Als je wilt bepalen wat er met jouw koopkracht is gebeurd, en wat er met jouw koopkracht gaat gebeuren in de toekomst, zul je verder moeten kijken dan enkel het inflatiecijfer, dat zich overigens voordoet als perfecte koopkrachtgraadmeter. Naar mijn mening gaan we bizarre tijden tegemoet – zelfs hier in Nederland en België. En wel om de volgende reden: er blijkt niemand meer die de “inmiddels globale” schulden kan dragen – schulden die ervoor gezorgd hebben dat we konden uitgeven, de economie konden stimuleren, waardoor de koopkracht altijd op een wenselijk niveau is uitgekomen. Consumenten stonden in het rood bij de banken. Nu staan banken in het rood bij de Staat en Centrale Banken.

Maar kunnen de laatstgenoemde instanties nog ergens in het krijt staan? Nergens behalve bij zichzelf door overmatige geldinjecties toe te dienen. Aflossen lijkt geen optie meer – eerder onmogelijk zelfs. Een optie is de noodzaak van het geldscheppen naar een lager niveau te brengen door hard te bezuinigen. De Europese bezuinigingen die voortvloeien uit een pasgeboren akkoord omtrent landelijke begrotingstekorten zullen enkel en alleen maar dienen om toekomstige inflatie en koopkrachtverlies nog enigszins onder controle te houden. Dit alles in ruil voor enorme groeiafname en welvaartsverlies. Lees verder op Goud-Portal.

12 reacties

  1. De economie is alleen maar kunnen blijven floreren door de schulden die de bedrijven, overheden en consumenten daarvoor aan zijn gegaan. Boven onze stand geleefd en dat gaan we komende tijd merken, want de schulden moet een keer worden terugbetaald. Behalve dan in Griekenland en zo meteen waarschijnlijk Portugal. LAten we alle schulden maar gewoon wegstrepen en een nieuw systeem beginnen.

    Daar zijn ze in Japan al helemaal aan toe. 233% schuld bbp ratio. En met die vergrijzing kan dat nooooooit meer worden opgelost! Krijgen we hier in Nederland ook mee te maken trouwens, niet die 233% hoor, maar die vergrijzing.

  2. Er is maar een echte oplossing mogelijk en dat is dat de piramide dit tot de crisis van 2008 wordt afgebroken en dat er een boel wetgeving wordt gemaakt die voorkomt dat de economie nog zo kan gaan bubbelen. Denk aan glass steagel achtige zaken en het in stukken breken van te grote en machtige banken en bedrijven. Economie hoort gereguleerd te worden en ook de tucht van de markt te voelen. Dat is wat die grote multi’s en banken allang niet meer voelen.

    @2 Opvallend dat Duitsland (en Frankrijk) ook in het rijtje staat. Ik mis wel Nederland met zijn exhorbitante hypotheekschulden. – Het Japanse schuldenverhaal is oud, maar dat zijn interne schulden, dus vandaar dat de buitenwereld er vrij weinig last van heeft. – Overigens een zeer interessant rijtje.

  3. [quote name=”Dré”]De economie is alleen maar kunnen blijven floreren door de schulden die de bedrijven, overheden en consumenten daarvoor aan zijn gegaan. Boven onze stand geleefd en dat gaan we komende tijd merken, want de schulden moet een keer worden terugbetaald. Behalve dan in Griekenland en zo meteen waarschijnlijk Portugal. LAten we alle schulden maar gewoon wegstrepen en een nieuw systeem beginnen.
    [/quote]
    Idd schulden aan de ECB moeten gewoon kwijtgescholden worden, want gebeurt dat niet, dan is het onmogelijk om de schulden af te betalen, aangezien er meer schulden op de wereld zijn (en binnen de euro) dan dat er geld bestaat.

    Dit komt puur en alleen doordat geld wordt gecreëerd uit het niets, en dat daarover wel rente wordt gevraagd. Nu zitten we zo diep in de schulden dat we om alleen de rente te kunnen betalen weer nieuwe schulden aan moeten gaan. En nu wordt er dus weer massaal nieuw geld gecreëerd dat weer massaal wordt uitgeleend tegen 1% rente. 1% is dan niet veel, maar het zijn wel weer massale schulden erbij, in eerste instantie aan de banken, maar uiteindelijk aan overheden doordat die banken obligaties opkopen. Oftewel: landen raken nog dieper in schulden, waarvan de schulden uiteindelijk allemaal bij de ECB uitkomen.

    Maar nu het ergste van het verhaal: de ECB mag geen schulden kwijtschelden volgens het Europees Verdrag:
    http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/fxac08115nlc_002.pdf

    Artikel 21.1 luidt:

    Overeenkomstig artikel 123 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie is het de ECB en de nationale centrale banken verboden voorschotten in rekening-courant of andere kredietfaciliteiten te verlenen ten behoeve van instellingen, organen of instanties van de Unie, centrale overheden, regionale, lokale of andere overheden, overheidsinstanties, andere publiekrechtelijke lichamen of openbare bedrijven van de lidstaten; ook het rechtstreeks van hen kopen van schuldbewijzen door de ECB of de nationale centrale banken is verboden.

  4. @5 Pietjes

    Wanneer het gebeurt weet ik niet ( 6 maanden of 6 jaar). Wat er precies gaat gebeuren weet ik ook niet. Maar ik weet een ding wel en dat is dat het op deze manier goed fout gaat aflopen. En dat dit zeer nare consequenties zal hebben is wel zeer duidelijk.

  5. @MP: Goed gevonden! Als de ECB niets mag wegstrepen, verzinnen we wel een andere vorm om de schulden te reduceren. Wat overigens wel een gevolg is als de schulden aan de ECB worden kwijtgescholden is dat de banken weer eens vrij uit gaan. Dat gun ik ze eigenlijk niet.

  6. @Pietjes: Natuurlijk komt er weer een nieuw probleem. Aangezien geld printen en bezuinigen de remedies zijn voor de probelemen is het wachten op de volgende crisis. Nog even afwachten wat precies. Een aanval op Iran zou me niet verbazen, maar de olieprijs is hetgeen wat Amerika tegen kan houden. We hebben gezien wat een olieprijs van 150 dollar doet.

  7. @8 Dre

    Niets nieuws. Helemaal niets nieuws. Ik heb al eerder geschreven dat een hoge olieprijs een concept is voor een nieuwe crisis (http://biflatie.nl/artikelen/58-crisis/11667-zijn-de-revoluties-voorbode-voor-een-volgende-crisis) en een blijvend hoge olieprijs is dus idd geen recept voor herstel. En zowel bezuinigen als de geldpers zijn geen oplossingen en ze weten nu alleen uit deze 2 te kiezen. En niemand durft echt in te grijpen in de schuldenberg die tot in 2008 gemaakt is. De [b]too big to [u]f[/u]ails[/b] zijn inmiddels ook al aardig [b]too big to [u]b[/u]ails[/b] aan het worden en het woordje verliezen nemen door banken en beleggers staat nog helemaal niet in het woordenboek. Erger nog de problemen worden verschoven en groter gemaakt. Staten gaan failliet en de ECB/FED drukken als gekken geld erbij. – Over de oliekrapte wordt al helemaal niet gepraat, maar allerlei kl*te smoezen aangehaald om oorlogen te rechtvaardigen. Denk maar aan de chemische wapens in Iraq, die er niet waren.

    Tot zolang heb je de keus uit anorexia (bezuinigings)-politiek (met na lang genoeg durende herhalingen economische implosie als eindresultaat – Griekenland 2012 ) of Weimar (Wouw…. Ik ben miljardair, maar ik kan geen droog brood kopen hiermee.). En waarschijnlijk krijgen we ze beide.

  8. [quote name=”Dré”]@MP: Goed gevonden! Als de ECB niets mag wegstrepen, verzinnen we wel een andere vorm om de schulden te reduceren. Wat overigens wel een gevolg is als de schulden aan de ECB worden kwijtgescholden is dat de banken weer eens vrij uit gaan. Dat gun ik ze eigenlijk niet.[/quote]
    Daar heb je gelijk in (over die banken) maar dan zou er volgens mij ook zoiets moeten kunnen als volgt:

    Bank X heeft 5 miljard schuld bij ECB. Die wordt kwijtgescholden. Dan wordt van iedereen die schuld heeft aan Bank X (dus ondernemers, burgers etc) in totaal ook voor 5 miljard kwijtgescholden. Dus stel er zijn 10 klanten (voor het gemak in dit voorbeeld zo weinig) die in totaal 10 miljard schuld hebben aan Bank X, dan wordt er dus gemiddeld 0,5 miljard per klant kwijtgescholden, dus 50%. Maar dan wel iedereen een gelijk percentage. Dus stel klant 1 heeft 3 miljard, klant 2 maar 0,5 miljard, dan verdwijnt van klant 1 1,5 miljard van de schuld en van klant 2 0,25 miljard.

    Zo blijven de banken overeind, maar hebben de burgers uiteindelijk het meeste voordeel -> wat de economie weer stimuleert. Maar kan wel voor inflatie zorgen bedenk ik me trouwens nu aan het eind van dit bericht..

  9. @MP : Hé-ho ! Je hebt ‘The Rotthen Game’ niet begrepen : de economiëen/munteenheden wereldwijd [u]moeten worden kapotgedraaid, en niet genezen[/u] .
    Wat krijgen we nou ?? Grapjazz…

    Rationele en heldere analyses zoals die van jou hierboven worden dan ook NIET door de ‘haute finance’ gewaardeerd 😉

    En als iemand een uurtje nuttig wil besteden, luister dan naar het laatste interview van Daryl Smith & Adrian Salbuchi :

    http://iamthewitness.com/audio/Salbuchi/TFC.SMITH.salbuchiA.mp3

    1 uur Daryls interviews met A. Salbuchi of met M. Rafeeq staan gelijk aan 100 uur MSM-geblaat … pure winst dus !

  10. Zal de nieuwe bezuinigingsronde leiden tot grootschalige sociale onrust en volksopstanden in ons land, of weet dit kabinet dat te voorkomen door het meest op de zwakkeren te bezuinigen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: