Willem Middelkoop, RTLZ | De crisissfeer begin vierde kwartaal werd vooral veroorzaakt door de grote zorgen rondom de financiering van de zuidelijke Eurolanden. Nadat eerst de rente op Griekse staatsleningen tot ruim 20% steeg, begonnen ook de rentes voor Portugese, Italiaanse en Spaanse staatsleningen zeer sterk op te lopen. Aangezien de omvang van deze obligatiemarkten niet in de honderden maar in de duizenden miljarden lopen, werden beleggers wereldwijd terecht zeer nerveus.

Zonder het grootschalig inzetten van de geldpers, dreigden ook deze landen in een dodelijke spiraal van steeds grotere staatsschulden en vooral steeds hogere rentebetalingen terecht te komen. Het feit dat de ECB, onder aanvoering van een vertrekkende president Trichet en muitende Duitse bankiers, in eerste instantie de geldkraan niet veel verder wilden opendraaien, maakte de paniek compleet. Zonder krachtig optreden leek een spoedige ineenstorting van de Eurozone nabij. Lees verder op RTLZ.

7 reacties

  1. ik moest wel even lachen hoe simpel willem het hier neerzet hoe de ECB gewoon full pull aan het verruimen is…

    Zouden wij dat eigenlijk ook mogen een BV opzetten en geld met wat geld italiaanse spaanse en portugese staatsleningen kopen, vervolgens met die papieren als onderpand nog meer lenen tegen 1% bij de ECB, en vervolgens nog meer staatsleningen kopen met een rendement van 6%??

    oh nee tuurlijk niet want dan moet je een bankvergunning hebben zeker, en die krijg je alleen als de NL bank (en daarmee de ECB) dat goed vind… Hoe houden we de welvaart in een select groepje mensen??? zo dus! Iedereen in de elite schept de poen weer lekker binnen, en de schulden die ontstaan worden lekker gesocialiseerd!

    Ik zweer het je het is dat iedereen zo dom is in dit land en de wereld, anders was er allang een revolutie uitgebroken en hingen de apostelen van goldman sachs overal aan lantaarnpalen te bungelen….

  2. @2012 : Die tijd komt zeker nog.
    Net zo zeker als het zeker is dat die bankiers tot het gaatje gaan met het uitpersen van de massa.
    En dan komt de dag dat die stropdassen in het Ultieme Gaatje gaan kijken.

    De Loden Kus heh-heh …

  3. Ben het helemaal met je eens #1, mooi gezegd. Steeds meer mensen weten wel wat er gaande is, maar het interesseert ze niet, OF gaan pas actie ondernemen als ze echt wordeng eraakt. Dat komt echt nog wel, want met de 15 miljard bezuinigingen op komst, gaan steeds meer mensen merken dat ze armen worden, omdat de banken rijker worden.

    This game is totally rigged, zou Max Keiser zeggen.

  4. Maar ook al wordt de druk op de mensen steeds groter, ze denken dat het komt door de ‘crisis’, maar snappen niet dat het een gecreëerde crisis is. Mensen snappen het spelletje/systeem niet 🙁

  5. tijd komt zeker nog.
    plan kan zijn
    Elke zondagmorgen op het marktplein de graaiers op het schavot.
    guilottine, kop eraf. na afloop speelt de plaatselijke fanfare en is er bier op kosten b=van de elite

    en dat overal ter wereld

  6. Nog altijd actueel deze visie van middelkoop. Zolang de centrale banken geld blijven creeeren die de banken kunnen lenen, draait de economie door maar wel met een gemene inflatie.
    Als ik om me heen kijk, zie ik alleen maar inflatie. Dit houdt dus in dat het grootste deel van de bevolking gedoemd is om in de armoede te blijven en wellicht net voldoende tv-uurtjes, interntet-uurtjes krijgen plus voedsel en drinken dat men niet in protest gaat komen.

    Ik vond de opmerking van iemand hier op het forum veelzeggend.
    Namelijk:
    ´oh nee tuurlijk niet want dan moet je een bankvergunning hebben zeker, en die krijg je alleen als de NL bank (en daarmee de ECB) dat goed vind… Hoe houden we de welvaart in een select groepje mensen??? zo dus!

    Wat me aan het artikel van middelkoop opviel was:
    We zijn op een punt aangekomen waarbij niet de banken maar landen in financieringsproblemen komen. Vooral de enorme begrotingstekorten zijn in veel landen een groot probleem. Niet alleen Griekenland heeft een probleem tot een sluitende begroting te komen. Hun begrotingstekort van 13% valt in het niet bij de VS (40%) en Japan (45%).

    Wow, ik vind het echt niet te geloven dat de VS een begrotingstekort hebben van 40%.
    Je zou zeggen dat de dollar hierdoor moet gaan dalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: