De waterschapslasten stijgen dit jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. De stijging van de provinciale heffingen is gering. Dat meldt het universitaire instituut Coelo, dat onderzoek doet naar de overheidsfinanciën. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de opbrengsten van de lokale heffingen dit jaar uitkomen op 11,5 miljard euro, een stijging van 2,6%.


De inflatie in Nederland bedraagt momenteel één procent. De waterschapslasten bestaan onder meer uit een ingezetenenheffing en een zuiveringsheffing. De gemiddelde ingezetenenbelasting stijgt dit jaar met 2,57 euro tot 62,63 euro, een verhoging van 4,3%.

De gemiddelde zuiveringsheffing voor een meerpersoonshuishouden stijgt met ruim 5 euro tot 154 euro, een verhoging van 3,4%. Hoeveel de gemeentelijke heffingen gemiddeld stijgen, is voor het Coelo nog onduidelijk, omdat een aantal gemeenten hun tarieven nog niet hebben vastgesteld.

Gemiddeld betaalt een eigenaar van een auto van duizend kilo die op benzine rijdt dit jaar 54 cent meer aan heffingen dan vorig jaar. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de opbrengst uit lokale heffingen het sterkst stijgt bij de waterschappen, gevolgd door de provincies en gemeenten. Van de stijging van de heffingen bij gemeenten heeft het CBS overigens wel een berekening gemaakt.

De opbrengsten uit waterschapsheffingen stijgen volgens het CBS met ruim 4%. De gemeenten begroten dit jaar 2% meer inkomsten uit heffingen dan vorig jaar. Volgens het CBS is de stijging in 25 jaar niet zo laag geweest. Alleen in 2006 was de stijging ook laag vanwege de afschaffing van de onroerende zaakbelasting voor gebruikers van woningen.

De cijfers van het CBS verschillen van die van het Coelo, omdat de eerste uitgaat van de opbrengsten en de tweede van de lasten. Opbrengsten stijgen volgens het Coelo vaak sterker dan lasten, doordat er elk jaar bijvoorbeeld meer auto’s zijn. De opbrengst van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting stijgt bijvoorbeeld veel sterker dan het bedrag per auto, doordat er steeds meer auto’s rondrijden. De provincies verwachten dit jaar dan ook 3% meer aan opcenten op de motorrijtuigenbelasting dan vorig jaar.

4 reacties

  1. Het stelen gaat door !! Op naar de 100 procent belasting dus nog een kleine sprong te gaan.Waarom wordt dit apart gefactureerd. Is de normale belastingheffing hier niet voor bedoeld.Dit en voorgaande landsbesturen behoren in de gevangenis wegens grove nalatigheid en wanbeleid als wel landverraad

  2. Een pas op de plaats van een aantal jaren voor het verhogen van gemeentelijke belastingen zou wenselijk zijn. Iedereen wordt er ieder jaar kostmisselijk van. Waarom gaan gemeentelijke instanties niet over op bezuinigingen! Laat ze maar eens naar commercieelen bedrijven kijken en leren.

  3. Hier in Noordholland stelen ze nog meer
    Stijging t.o.v. 2013 Hollands Noorderkwartier = 12,5%
    Bellen naar asociale 0900-graainummers 0,10 cpm
    Het gegraai gaat gewoon door.
    Alle overheidsinstantie meer dan inflatie.
    Gelukkig mogen ze in Brussel nu met 50 jaar met vervroegd pensioen. Maar ja met een BELASTINGVRIJ salaris van 9.000 euro kan je je wat veroorloven

    Over 10 jaar gaat 100% van alle inkomens naar woonlasten en belasting en haal je eten bij de voedselbank.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: