Er is anno 2019 een behoorlijk aantal grote en kleine problemen, issues, waarmee de wereld kampt. De mensheid worstelt. Waarvoor mens en maatschappij dringend een oplossing moet vinden. Sommige zijn van recenter datum, ander bestaan al jaren of vele decennia. Onze bronnen hier voor zijn o.m.: het Wereld Economisch Forum. De World Health Organization. Amnesty International. Human Rights Watch. De Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties. Zo zijn er, in willekeurige volgorde van belangrijkheid en urgentie (houd u vast):
- watercrisis; extreem weer, falende aanpassingen en mitigatie naar aanleiding van de klimaatverandering, en natuurrampen. Voegen we hier ook aan toe de vele honderden miljoenen mensen die geen of slechts beperkt toegang hebben tot vers en gezond drinkwater.
- de talloze oorlogen groot en klein, van conflicten op kleine schaal tot burgeroorlogen, waarvan alleen de wapenfabrikanten profiteren.
- Amnesty en Human Rights Watch belichten en bestrijden een hele resem van problemen die te maken hebben met onrecht en mensenrechten. In het bijzonder op het gebied van ‘vrijheid van meningsuiting, marteling, vluchtelingen en asielzoekers, internationale berechting, maatschappelijk verantwoord ondernemen, wapenbeheersing, de mensenrechten van vrouwen en seksuele minderheden (LHBT), milieu/klimaatverandering, gevangenschap, doodstraf, verdwijningen en sociaaleconomische rechten, kinderrechten, rechten van gehandicapten en terrorisme.’
- Het World Economic Forum noemt zo op: voedselveiligheid, inclusieve groei, toekomst van werk/werkloosheid, klimaatverandering, wereldwijde financiële crisis, toekomst van het internet/vierde industriële revolutie, gendergelijkheid, wereldwijde handel, investeringen en regelgevingskaders, langetermijninvesteringen en toekomst van de gezondheidszorg
- de top tien dieren met uitsterven bedreigd. In feite is wel 27 procent van alle dieren en planten op aarde bedreigd.
- ‘De langste lijst van wereldproblemen komt van de Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHCHR). Die noemt zeventig onderwerpen. Voor elk daarvan heeft de organisatie een programma, soms omvangrijk en soms beperkt. Vluchtelingen en asielzoekers ontbreken in deze lijst, zij zijn het onderwerp van de VN-organisatie voor vluchtelingen (UNHCR).’ Deze 70 issues waar aandacht moet aan besteed worden; werkpunten; pijnpunten zijn dan:
- ‘Actieplannen voor mensenrechten
- Adequate huisvesting
- Albinisme
- Armoede
- Bedrijven en en mensenrechten
- Binnenlandse vluchtelingen (ontheemden)
- Buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies
- Burgerrechten en politieke rechten
- Corruptie en mensenrechten
- Culturele rechten
- Democratie
- Discriminatie
- Doodstraf
- Duurzame ontwikkelingsdoelen en mensenrechten
- Dwangmaatregelen
- Economische, sociale en culturele rechten
- Gedwongen ontruimingen
- Geestelijke gezondheid en mensenrechten
- Gehandicapten
- Gevangenschap
- Gewelddadig extremisme
- Gewetensbezwaarden
- Gezondheid
- Handel en investeringen
- Hiv/aids
- Humanitaire actie (interventie)
- Huurlingen
- Inheemse volkeren
- Internationale orde
- Internationale solidariteit
- Jongeren
- Kinderen
- Klimaatverandering
- Land en mensenrechten
- Lepra
- Martelen
- Mensenhandel
- Mensenrechteneducatie en -opleiding
- Mensenrechtenindicatoren
- Mensenrechtenverdedigers
- Migratie
- Milieu
- Minderheden
- Nationaliteit
- Noodsituaties
- Onafhankelijkheid van de rechterlijke macht
- Onderwijs
- Ontwikkeling (goed bestuur en schulden)
- Ouderen
- Particuliere militaire en beveiligingsbedrijven
- Privacy
- Racisme
- Rechtsgang (eerlijke rechtspraak)
- Rechtsstaat (rule of law)
- Represailles
- Seksuele oriëntatie en genderidentiteit
- Slavernij
- Sociale zekerheid
- Terrorisme (en de maatregelen daartegen)
- Traditionele waarden
- Transitional justice (overgangsjustitie)
- Veiligheid van journalisten
- Verdwijningen
- Verstedelijking (urbanisering) en mensenrechten
- Versterking van organen van internationale verdragen
- Voedsel (voedselzekerheid en honger)
- Vrijheid van geloof en godsdienst
- Vrijheid van mening en expressie
- Vrouwen
- Water en sanitair’
Ondertussen in Nederland
Aan al dit en nog veel meer moet aandacht besteed worden. Dringend. Problemen groot en klein, van mens en maatschappij, van fauna en flora. Dit is dan nog geen eindige lijst. Want volledig zijn in deze zou betekenen de helft van Biflatie.nl hiervoor innemen. Maar: u krijg toch al een idéé van de omvang, niet? Ondertussen in Nederland. Waarmee houden wij ons bezig? De politiek, de media, de lezers en kijkers? Een heel land in rep en roer. Oeverloze discussies, maatregelen voor en tegen, bedreigingen en demonstraties allemaal rond en over? Zwarte Piet…
Relativeer
Ménsen?! Waarmee zijn we eigenlijk bezig? Beseffen we het nog wel? Zijn we nu massaal gek aan het worden? Loopt dit niet de spuigaten uit? Get it together please, houd uw verstand erbij. Haal de schouders op en ga heen. Zet alles eens op een rijtje en relativeer. Denken we nu echt de zeer belangrijke problemen van racisme en discriminatie op déze manier te counteren? We focussen ons op uiterlijkheden en gaan compleet voorbij aan de inhoud.
Oké Joost, problemen te over. Die lossen we niet zo maar op. Klinkt erg negatief, maar is keiharde realiteit. Dat heeft te maken met het grootste probleem van deze tijd, dat is de inkomensongelijkheid. Hierdoor neemt de sociale onrust toe. De massa lijkt wakker te worden en onderkent de gevolgen van te ver doorgevoerde globalisering. Alle andere problemen aangaande het klimaat en milieu krijgen daardoor geen aandacht meer. De enorme wig tussen rijk en arm brengt de onderkant van de samenleving in beweging. Het grote probleem is dat juist die onderkant enorm is gegroeid en dat gaat zich wreken. De onrust keert zich tegen de elitaire machtshebbers, d.i. de politieke elite die regeert onder het juk van het kapitaal van de multinationals. De ongelijkheid wordt het grootste probleem in de nabije toekomst. Niet racisme, dat is van alle tijden.
Het is te gek voor woorden dat bijvoorbeeld in onze grote steden de politie nu al waakzaam moet zijn op plunderingen van (dure) winkels door grote groepen jongeren. Sommigen beweren dat dit een trend is veroorzaakt door sociale media. Maar dan betekent dat tegelijk dat sociale onrust daarmee makkelijk aangewakkerd kan worden. We gaan het meemaken.
https://www.nu.nl/algemeen/6011365/elf-jongeren-aangehouden-in-rotterdam-na-signalen-over-plundering.html
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/plunderingen-apple-store-amsterdam/
Hear hear!
De welvaartsburger heeft vooral genoeg eigen besognes mee te slepen. Hij volgt het nieuws van de hele wereld, maar voelt zich vnl. betrokken bij zaken die onder handbereik in het verlengde daarvan liggen.
Vergeet ook niet het ‘pijnpunt’ van het verdwenen vertrouwen in de (wereldlijke en geestelijke) leiders van weleer en hun instituties.
Misschien komt daaruit voor sommigen –naast onverschilligheid- ook steeds meer een zeker verzet voort.
Zoals de weerstand tegen het opruimen van een laatste restje eigen identiteit
en cultuur. Om bv. de échte Zwarte Piet te bewaren voor hun (klein)kinderen en
niet ook nog te verkwanselen aan de mondialiseringhype.
“I hear babies crying, I watch them grow
They’ll learn much more than I’ll never know
And I think to myself what a wonderful world
Yes I think to myself what a wonderful world”.
(Louis Amstrong/1970)
In deze zin: een prettige zondag!