De werkloosheid volgens internationale definitie lag in Nederland in maart op 6,4%. Dit is hoger dan in Duitsland, waar het werkloosheidspercentage 5,4% bedroeg. Tot september 2012 was de werkloosheid in Nederland lager dan in Duitsland. De werkgelegenheid nam in Duitsland afgelopen jaar in vrijwel alle bedrijfstakken toe, de werkloosheid daalde, zoals hieronder te zien is in de grafiek. In Nederland is de explosie van de werkloosheid juist dit jaar begonnen.

werkloosheid nederland duitsland

Werkloosheid in Nederland hoger dan in Duitsland

Duitsland is een van de weinige landen in de eurozone waar de werkloosheid in het afgelopen jaar niet is toegenomen. Het werkloosheidspercentage lag in maart 2013 zelfs iets lager dan een jaar eerder, toen 5,5% van de beroepsbevolking werkloos was. In Nederland steeg de werkloosheid volgens de internationale definitie in een jaar tijd met 1,4 procentpunt naar 6,4%. De toename was iets groter dan de toename in de eurozone. Volgens de cijfers van het CBS is het werkloosheidspercentage in Nederland momenteel 8,1%.

werkloosheid landen eurozone

Gemiddelde eurozone: 12,1%

Sinds de Duitse hereniging was de werkloosheid in Nederland altijd lager dan in Duitsland. Dit veranderde in september 2012, toen de werkloosheid in beide landen volgens de internationale definitie 5,4% was. In de maanden erna is de werkloosheid in Nederland fors gestegen, terwijl deze in Duitsland niet veranderde. In maart 2013 was 6,4% van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos, tegen 5,4% van de Duitse. De werkloosheid ligt in beide landen overigens nog ver onder het gemiddelde in de eurozone, dat in maart op 12,1% uitkwam.

Duitse werkgelegenheid groeit in alle bedrijfstakken

De ontwikkeling van de werkloosheid hangt sterk samen met de ontwikkeling van het aantal banen. In Duitsland was het aantal werkzame personen in 2012 gemiddeld 1,1% hoger dan een jaar eerder. De werkgelegenheid groeide in bijna alle bedrijfstakken. In Nederland daalde het aantal werkzame personen met 0,1%. Vooral in de bedrijfstakken onroerend goed, financiële dienstverlening en bouwnijverheid was de afname naar verhouding groot. In Duitsland nam de werkgelegenheid in het onroerend goed en de bouw juist toe. (W. Jonkers, CBS)

werkloosheid bedrijfstak

6 reacties

  1. Het is duidelijk. De middelbare school feestpakketten, waarin je maatschappelijk opgeleid wordt, verliest het van de echte middelbare pakketten, zoals technologie en industrie/productie.

  2. Het westers idee van werken/leven is erg gepassioneerd. Het effect van passie is … teleurstelling en allerlei ellende. Dat is een natuurwet, vanaf de creatie.

    1. Ja, wel aardig gevonden, hoewel ik het met je effect van passie niet echt eens ben. Is het glas nu half vol of half leeg? Maar wat als creatie nu manipulatie is? Verheft dat manipulatie dan tot wet? Overigens manipulatie is niet per definitie slecht, dat hebben wij ervan gemaakt door er een negatief oordeel aan te koppelen. Er zit bij alles wat je doet altijd wel de hand van een ander of iets anders in.

      1. Creatie en verwoesting gaan door totdat het individueel leven er genoeg van heeft, hij/zij duidelijk heeft dat het min of meer zinloze manipulaties zijn. Dan kan zich een zilverstandaard ontwikkelen, op diverse niveaus, waaronder het mentale.

  3. De reden dat Griekenland niet in het grafiekje voorkomt is mij niet duidelijk. Mijn eerste reactie was: “Oh, die past dus niet in de grafiek” Voor de volledigheid, dit blijkt in de maanden Feb., Mrt., zo rond de 27 pct. te zijn geweest. Met de betrekking van Griekenland in de grafiek, kan het balkje “Eurozone” wellicht nog een trapje dalen in de grafiek (?)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: