willem middelkoopDe afgelopen jaren deden grote namen als Warren Buffet en George Soros opmerkelijke uitspraken over de toenemende populariteit van goud. Beiden hebben hun sporen in de beleggingswereld verdiend. Zo realiseerde Buffet tussen 1965 en 2005 een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 22 procent, het dubbele van wat beursindex Standard & Poor’s 500 over dezelfde periode behaalde.

George Soros zal de historie in gaan als de man die de Bank of Engeland op de knieën kreeg. Begin jaren negentig werd op grote schaal met het Britse pond gespeculeerd, waar ook Soros flink aan verdiende, en zag de Engelse regering zich genoodzaakt de munt te laten devalueren. Soros’ Quantum Fund behaalde tussen 1970 en 2000 een gemiddeld rendement van 30 procent. In 2010 trok hij de aandacht met zijn opmerking dat goud de ‘ultieme bubbel’ is. Weinigen begrepen de achtergrond van deze uitspraak. Soros bedoelt hiermee dat wanneer alle andere financiële bubbels zijn leeggelopen, inclusief die van de als zo veilig beschouwde Amerikaanse staatsobligaties, goud als enige veilige belegging overblijft. De gigantische vlucht van geld in goud zal naar zijn idee leiden tot de grootste bubbel aller tijden. Lees verder op Goud-Portal.

13 reacties

  1. Zo is het. We doen nog net alsof Europa en de VS solvabel zijn, maar het duurt niet lang meer voordat de stoelendans eindigt en het blijkt dat er te weinig gouden stoelen over zijn.

    Ik zou alvast maar gaan zitten op zo’n mooie gouden stoel voordat de muziek eindigt.

    Ik hoop dat er meer besef komt in de maatschappij, dat overheden en centrale banken niet in staat zijn het monopolie op ons geld te beheren. Dit is namelijk de grootste veroorzaker van de crisis.

    [b]Iedereen zal het er over eens zijn dat het probleem is dat er te veel schulden zijn. Zou dit niet komen, omdat de Centrale Banken de rentes naar historisch lage waarden hebben gemanipuleerd? En ja, dit is een retorische vraag. De oplossing is: laat geld zichzelf reguleren door een vrije markt, waarin renteniveaus worden bepaald door vraag en aanbod. Wanneer er te veel krediet is zal het aanbod van krediet afnemen en zal de rente vanzelf stijgen en een rem zetten op de krediethoeveelheid. Met de huidige centraal geleide economoie zoals ze in communistisch Rusland ook kenden blijft de rente laag, omdat de Centrale Banken deze opleggen met alle gevolgen vandien.[/b]

  2. Je kunt het ook zo zien: Goud is net zo’n grote illusie als geld. Waarom zou goud het ‘ultieme vangnet’ voor waarde moeten zijn? ‘T is maar een goedje van t een of andere metaal. De crux is nu juist dat je ruilmiddelen zelf geen waarde moet toekennen. Daardoor draai je de boel om en komt de economie in dienst van geld / goud te staan. Terwijl het andersom moet zijn.

    Dit hele inflatiegedoe gaat de mens niet in handen van goud drijven maar gaat de mens doen beseffen dat geld louter als ruilmiddel moet worden gezien, ten dienste van de economie. Zoals iemand van de week treffend zei in het Japa – staatsschuldtopic: Waarom is het erg dat Japan 1 bln schuld heeft, waarom kan dat niet 2 bln zijn? Geen mens die daar een goed antwoord op had…

  3. Beste #2 dave,

    Waarde wordt niet toegekend. Geldt heeft waarde in het economisch verkeer door een bepaalde vraag en aanbod. De vraag en aanbod wordt verstoord door het bijdrukken van geld en het manipuleren van de rente.

    Goud is geen illusie, maar heeft al sinds mensenheugenis zijn waarde behouden. Fiat geld is alleen al in de 20e eeuw in 30 verschillende situaties geëindigd in hyperinflatie, waaronder Argentinië, de Weimar Republiek en Zimbabwe.

    Door het geloof juist in ongedekt Fiat geld kunnen grote volken juist bestolen worden door de elite. Iedereen staat toe te kijken hoe we worden beroofd van de waarde van ons pensioen, terwijl een vlucht naar Goud een beter alternatief is.

  4. @2 Dave
    Even over die waarom niet 1 bln of 2 bln ?
    Ik ben even met een biflatie-inlees-inhaalslag bezig omdat ik het een dag 2 of 3 niet bijgehouden heb waarmee ik wil zeggen dat ik het zojuist nog onder ogen heb gehad.

    Ene Max antwoordde daar in een reactie met het begrip ‘vertrouwen’ wat ik wel een plausibele verklaring vind.

    Houtskool maakte het nog eens concreet door te antwoorden met de reactie “Bel eens een Argentijn !”

    De vroege jaren van het nieuwe millennium vergeten ?

    Laten we het even vereenvoudigen:
    Wat als jij een vriend voor de tiende maal geld moet/wil lenen waarbij die vriend al 9 maal eerder heeft gezegd: je krijgt het zo spoedig mogelijk terug, maar je hebt nog steeds niets teruggekregen. Hoelang wil jij daarmee doorgaan ? Dat is toch niet anders als bij een staatsschuld ?

