Uit onderzoek van het CBS in 2018 bleek al dat haast een miljoen werknemers in Nederland geen pensioen opbouwen en hier zelf verantwoordelijk voor zijn. Dit zijn de mensen die nu ook als eerste hun baan verliezen: de flexwerkers en mensen met tijdelijke contracten. Maar van de Nederlanders die geen pensioen opbouwen heeft maar liefst 40 procent wel een vast contract.
AOW niet toereikend
Dat zzp’ers en andere zelfstandigen zelf voor het pensioen moeten zorgen is bekend, maar ook in loondienst zal een groot deel van de Nederlanders aan de slag moeten met het zelf opbouwen van pensioen. Iedere Nederlander heeft recht op een basispensioen bij het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd in de vorm van een AOW-uitkering. Dit bedrag is echter zeer bescheiden en in de praktijk voor veel mensen niet toereikend. Er zijn veel werknemers die wel via de werkgever extra pensioen opbouwen, maar ook deze pensioenpotten staan zwaar onder druk. Het lijkt dus noodzakelijk te worden om het heft in eigen hand te nemen en extra pensioen op te bouwen voor een prettige oude dag. Wij zetten enkele manieren op een rij waarmee je extra pensioen op kunt bouwen.
Sparen of beleggen
Je kunt met belastingvoordeel extra pensioen opbouwen. Er zitten wel wat haken en ogen aan. Je krijgt bijvoorbeeld pas de beschikking over jouw opgebouwde vermogen op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Wat er in de toekomst met die leeftijd gaat gebeuren weten we niet, maar de kans dat deze hoger wordt is groot. Ook kun je van je netto salaris geld opzij zetten voor je pensioen. Je profiteert dan niet van belastingvoordeel, maar wel van de vrijheid om je geld op ieder gewenst moment op te nemen. Sparen is echter momenteel niet heel interessant omdat de inflatie hoger is dan de rente. Je geld wordt dus alleen maar minder waard door het op een spaarrekening te zetten. Beleggen is risicovol, zoals we nu zien met de huidige pensioenpotten die hard geraakt worden door de coronacrisis. Als je een lange horizon hebt en bijvoorbeeld pas over 20, 30 of 40 jaar met pensioen wilt gaan, is dit vaak de beste optie. Je kunt veel hogere rendementen halen dan met andere spaarstrategieën of pensioenregelingen, onder meer door het rente-op-rente effect.
Hoeveel geld apart zetten?
Veel mensen kiezen ervoor om maandelijks een bedrag apart te zetten voor hun pensioen. Wat je per maand moet sparen hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Wat komt er binnen? Hoeveel ben je kwijt aan vaste lasten? En krijg je ook pensioen van een werkgever? Je bezit heeft ook invloed op het bedrag, want als je jouw huis bijna hebt afgelost, heb je nog maar weinig vaste lasten op het moment dat je een AOW ontvangt. Ook moet je rekening houden met de inflatie. De beste tip: begin zo vroeg mogelijk met extra pensioen opbouwen en laat de tijd voor je werken. Een paar tientjes per maand heb je snel bespaard door verzekeringen zoals de aansprakelijkheidsverzekering te vergelijken, goedkoper boodschappen te doen of de auto wat vaker te laten staan. Zet dit geld apart en kom er niet meer aan tot je met pensioen gaat.