Dat is wat de toekomst zal uitmaken, maar fraai ziet het er op niet één gebied uit. Niet macro-economisch, niet technisch en… We zouden bijna schrijven: ‘ook niet voor Bitcoin.’ Maar daar gaan we straks dieper op in. Het is, tezamen met goud (met op 14 april 2020 een nieuw record in euro), misschien wel het enige lichtpunt en positieve nieuws dat er financieel-economisch valt te rapen. Een lichtpunt dan in de duisternis van economische malaise die zich wel eens ras wereldwijd kan uitbreiden. En een Amerikaanse werkloosheid van 16 miljoen mensen op enkele weken tijd (soon coming to a place near you). Het IMF in ieder geval ‘Warns Of Steepest Recession Since The Great Depression’. Nu ja, dat zagen alle lezers en bezoekers van Biflatie reeds van mijlenver aankomen.

Pluim

Schrijven we net, of vernoemen we ‘macro-economie, technische analyse en bitcoin’? Hoe toevallig dat we dan net onze eigen, Nederlandse Madelon Vos hier hebben. Formerly known as Misss Bitcoin. Leuke, pittige bijnaam maar Juffrouw Vos is en kan zoveel meer dan dat. Ondanks haar jeugdige leeftijd toont ze zich meer en meer een experte op genoemde drie gebieden. Heel positief vinden we aan Madelon, onder veel meer, wat ze in één van haar vele videoboodschappen ergens zegt. Dat je in dit vak, en het is een vak, een heel moeilijk vak dan nog, nooit helemaal uitgeleerd bent. Dus blijft ze doorstuderen op de materies en zo hoort het. Misschien kan zij hààr licht op de bijzonder twijfelachtige stand van zaken laten schijnen? Vast!

Verlaagde verwachtingen

Maar we moesten nog een woordje zeggen over bitcoin. De grootste en oudste digitale munt. De verwachtingen voor een nieuw record in deze voor 2020 zijn hoog gespannen. Met de halving bijna voor de deur. Of moeten we zeggen: wàren hoog gespannen. We zien namelijk een zogenaamde backwardation in de koers. Dat wil zeggen dat de futures prijs van BTC lager ligt dan de eigenlijke koers op de cryptobeurzen. Dat is ongewoon en een teken dat de verwachtingen, redelijk plots, niet meer zo positief zijn. Ja, noem ondergetekende tegendraads, contrair (zijn we ook, een contrarian van beroep). Maar dat vinden wij nu net weer positief. Lage verwachtingen, daaruit ontstaan vaak de grootste positieve verrassingen. We schreven het al eerder: wanneer iedereen van de bitcoinkoers verwacht met zo’n halving (als in 2012 en 2016 wel) enkele keren over de kop te gaan? Nou, dan heeft iedereen ook reeds ingekocht.

Somber

Aan de koers van BTC te zien is dat echter (nog) niét het geval. Die meandert tussen $6700 en $7200, zonder echte uitschieters. Die had al veel hoger moeten staan, in april 2020, met nauwelijks dertig dagen te gaan tot de halving. En verdikke, laat ons dat toch ook weer positief vinden?! Er zit dus weinig geloof (meer) in die forse koersstijging in mei 2020. En de anderhalf jaar daarna vooral. Dat laat net ruimte voor positieve verrassingen. De meerderheid in de cryptomarkt (zo’n 50 miljoen cryptobeleggers) is redelijk somber gestemd. Is het onder druk van de algemene sfeer? Veroorzaakt door de slachting (letterlijk en figuurlijk) die het Coronavirus maakt en nog zal maken, helaas? Dat kan, dat kan.

Partypooper

Wat ook niet tot een opgewekte(re) sfeer bijdraagt is een rapport dat net uit is. Van de Financial Stability Board. Een heel belangrijk internationaal adviesorgaan van en voor centrale banken. En laat die FSB nu net adviseren om stablecoins…dood te reguleren! Dat zegt die Board niet met zoveel woorden. Maar het komt erop neer dat deze digitale munten, gelinkt aan fiatgeld, wel eens een ‘bedreiging’ zouden kunnen vormen. Net voor die fiatmunten. Zoals de belangrijkste zijn: USDT, USDC, TUSD, PAX en DAI. En dus héél strikt in een wettelijk keurslijf gegoten dienen worden. Got the picture? Get the message? Not good… Toch: we shall see. Got bitcoin?

