gelezen, geprafraseerd en er onze eigen ‘draai’ aan gegeven. Met kennis eigen aan een paar duizend boeken achter de kiezen, een van de weinige voordelen van een gevorderde leeftijd.
Hoe word je miljardair?
Toch, het onderwerp intrigeert genoeg, en dus zoeken we verder op het net. Ha, kijk: ‘3 traits self-made billionaires have in common, according to a guy who interviewed 21 of them’. Drie eigenschappen die eigen zijn aan miljardairs. Dat is al een goed begin! Jade Scipioni is Senior Reporter voor Make It, onderdeel van cnbc.com. ‘There are only about 2,200 billionaires in the world — or 0.0002% of planet’s population. And 67% of those billionaires are self-made.’ Aldus juffrouw of mevrouw Scipioni. De meerderheid der self made, op eigen kracht, miljardairs is dat maar geworden op enkele manieren. Ze deden een uitvinding, zoals Bill Gates van Microsoft en er $107 miljard mee verzamelde. (Om vervolgens meer en meer weg te geven aan goede doelen.) Ze vonden een nieuwe oplossing voor een probleem, innoveerden dus, zoals Airbnb co-founder Brian Chesky. Ook een manier om $3,7 miljard mee te verdienen. Of ze werden zo rijk door heel slim en heel lang te investeren. Daar is Warren Buffett wel de bekendste van. Ook hij geeft veel weg aan goede doelen, van zijn verzamelde $87,3 miljard.
Goed, beter, best
Reporter Scipioni schrijft over ‘Rafael Badziag, who interviewed 21 of them (including early Uber investor Tim Draper and InfoSpace and Viome founder Naveen Jain) for his book, “The Billion Dollar Secret.”‘ Het Miljarden Geheim. Drie kenmerken hebben ze allemaal, die mannen en vrouwen die superrijk geworden zijn op eigen kracht en merites. Even raden, weer uit het blote hoofd. Voor de vuist weg, met alles wat we al weten over de mensensoort ‘miljardair’. Dénken te weten, want zelf gefrequenteerd hebben we er nog geen. Dit soort lieden beweegt zich vast in heel andere kringen dan een arme scribent. Maar zo argeloos als nogal wat ‘buitenstaanders’ zijn we nu ook weer niet. Die denken dat ‘rijk worden’ voor miljardairs een doel is of was. Fout! Het is doen wat je graag doet, en dit héél goed doen ook nog. Beter dan ieder ander. En de miljoenen of miljarden komen dan wel achteraf, of niet. Maar nooit zijn ze het nummer één doel.
Drie deugden gemeen
Na lezing van genoemd artikel blijken we hierin toch correct te zitten. ‘Badziag found that the “self-made” billionaires he interviewed aren’t motivated by wealth. Instead, they “have a strong sense of purpose and passion for their work,” and are motivated by a desire to “to grow and learn no matter how big their bank accounts get,” he says.’ De twee andere eigenschappen die ze gemeen hebben: ze slagen in éénder in welke omgeving. Of het nu economisch of financieel tegen zit; ondanks tegenvaller na tegenvaller. Zij volharden en nooit wachten ze het ‘perfecte moment’ af. Want wie daarop wacht…kan evengoed op Godot wachten. De derde en laatste eigenschap gemeen: ze zijn ‘zuinig‘. Lopen niet te koop met hun rijkdom zoals sommige bling bling personaliteiten, rappers dan vaak. We vernoemen zo het uurwerk van Bill Gates (10 dollar) en het lievelingseten van Warren Buffett (3 dollar hamburgers). Die ook nog steeds in het huis woont dat hij in 1958 kocht. Huidige waarde: ocharme $277.000. ‘And Peter Hargreaves, the founder of Hargreaves Lansdown, one of the UK’s largest financial services businesses, told Badziag a few years back that he was still driving an eight-year-old Toyota Prius. Hargreaves’ net worth is estimated at $4.2 billion.’
Driedelig pak
Tot slot: zou er zo’n creatuur als een criminele dictator die ook nog eens miljardair is bestaan? Die deze meest ‘malafide’ eigenheden ook nog eens in één persoon verenigt? Natuurlijk, de geschiedenis is er vol van. De meesten zijn wel reeds ‘wijlen’ en gelukkig maar. Veel goeds hebben ze de mensheid nooit gebracht. Mobutu Sese Seko (1930-1997) van Zaïre (het huidige Congo.) Mao Zedong (1893-1976) van de Volksrepubliek China (nog steeds in zeker mate geëerd aldaar.) Stalin, de bijnaam van Ioseb Besarionis dze Jughashvili, letterlijk: Man van Staal (1878-1953) van de USSR (het huidige Rusland of Russische Federatie.) De hele Kim dynastie: van grootvader tot kleinzoon Kim Jong-un (geboren 1984.) Eigenaar van de Democratische Volksrepubliek Korea met alles erop en eraan en iedereen erin. Maar er bestonden en bestaan er méér. Gelukkig weer is het een uitstervend ras. De huidige generatie crimineel (rijke) dictators draagt ook geen uniform meer maar een driedelig pak…
wat brabbel je, jEUst?
ouwe copy/paste schriftgeleerde
https://youtu.be/5QeVIMj3gio
holle vaten….
Zoals Daniel Kahneman in Thinking, Fast and Slow zegt, succes is een keten van losse geluksmomenten/kansen. Meer afhankelijk van toeval dan van vaardigheid. Je moet ook de tijd(sgeest) mee hebben zitten.
Zoals Daniel Kahneman in Thinking, Fast and Slow zegt, succes is een keten van losse geluksmomenten/kansen. Meer afhankelijk van toeval dan van vaardigheid. Je moet ook de tijd(sgeest) mee hebben zitten.
Gates en Zuckerberg filantropen?
Vrij naar Vandana Shiva: “De criminele, digitale dictatuur van miljardairs” (´Oneness against the 1%´).
Het aloude business spelletje heet ‘Monopoly’.
Invloed en macht worden gekocht om te monopoliseren en te
indoctrineren.
Ze zullen desnoods hun ruwe olie en tankers groen verven om
ze als ‘duurzaam’ te verkopen.