    Ook met goud/edelmetalen is het niet anders. Vertrouwen dus. De een zal zeggen dat je het niet kunt eten. Een ander zal zeggen “Als vermogensbeschermer beschouwd, het is in elk geval stabieler dan fiat geld, ook al zijn PM’s aan fluctuaties onderhevig” Vergeet niet dat veel fiat geld niet heel erg veel meer is dan een paar nulletjes en eentjes ‘ergens’ op een harddisk. Even een flinke zonnevlam van ons schattige zonnetje en een antwoord op de vraag “Uw saldo ? Tja dat kunnen we momenteel even niet achterhalen, en of we dat straks wel kunnen, daarvoor moet ik even met de afdeling ICT bellen…”

  5. Oh nee… ‘bellen’ zal dan ook niet meer kunnen in mijn geschetste situatie. Maar dat terzijde. Lees maar als ‘contact opnemen’ in de zin van een fysieke activiteit, zeg maar 😉 Via de trap naar verdieping 28 waar de afdeling ICT, sinds kort uitgerust met telraampjes, zich bevond.

  6. Ehh… Koen.
    Sorry. on/of-topic kwestie. Maggie onder de noemer:

    Economie -> Geld -> Kwetsbaarheid (Die andere kwetsbaarheid, zeg maar)

    ?

  7. Van ome Dicks kanaal:

    If You think that “bailing out” Spain is positive and will succeed You might want to check into a mental institution.

    DIJSSELBLOEM SAYS DESIRABLE IF TROIKA REPORT AVAILABLE TOMORROW // OMG, did Jun(c)ker lie again? No, can’t be that

    Northern European taxpayers are up for a massive negative shock when the €-ponzi breaks down. Thank god there’s Idols on telly for now…

    Sooo, last night Schaeuble said Greece “deal” will be done on Tuesday. Now Ger says it’ll not be done on Tuesday. Classic.

    Wat een ongekend zootje, maar ik denk dat deze week toch echt duidelijkheid gaat komen of Griekenland er volgend jaar nog bij is of dat ze afgezonken wordt in de Egeïsche Zee.

    Zodra Grexit wordt aangekondigd verwacht ik dat er toch wel, op zijn minst, een paar pc-schermen ‘Game Over’ of ‘Tilt’ zullen vertonen, met name bij banken.
    Of we gaan door met ze en dan krijgen we een muur van afschrijvingen over ons heen, in dat geval laat ik mijn computer thuis maar liever even uit…

  8. hoop goud-adepten hier. Toch heeft niks mij overtuigd. Te oppervlakkig gedacht allemaal. Crux is dat je steeds verder kan vragen: wat bepaalt de waarde van wat? Iig is goud niet schaars. Bovendien kun je waarden van puntensystemen wettelijk regelen. Plus: na alle QE’s overal – en in begreep dat Japan inmiddels aan nr. 10 toe is – is er nauwelijks inflatie. Dat betekent dat de economie behoefte heeft aan meer ruilmiddelen.

    Leg mij eens uit waarom er door bezuinigingen in de cultuur:
    a)een saxofonist thuis op de bank zit,
    b) een concertzaal leeg staat,
    c) publiek boos is dat er geen livemuziek meer is.

    Alles (talent, wil etc) is aanwezig, maar het komt niet van muziek. Dat heeft alles te maken met het schaars maken van ruilmiddelen in een wereld waar geen schaarste is.

    Geld ogv goud houdt ruilmiddelen schaars in een wereld zonder schaarste.

  9. #8 dave

    Beste Dave, als we door middel van geld drukken echt rijk konden worden waarom onstond dan die geweldige hyperinflatie recentelijk in Zimbabwe. Velen landen zijn door deze financiele hel gegaan en inderdaad goud bleef constant want politiek of banken kunnen het niet zo gemakkelijk manipuleren.

    Dan vraag ik jou wat bepaalt de waarde van het fiat geld? Lees eens wat monetaire geschiedenis een groot tranendal.

    Ik weet niet hoe jij het zelf gaat ervaren en verklaren als je met de geweldige harde euro,s bijna niets meer kopen kan?

    Het is echt eenvoudig de strijd tussen de productieven en de parasieten. Onze overheid produceert niets enkel verdeelt en steelt de gelden van de productieven. Tot dat de groep zombies zo groot wordt dat er geen evenwicht meer is.

    De geld pers is een erg verleidelijk instrument voor een politicus want hij kan nu onzichtbaar gaan stelen zolang het niet te zeer op valt.

    De wereld kent veel schaarste al onze grondstoffen zijn vrijwel eindig ik weet niet of je daar ooit over nagedacht hebt.

  10. Het gaat er om dat je mensen met de macht om geld te toveren niet zomaar hun gang laat gaan. Want anders krijg je de rommel die we nu hebben.

    Goud is in mijn ogen inderdaad iets waar we ook vanaf kunnen stappen. Koppel het voor mijn part aan een eenheid met het vermogen om energie te leveren.
    Is maar een voorbeeld hoor.

  11. Geef mij maar goud, hoe meer hoe liever. Het zijn de enigste zekerheden die we hebben is dood gaan en goud. Het feit dat er momenteel veel vraag is naar 1 grams goud, combi packs, zegt al genoeg over het vertrouwen in geld.

  12. @dave :

    kernpunt is dat wat je ook kiest, papier,goud, stokjes, bitcoin,…. de hoeveelheid moet beperkt blijven. Zodra de hoeveelheden toenemen(printen) verliest hetgeen gekozen is zn waarde met name voor spaarders (pensioen verzekeraars). Die gaan het dan dumpen, met steeds grotere ontwaarding tot gevolg.

    Keer op keer kan de overheid zich niet bedwingen en print teveel geld en verliest daarmee vertrouwen. Kijk bij naar deze 2 instructieve filmpjes

    http://www.againstcronycapitalism.org/2012/11/what-a-currency-collapse-looks-like-it-is-not-pretty/

    ~henq

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: