De Consumers Electronics Show in Las Vegas is één van de grootste beurzen voor consumentenelectronica. Het Zuid-Koreaanse LG heeft een nieuw systeem dat 70 % van alle smart-TV’s zal gaan besturen. De nieuwe TV’s worden voornamelijk nog dunnere flatscreens met een gebogen scherm ditmaal. Zogenaamd 4K-uitzendingen komen ook richting consument, wat nog betere, scherpere, mooiere beelden moet opleveren. Nieuwe controllers ook voor de gamingwereld en natuurlijk nog veel meer. Allemaal innovaties, allemaal nieuw en nieuw is verondersteld beter en dat zorgt dat de consument meer zal gaan spenderen, het doel is de vervanging van “oude” spullen. Daar draait het vooral om in een (wereld)economie. Kijk ook eens deze video om te zien hoe onze consumptiemaatschappij / weggooimaatschappij in elkaar steekt.
Het is hierbij wel rekenen op een consument die zijn en haar koopkracht stelselmatig heeft zien afkalven. Er zal altijd een niche-publiek zijn dat blindelings en ongeacht het prijskaartje de laatste snufjes en gadgets aanschaft. Om van een commercieel succes te kunnen spreken moet een product echter de grote massa mee hebben.
Technologie als drijfveer van de economie?
De Amerikaanse schrijver John Mauldin is op Business Insider alvast voor zijn doen bijzonder enthousiast. De auteur van onder meer het boek met de veelzeggende titel ‘ENDGAME’ lijkt aan het begin van het nieuwe jaar wel een bocht van 180 graden te maken. Hij stelt nu : “Life-changing innovations everywhere will overwhelm forecasts for a low-growth future”. Mauldin ziet nieuwe Einsteins, Newtons en Watts aan de horizon. Robotica, biotechnolgie, nanotechnolgie. Talloze 3D-toepassingen die voorheen ondenkbaar waren. We moeten blijven geloven in ons “human capital”, aldus Mauldin. De komende 20 jaar zullen meer uitvindingen het licht zien dan in de totale afgelopen 100 jaar. Hier is overigens het hele interessante artikel te lezen.
Prijzen van consumentenelektronica dalen
Wat lezen we op Hln.be in dit opzicht : “We zullen dit jaar minder uitgeven aan technologie”. Dat is een wat misleidende titel want het zou hoofdzakelijk komen door lagere prijzen voor een en ander. Inderdaad wordt technologie, uitgezonderd de allerlaatste en dus duurste snufjes, elk jaar een stukje goedkoper doordat meer en meer geproduceerd en verkocht wordt. Zo zal bijvoorbeeld de verkoop van smartphones stijgen van 1 miljard stuks vorig jaar naar 1,24 miljard in 2014 (hoe ze dit reeds op voorhand zo kunnen inschatten is ons een raadsel maar soit). Feit blijft dat consumentenelektronica al lang in een trend van deflatie zitten. Lees: Consumentenelektronica daalt met 22% in 2013.
Toekomst
In Vlaanderen, België bestaat een spreekwoord dat zegt : “…maar verder geen nagel om aan zijn gat te krabben”. Bedoeld wordt iemand die koopt en koopt, vaak het allernieuwste, het opvallendste, maar zich dit eigenlijk helemaal niet kan permitteren. Een werkloze, een deeltijds werkende, of zelfs iemand met twee parttime banen, die niet of nauwelijks financieel kan rondkomen maar toch zijn en haar laatste centen spendeert aan pakweg een nieuwe computer, tablet of smartphone… De grote vraag is natuurlijk, raakt de markt ook een keer verzadigd, of is dit al enigszins het geval en vandaar de dalende prijzen? We zullen zien in hoeverre de technologie een belangrijke rol in de economie van de toekomst zal gaan spelen.
Nee, geen enkele technologische vernieuwing gaat ‘ons’ redden zolang dit systeem van corporate fascism in stand blijft:
http://daskapital.nl/2014/01/schokkend_rijke_elite_heeft_po.html
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2014/01/19/regering-vs-dwong-haitiaanse-regering-tot-uurloon-van-019-euro
Bij massaproductie hoort nu eenmaal massaconsumptie en dat gaat niet goed samen met een steeds grotere concentratie van inkomen, vermogen en politieke macht in de handen van de happy few. Die waarheid kon de afgelopen dertig jaar ontkend worden dankzij steeds meer schuldcreatie, maar de wal is nu het schip aan ’t keren
Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik de ontwikkelingen van de Playstation nog wel eens wil volgen hoewel dat aanzienlijk minder aan het worden is. Ten tijden van de Playstation 2 droomde ik van de mogelijkheden van de Playstation 3 en durfde niet eens te dromen van die van de Playstation 4. Die laatste is nu net uit. De prijsstelling van ‘het ding’ is niet eens zo gek deze keer. Maar ik koop ‘m niet ! Dat had ik destijds echt niet kunnen voorstellen dat ik daar nu heel droog NEE op kan zeggen. Nou lees ik ergens een reactie van een Playstation fanaat op een playstation forum:
hij zegt:
Ik ben nu een trotse eigenaar van een Playstation 4 alleen..
…
ik heb ‘m nog niet. Ergens in November besteld en betaald maar nog steeds niet geleverd.
Ik denk ‘wat een idioterie toch eigenlijk’ betaalt ie bij introductie de hoofdprijs voor zo’n ding waarvan je weet dat dit soort ‘rommel’ over een aantal jaren sterk in prijs is gedaald.
Ach, wie weet… Misschien dat ik er nog wel een ga halen over een paar jaar. Als alle kinderziektes eruit zijn en ‘het ding’ weer aanzienlijk goedkoper is. Maar ik denk het niet. Het is namelijk allemaal niet zo belangrijk meer.
Een gezond portie scepticisme lijkt me erg op zijn plaats. Er zijn een boel mensen, die geloven in de technologie, maar ik ben zelf inmiddels vrij bearish (dat ik er niet in geloof) op dit gebied.
1) Op een computer met monitor te maken gaat al een boel grondstoffen en energie in zitten. Ik denk dat in een computer toch behoorlijk wat fossielen (olieproducten etc) in zit. Ik zie weinig groens aan een computer, tenzij deze groen is geverfd of mijn beeldscherm een groen achtergrondje heeft. Verder is de ICT een product van de oude verkwistende en vervreemdende economie.
2) Computers en andere micro elektronica gebruiken zeldzame metalen om ze zo klein te krijgen en er zijn maar een paar plekken waar ze gewonnen kunnen worden. Als er niet gerecycled wordt en de vraag niet toeneemt kan je nog iets met ICT etc doen.
3) De digitale technologie begint steeds meer een bedreiging te worden voor de privacy en mensenrechten situatie in landen. Overheidssurveillance en spionage door geheime diensten, alsmede het vormen van profielen door bedrijven als Google, MS, Facebook, Apple, … alsmede ook de kleinere lokale varianten ervan om deze te gebruiken voor commerciële doeleinden. Het zal vroeger of later een enorme ophef gaan ontstaan als complete consumptie profielen van burgers op straat komen te liggen. Verder vertrouwen we onze smartphones toe aan bedrijven, die mijninziens het vertrouwen niet waard zijn. Ik heb zelf een eenvoudige dumbphone. Ken meerdere ex-smartphone gebruikers.
4) De gevolgen van het ICT gedrag, zoals het massale smartphone gebruik in de publieke ruimte en de toegankelijk van de samenleving voor mensen, die geen ICT kunnen of willen gebruiken zal ook steeds meer een probleem worden. Computer en beeldscherm verslaving is het alcoholprobleem van de 21ste eeuw.
5) Steeds meer zullen de waanzin en tempo van de moderne maatschappij niet meer aankomen. Dit gaat een grotere last voor de rest van de samenleving worden.
Met het toenemen van de ICT zullen de schaduwkanten ook veel duidelijker in het licht komen. Ik denk dat deze docu al genoeg zegt.
https://www.youtube.com/watch?v=zrxXlzc2Cuw (Panopticon – Documentaire over jouw privacy!) Ik vraag me af of ik in zo een doorgedraaide ICT samenleving wil wonen en ik denk dat ik niet de enige ben. Mij zal me ook niet verbazen als de nodige hackers en computerdeskundigen hier ook hetzelfde over gaan denken. Waarschijnlijk zal dit bij mij tot een ding leiden.
Ik ben zelf enorm bullish waar het gaat om een transitie economie naar een kleinschaliger, menselijkere en duurzame economie. En de innovaties van de toekomst zijn mijn inziens zogenaamde low-tech innovaties.
Wat ik vind wat maatschappelijk wenselijk of nodig is lijkt 180 graden de andere kant van de huidige trant en hierdoor zal ik me steeds verder van de normale samenleving vervreemden. Verder geef ik een vriend van mij, die bewust computer weigeraar is en in de jaren ‘ 70 al ontslag heeft genomen vanwege computer datavorming steeds harder gelijk.
@S7P
Wat dacht je van drones voor de gewone gebruiker straks ?
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dit niet interessant vind. Zeker als we straks meer demonstraties te zien krijgen van autonome drones. Ik hoop dat dit voor heel veel goede dingen straks ingezet kan worden. Maar ik denk dat we straks heel veel privacy discussies gaan krijgen over drones. Ook weer zo’n ‘anonimiteit ding’. Van wie is dat ding ? Wie kijkt er straks naar de buurvrouw in haar badkamer ?
Iets anders. Het fragment uit de film ‘The Matrix’ zal ik ook nooit vergeten. Een wijze man en Neo kijken naar een ingewikkeld ‘soort van machinekamer’. De wijze man zegt zoiets als: “we kijken ernaar en we weten dat het werkt. We weten dat we niet zonder kunnen. Maar het is zo ingewikkeld dat we eigenlijk niet weten hoe het werkt.”
Ik zal nog wel eens kijken of dit ergens op internet staat.
tuurlijk, nog meer plastic troep en nutteloze gadgets, nog meet bergen met afval, ja, echt een geweldig idee.
Misschien is Bitcoin wel het stukje technologie dat de economie gaat redden…
Voor het geloof in een toekomst van Bitcoins heb je een geloof in de ICT infrastructuur op de lange termijn nodig en die wordt hier al dan niet ter discussie gesteld.
De video over de consumptie/wegwerpmaatschappij vind ik wel aardig. Sommige gevolgtrekkingen gaan me wel wat ver, maar als concept is het best wel geslaagd omdat het van alles met elkaar in verband brengt. En zo hoort het ook. Geeft ook tussen de regels door meteen een reden voor de uit de klauwen gelopen globalisatie en de dominante rol van de USA, hoewel dat niet met name wordt genoemd.
Eigenlijk is dit het concept dat begin jaren 90 opgeld deed: de cradle-to-grave approach. Iets waar ik me in mijn tijd bij ITT o.a. mee bezig moest houden. Wel vanuit een ander gezichtspunt. Maar ja concept is concept en we zijn ondertussen wel een 20 jaar verder.
Wat me er eigenlijk toe brengt te moeten erkennen dat juist dankzij deze multinational, die daar blijkbaar wel research naar wilde doen, dit onderwerp aan omveld gewonnen heeft Een ander voorbeeld, ook uit mijn ITT tijd was de balanced scorecard.
de grote economie aanjager van computer/internet/mobieltje is al geweest, komt niet meer terug
van hdtv naar super hdtv maakt niet het verschil van de oude beeldbuis naar lced (meeste aanbod is nog steeds dvd met relatief lage resolutie)
op een bepaald ogenblik maakt het aantal functies op een mobieltje niet meer uit, zo lang je maar kan bellen (mijn mobiel meer dan 5 jaar oud en belt)
om biflatie te kunnen lezen heb je een eenvoudige computer nodig, nog meer capaciteit maakt voor je dagelijks gebruik niet meer zo veel uit. (mijn computer tegen de 7 jaar oud en werkt prima)
het grote verschil in consumenten electronica zie ik voorlopig nog niet, zeker niet genoeg om weer een nieuwe economie bubbel op te starten.
S7P, jouw bericht klopt helemaal, de nieuwe technologie is voor velen een verslaving die slechte invloed heeft op het gedrag van mensen, een voorbeeld; gezinnen die als zombies achter hen schermen zitten, kinderen die ellende kunnen zien en doen op internet, ouders die geen aandacht meer hebben voor hun kinderen / ouders, de digitale wereld produceert steeds meer zombies gevangen in een digitale realiteit
Wij hebben thuis nog een oude breedbeeld beeldbuis televisie. Werkt nog prima. En zolang hij dat blijft doen komt er gewoon geen nieuwe. Ik was vroeger ook wel zo. Nieuwste telefoon, spelcomputer. Nu ben ik al blij als ik de vaste lasten betaald heb, en ik te eten heb. Nieuwe Smart LED HD TV? You got to be kidding!
Dan moet je er ook nog van uit gaan dat “De Consument” wel geld heeft, maar het gewoon verdomt om het uit te geven.
@John
Laatst precies zo’n breedbeeld beeldbuis tv aan m’n moeder cadeau gedaan omdat haar oude het begaf. Heeft een mooier/groter beeld dan mijn huidige flatscreen uit 2005. Kostten beeldbuis tv ? 12,50 Euro ! (2e hands 2013) Nog vele jaren plezier gewenst van jouw huidige tv !
Neen, de technologie kan en zal schulden (die opgeteld een meervoud zijn dan te totale wereld geldhoeveelheid) NIET af betalen.
Bij de schepping van iedere € 1,00 ontstaat er automatisch een schuld groter dan € 1,00. € 1,00 BBP kost immers meer dan € 1,00 om het te realiseren. Bij elke BBP groei hoort een nog grotere schuldengroei. Elke inspanning, hoe goed / hoe innovatief dan ook wordt door de schuldenfabriek direct omgezet in steeds grotere schulden.
Er is geen technologie die uit de schuldenfabriek kan ontsnappen.
http://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/zonder-schulden-inbalans-met-de-liquiditeit-geen-gezonde-economie/
We moeten eerst monetaire vrijheid hebben om de schulden serieus aan te pakken.