(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Hierbij ontvang je van ons als service een weekoverzicht van de ontwikkelingen op de cryptomarkt. De cryptomarkt weet nog steeds niet te imponeren en consolideert al een paar weken in de zomerluwte. De crypto market cap kwam afgelopen week amper van zijn plaats en bleef steken op $1.382 miljard, waarbij de marktdominantie van de Bitcoin enigszins daalde naar 45,97%. Ethereum (ETH), dat nog steeds op de 2de plaats staat met een straatlengte voorsprong op nummer 3 USDT, heeft een market cap van $252 miljard en een market dominance van 18,2%, wederom fractioneel hoger ten opzichte van vorige week.
Binance in het Verenigd Koninkrijk de voet dwars gezet door toezichthouders
Niet voor de eerste keer en ook zeker niet voor de laatste keer liggen in ivoren torens zetelende toezichthouders belangrijke ‘crypto players’ dwars en in dit geval Binance in het Verenigd Koninkrijk. De Financial Conduct Authority (FCA, oftewel ‘de Britse AFM’) trad onlangs hardhandig op tegen Binance, dat de grootste crypto exchange ter wereld is op basis van handelsvolume. Het bedrijf wordt sinds kort ernstig beperkt in het uitvoeren van gereguleerde activiteiten in het Verenigd Koninkrijk.
De één zijn dood is de ander zijn brood en ook in het geval van Binance: concurrerende crypto exchanges spinnen er garen bij want crypto beleggers gaan gewoon naar partijen die wel crypto-gerelateerde services mogen verlenen in Groot-Brittannië. Partijen die van deze FCA-actie konden profiteren, zijn Bitstamp, Kraken en Gemini van de gebroeders Winklevoss. Binance meldde overigens dat de maatregelen alleen gericht waren op haar dochter in het VK, Binance Markets Limited, en geen invloed zouden hebben op de diensten die in het land door Binance.com worden geleverd.
Geen fiatbetalingen meer
Desalniettemin heeft Binance na de restricties van de FCA in Groot-Brittannië tegenslagen te verduren gekregen. Klanten konden tijdelijk geen geld opnemen met een kaart als gevolg van een probleem met het Britse Faster Payments-systeem. Ondertussen heeft de bank Barclays klanten geblokkeerd om fiat-betalingen naar de cryptobeurs te sturen. Ook het Spaanse Banco Santander heeft betalingen van Britse klanten naar Binance geblokkeerd. Toezichthouders maken het cryptobeleggers zowel moeilijker als minder leuk.
Wij denken echter dat de soep niet zo heet wordt gegeten als het wordt opgediend. Er zijn duizenden crypto exchanges waar je wel gewoon accounts kunt openen. Wij hebben in Nederland goede connecties en ervaring met bijvoorbeeld Coinmerce en Bitvavo. Ook hebben we een rekening bij Binance waarmee we zeer tevreden zijn.
Mexico en Argentina in de voetsporen van El Salvador met Bitcoin-adoptie?
In één van onze eerdere Weekly Crypto Digests hebben we El Salvador (‘De Verlosser’) de revue laten passeren dat Bitcoin onlangs heeft geaccepteerd als wettig betaalmiddel, legal tender om precies te zijn. El Salvador had (en heeft) alleen de Amerikaanse dollar als nationale valuta en heeft dus geen eigen munt.
In navolging van de El Salvadoranen, flirten het Midden-Amerikaanse Mexico en het Zuid-Amerikaanse Argentina ook met de acceptatie van de Bitcoin als wettig betaalmiddel. De El Salvadoraanse Mónica Taher, Directrice van Technological & Economic International Affairs, heeft zelfs on the record gemeld en getweet dat “a Mexican Bitcoin Law is coming”.
Niet alleen neemt Mexico naar verluidt de stap om Bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel. Ook het bijna 10 keer (technisch) failliet gegane Argentinië is hard op weg om Bitcoin meer en meer te omarmen als wettig betaalmiddel. De Argentijnse Senator José Luis Ramón, afkomstig van wijnstad Ciudad de Mendoza, heeft zelfs een wetsvoorstel gedaan om werknemers en freelancers de mogelijkheid te bieden om betaald te worden in crypto’s, dus niet alleen in Bitcoin!
Twee sporen
Kortom, terwijl we steeds meer om ons heen zien dat de ‘minder ontwikkelde landen’ wel toekomst zien in crypto’s in het algemeen of de Bitcoin in het bijzonder, zien we juist dat (sommige) Westerse landen krampachtig de ontwikkelingen van crypto’s willen remmen en beperken.
Een zeer grote crypto-tanker
Uiteraard zijn wij niet bepaald onbevooroordeeld en kijken we wellicht met een (te roze) crypto-bril naar de ontwikkelingen. Desalniettemin zijn crypto’s al meer dan een decennium met een ontwikkeling bezig en vooral de Bitcoin, dat het levenslicht zag op 3 januari 2009. Wij zien crypto’s dan ook als een zeer grote crypto-tanker die niet zo snel van koers verandert! Het spel is wat ons betreft op de wagen en dichten we de crypto-markt nog steeds een mooi toekomstperspectief toe.
Met vriendelijke groeten,
Jan Robert Schutte
Harm van Wijk, Beleggen.com
Percentage bitcoin op cryptobeurzen t.e.m. 8 juli 2021. Sinds maart 2020 merken we het al: er worden steeds meer bitcoins teruggehaald van exchanges, naar private wallets; wat betekent dat die alvast niet snel verkocht meer zullen worden. In april 2021 – het recentste all time high van de bitcoin koers – tot half mei 2021 kwam er veel bitcon terug om verkocht te worden, en sinds 19/20 juni 2020 verdwijnen weer veel bitcoin van de beurzen. Meer bitcoins teruggehaald naar privé wallets betekent vertrouwen in de toekomst, want niet bereid-zijn tot verkopen aan de gegeven koersen.
Copyright: Glassnode.com