12 reacties

  1. Gisteren kwamen de krimpcijfers volgens het IMF uit. Wanneer het financiële
    systeem compleet ineenstort en banken massaal omvallen, hoe groot zullen
    de krimpcijfers dan wel worden?

    1. Dat hangt af van de lengte van de lockdowns. Het gaat nog wel een tijdje duren omdat de besmettingen nog niet significant afnemen. Dan hebben we nog de VS waar het hoogtepunt van de coronacrisis nog moet komen. Als de zomervakanties ook in het water vallen zal de krimp in Europa misschien wel tot boven de 10% kunnen oplopen. Ook in Nederland want ik zie hier de Horeca niet voor augustus opengaan. Hetzelfde geldt voor de campings en vakantieparken. Zeker als de coronacijfers niet beter worden en niet met de afschalingen kan worden begonnen.

      1. Daarbij je zou je moeten afvragen of je dit jaar wel op vakantie wilt/zou moeten gaan. In veel landen ziet men nu de inkomsten dramatisch teruglopen, dus er is een grote kans, dat ze je ter plekke nog wel even een poot uitdraaien met het een en ander. De meeste mensen gaan graag onbezorgd op vakantie. Ook hebben vliegtuigen nog nooit zo lang aan de grond gestaan, wat gaan die dadelijk doen?.

        Ik denk dat de hele reiswereld een enorme opdoffer gaat krijgen. Daarnaast zie je de echte schade ook pas laat (volgend jaar of jaar erna). Immers er zullen steeds meer mensen komen die last minute gaan boeken volgend jaar en dan missen ze het geld van de normaal/vroeg boekers. Volgend jaar nog redelijk afgedempt door de mensen die nu een voucher krijgen. De vraag is of mensen het vertrouwen in de reiswereld terugkrijgen en e.e.a zal te maken hebben met de afhandeling dit jaar.

          1. Precies, waarom al die onnozele buitenlandse vliegvakanties, Nederland is mooi genoeg.
            Nederlandse toeristen hebben de afgelopen 40 jaar miljarden aan geld naar de zuidelijke landen gebracht, hoeveel Spanjaarden en Italianen zijn in ons land op vakantie geweest?
            En dan durven met name die zuinige Italianen ons er nog van te betichten dat wij zuinig zijn!!!!!
            Wij mogen al 20 jaar hun onrijpe fruit in de winkels en op de markt kopen, die kaaskoppen vreten toch alles.
            Is ook de schuld van Brussel geweest, het Zuiden onevenredig bevoordelen ten opzichte van het Noorden.
            Draghi was niet voor niets een Italiaanse prutser en een lid van de NWO.

  2. Op https://www.rtlz.nl/opinie/gastcolumn/artikel/5090346/hulppakket-italie-spanje-esm-eurobonds-monetaire-financiering “Zo hadden we de Italianen echt kunnen helpen”:

    Het Europese hulppakket voor landen in nood zadelt hen op met hoge schulden. Hadden we de Italianen echt willen helpen, dan hadden we een Europees taboe moeten doorbreken: monetaire financiering, schrijft Wim Boonstra, econoom bij de Rabobank en hoogleraar aan de VU in deze gastcolumn.

    1. Een ander ’taboe’ wordt nu doorbroken doordat de EU voor GEZAMENLIJKE rekening en risico biljoenenschulden aangaat.

    1. mm. Wat hebben die banken maar weinig reserve’s, joh!. Als ik dat artikel zo lees. Schrikbarend!. Wat is nu 1 tot 3 Miljard voor zo’n bank.

  3. Iedereen mag en kan denken wat hij/zij wil, maar de huidige maatschappij, met de bevolking is niet gebaat bij de zwaarste depressie, ondanks de stoere taal van een aantal mensen.
    De onderklasse en middenklasse zullen altijd de hoogste prijs gaan betalen voor de rest erboven.
    Laten we niet egoïstisch denken, maar gezond collectief.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: