Kijk, zoals de Vlaamse komiek Urbanus het omschrijft al zingend: ´´Er gebeuren rare dingen om ons heen.´´Toch? De titel van dit liedje luidt trouwens ´De wereld is om zeep´. Wie zal dit tegenspreken? Dit dateert dan nog van 1974! En hoeveel erger is het er niet op geworden in het algemeen? Hadden we u nog geen jaar geleden gezegd: overheden gaan nog gratis geld uitdelen? U zou ons voor gek verklaard hebben, toch? En kijk wat reeds in Hongkong en in de VS gebeurde. De Corona/COVID-19 crisis was en is dan het perfecte excuus om elke ´gezonde´ omgang met geld en schulden overboord te gooien. President Trump hint begin juli 2020 trouwens op nogmaals iedere Amerikaan boven 18 jaar zo´n cheque geven. Dus in deze context is spreken over het vergeven van zondaren…het wegschrappen van schulden bedoelen we, niet eens zo ver gezocht.
Generatie Z en het falende kapitalisme
Het is op Twitter en YouTube dat we de mosterd zijn gaan halen. Daar moet u niet minachtend over doen of om monkelen. Generatie Z doet hetzelfde hoor. ´De Generatie Z is een demografische generatie, volgend op de Millennials, Generatie Y. Er is nog geen eenduidige definitie van Generatie Z. Ze worden ook wel Zoomer genoemd. Het begin wordt in het midden tot einde van de jaren ’90 gelegd en het einde wordt aangenomen voor 2010 te vallen.´Wikipedia.org. Het gaat dan om jonge mensen tussen 18 en 25 jaar. Veel hebben zij nog niet te besteden maar ze zijn wel volledig thuis is de digitale wereld. Die is hun thuis omdat ze er in opgegroeid zijn. Generatie Z is gekend om haar wantrouwen tegenover overheden, media en big business. En keert zich dan voor financieel advies eerder naar haar peers, generatiegenoten die zich in eenzelfde sociaal-economische positie bevinden. Coindesk.com: ´Earlier this year, the Edelman Trust Barometer showed that confidence in governments, media and business is at record lows, and that over half of respondents believe that capitalism is failing them. While the poll does not cover Generation Z (survey participants are over 25), it would be a stretch to assume that the teenagers of today will emerge from cancelled classes and lockdown with their parents with greater faith in governments’ ability to protect them than their predecessors have.´
No escape
Dit even zijdelings, maar zo treffen we op Twitter Will Schryver aan en op YouTube Crazy 4 Cryptos. Dit is wat de eerste tweette op 4 juli 2020:
Geen uitweg
De Fed, Federal Reserve System, Amerikaanse centrale bank zit tussen hamer en aambeeld. ´(…) it must bail out the entire global dollar system, and in so doing, destroy the dollar as the global reserve currency. There is no escape.´ Zij pompte reeds biljoenen in de financiële markten en er werden miljarden dollars rechtstreeks aan de Amerikaanse burgers gegeven. Sinds kort is die Fed ook bedrijfsobligaties aan het opkopen. CNBC: ´The Federal Reserve is continuing to buy corporate bonds, following up on a pledge it made in March. Corporate America titans such as Microsoft, Apple and Home Depot have been among the beneficiaries.´ Wat zal de volgende stap zijn – rechtstreeks op de beurzen ook aandelen opkopen? Is wettelijk niet toegestaan, maar er bestaan al voorstellen om dit aan het Amerikaanse Congress voor te stellen! De Fed zal zich verplicht voelen ´to bail out´ (lees: op de kopen) heel het globale dollar systeem. Goed beseffend dat zij daarmee zal ´destroy the dollar as the global reserve currency.´ De status van de dollar als wereldreservemunt vernietigen. Er is geen uitweg, geen middenweg: there is no escape.
Schuldverlichting
Of toch? Toch een soort van uitweg? Het zou een rigoureuze beslissing en daad zijn, maar wanneer je wanhopig bent…? Een centrale bank in het nauw maakt rare sprongen, zoals het gezegde (ongeveer) luidt? Die laatste uitweg is dan misschien, houd u vast: schulden schrappen. Alle schulden schrappen. Alle dollar genomineerde schulden schrappen. Nationaal, internationaal? . Debt relief zoals dat heet in het Engels, de internationale voertaal in financiën, economie en het bedrijfsleven. Dit gebeurde reeds enkele malen in het verleden vanwege de World Bank, het IMF en de African Development Bank hoor. En zelfs binnen de Verenigde Staten. Dus zo helemaal ´van de wereld´, zo ver gezocht is zo´n ´oplossing´ niet. De Vlaamse prominente econoom Paul de Grauwe stelde het in april 2020 nog voor, dit in verband met de Belgische staatsschuld. Laat ons gewoon een derde van die schuld schrappen, zegt hij. En ´in uitzonderlijke omstandigheden mag je uitzonderlijke maatregelen nemen.´ Dat is schuld die we aan onszelf hebben vervolgt De Grauwe. Geen haan die er naar kraait.
Komedie
Mo.be: ´Als ik dat zeg aan Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, ontkent hij dat niet. Hij weet dat, maar hij voelt er zich niet goed bij als ik dat zeg. Als je die dertig procent Belgische staatsobligaties bij de Nationale Bank van België zou vernietigen, als je die op nul zet, dan zouden er geen economische problemen ontstaan. Laten we die komedie stoppen! Kijk naar Japan. De staatsschuld bedraagt er maar liefst 230 procent van het bbp, maar die schuld is zo goed als volledig in handen van de Bank of Japan, de centrale bank van Japan.´ Keren we nu even terug naar de Verenigde Staten: daar werd zopas de terugbetaling van studentenleningen opgeschort. Student loans zijn een heel gewoon fenomeen in dat land. Hogere studies en zeker aan de beste scholen, kosten handenvol geld. Geld dat de meeste studenten niet bezitten. Ze gaan daarvoor dan een lening aan, die ze terugbetalen van hun eerste zelfverdiende inkomsten. Het gaat hier niet om a fistful of dollars maar om een reusachtig bedrag. Einde 2019 bedroeg de totale som van alle studentenleningen maar liest 1,5 trillion (biljoen) dollar. Waarvan 11 procent al waarschijnlijk niet terugbetaald kan worden (´delinquency or default´).
NESARA in de praktijk gebracht?
De Nesara Act dan. NESARA staat voor The National Economic Stabilization and Recovery Act die door toenmalig president Clinton zou getekend zijn in het jaar 2000. We schrijven ´zou´ want daar is onduidelijkheid over. Het Congress kreeg deze wet of voorstellen in ieder geval niet onder ogen. Hij is nooit in voege gekomen, nooit in praktijk gebracht. Misschien daarom dat we er niets over gehoord hebben. Maar nu dus wel en dat hebben we volledig aan Crazy 4 Cryptos te danken. Wikipedia.org: ´National Economic Security and Recovery Act (NESARA) was a set of proposed economic reforms for the United States suggested during the 1990s by Harvey Francis Barnard. Barnard claimed that the proposals, which included replacing the income tax with a national sales tax, abolishing compound interest on secured loans, and returning to a bimetallic currency, would result in 0% inflation and a more stable economy. The proposals were never introduced before Congress.´ De vergeving van alle zonden…pardon: van alle schulden; zou het waar zijn?
De Maya’s deden het wel elke 52 jaar volgens de kalender bij wet.