In de Verenigde Staten gingen in augustus 216.000 banen verloren. Dit blijkt uit het maandelijkse banenrapport van het Bureau of Labor Statistics (BLS). Dat is beter dan de verwachte 230.000. De Amerikaanse werkloosheid kwam echter hoger uit dan werd verwacht. Met 9,7% staat de werkloosheid in de VS op het hoogste peil sinds 1983.

Het is nu al de 20ste maand op rij dat de Amerikaanse arbeidsmarkt krimpt. Het cijfer voor juli werd naar beneden bijgesteld met 29.000 banen, tot 276.000. De werkloosheidsgraad kwam toen nog uit op 9,4%.

Hoewel het cijfer dus een vertraging van de jobverliezen suggereert, is de Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet meteen uit het dal. De meeste analisten zijn het dan wel eens dat er een keerpunt zit aan te komen voor bedrijfsresultaten, met dank aan het verbeterende macroplaatje.

De arbeidscijfers zijn traditioneel immers een achterlopende indicator. Dat wil zeggen dat het cijfer pas met enige vertraging een verbetering van de economie weerspiegelt. Werkgevers beginnen pas met aanwervings- of ontslagrondes als ze zeker zijn dat de economie een bepaalde richting uitgaat. Dit in tegenstelling tot voorlopende indicatoren als het consumenten- of ondernemersvertrouwen, die peilen naar het sentiment voor de toekomst.

Sinds het begin van de recessie in december 2007 verloren nu al ruim 7,1 miljoen Amerikanen hun baan. Ter vergelijking: in de recessie van het begin van de jaren ’80 kromp de Amerikaanse arbeidsmarkt slechts 17 maanden op rij. Toen gingen er ruim 2,8 miljoen arbeidsplaatsen verloren.

Bron: De Tijd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: