In de maand december is de werkloosheid in Nederland verder opgelopen naar 7,2% van de beroepsbevolking. Dit was in november nog maar 7 procent. Hiermee komt het totale aantal werklozen op 571.000, dit zijn 19.000 mensen meer als in november. De werkloosheid stijgt hiermee al anderhalf jaar. In juni 2011 was voor het laatst een daling te constateren, aldus het CBS in zijn persbericht vandaag.
Gemiddeld 10 duizend werklozen per maand erbij in 2012
Het afgelopen jaar steeg het aantal werklozen met gemiddeld 10 duizend per maand. Er werden iets meer mannen dan vrouwen werkloos. De werkloosheid onder 45-plussers nam in 2012 met gemiddeld 4 duizend per maand toe. Bij zowel jongeren als 25-tot 45-jarigen waren dit er 3 duizend.
WW-uitkeringen bouwnijverheid fors gestegen in 2012
Het aantal lopende WW-uitkeringen kwam in december 2012 uit op 340 duizend. Dat zijn er 70 duizend meer dan een jaar eerder. In de bouwnijverheid steeg het aantal WW-uitkeringen in een jaar tijd met meer dan 70 procent. Ook onder jongeren tot 25 jaar en in de provincies Overijssel en Gelderland nam het aantal uitkeringen het afgelopen jaar relatief sterk toe.
Werkloosheid 7.2% …. en dan te bedenken dat doordat deze mensen – die nu de hand op de knip houden, schulden aflossen of überhaupt geen cent meer te makken hebben – dit gehele proces van oplopende werkloosheid alleen nog maar zullen versterken.
In mijn woonplaats zie ik het ene bedrijf na het andere bedrijf een opheffingsuitverkoop of bedrijfsbeëindiging / faillissement aankondigen. Dit zijn vooralsnog de kleine MKB bedrijven, maar de drogisterijen beginnen mekaar ook al redelijk naar de afgrond te brengen door tegen elkaar op te stunten met de prijzen, waardoor vroegere winstmarges sterk onder druk komen te staan. Zodra er kaalslag gaat plaatsvinden in de grote bedrijven / segmenten dan gaat het percentage ECHT hard omhoog.
Maar waar velen aan voorbij gaan is dat bedrijven juist in deze tijden genoodzaakt zijn om alles of niets te spelen om het te overleven. Het versneld mechaniseren en / of automatiseren van werkzaamheden om je zo snel mogelijk van tijdelijk personeel te kunnen ontdoen zie je inmiddels ook steeds vaker om je heen. (Denk bijvoorbeeld maar eens aan zelfscannen in de supermarkt). Ik zelf werk in een automatiseringsbedrijf en op dit moment is het “automatiseren om te automatiseren” een onderdeel van het beleid (lees : Maak je zelf overbodig …..)
Vervolgens worden we ook nog eens gedwongen om langer door te werken waardoor de jongeren onder ons de pensionado’s “wat” later mogen gaan vervangen. Tenminste als het bedrijf de vrijgekomen functie niet gaat schrappen bij een van de vele reorganisaties.
Als laatste moeten we ook niet vergeten dat er nog steeds sprake is van een (zij het beperkte) bevolkingsgroei in Nederland waarbij ook nog eens het gemiddelde opleidingsniveau hard achteruit loopt.
Al met al zie ik de werkloosheid zich voorlopig niet herstellen en zullen we een structureel steeds hoger percentage werklozen zien als gevolg van bovenstaande.
Zal me benieuwen wanneer de overheid meedeelt dat alle vormen van uitkering worden vervangen door de overheid vastgesteld basisinkomen. Waarbij het basisinkomen bepaald gaat worden door een vast maximum percentage te nemen van het BNP en dit te delen door het aantal “begunstigden”. Soort van ontwikkelingshulp, maar dan voor onszelf ……..
gr. Martin
Mooi samengevat stuk , Martin.
Wat je hier schrijft, berust gezien de feiten op de naakte waarheid.
De overheid zorgt door het gevoerde beleid voor een zichzelf versterkende factor ( van 1-2 3- 4 of misschien wel 5 ) op termijn.
De enige manier om dit horror scenario te stoppen en mogelijk om buigen is, de belasting voor de laagste en midden inkomens flink te verlagen en de huidige kosten van de overheid ( ook naar Brussel ) flink te verlagen.
Maar dit zal wel een utopie zijn. Ze zien nog geen kans om splinternieuwe trein hun werk te laten doen.
groet, Bertus
In het NOS journaal(peuter journaal) komt de werkloosheid even in turbosnelheid voorbij en hup weer snel naar het volgende onderwerp.
ENigste wat nog loopt is de Export.
Heel NL zit inde schulden inclusief de overheid.
SNS de staatsbank die failliet is met haar zieke geredde broertjes ABN en ING.
2013 het jaar waar we weer snel kijken naar de lichtpuntjes!
@Harski
En ook die export motor staat onder druk. De cijfers van Duitsland zien er minder fraai uit en ook elders gaat het niet echt geweldig met de economie. Ik denk dat de werkloosheid alleen maar verder gaat stijgen; mede omdat er steeds meer in Azie geproduceerd wordt, steeds meer geautomatiseerd wordt etc. etc. Dit tegen de vergrijzing in. Verder is het een illusie te denken dat deze economie ooit zal gaan groeien, gezien de eindige resources schaars beginnen te worden en oneindige groei op een eindige planeet kan niet en ten tweede dat al die landen waar we onze arbeid aan uit besteedt hebben (de BRICS) nu ook dezelfde welvaart willen hebben als wij hier.
Deze economie is stervende. Het is aan ons als mensen om een nieuwe duurzame en meer basale economie op te gaan zetten. In Griekenland zijn ook al veel jongeren naar het platteland gegaan om daar boer te worden en iets zelfvoorzienends op te zetten.
Bereid je voor op andere tijden.