Moet niet gekker worden, ziekenhuizen die failliet gaan. Wat een zieke maatschappij. Hier loopt iets goed fout. Ooit was onze zorg gegarandeerd via het ziekenfonds en ziekenhuizen die semioverheidsinstellingen waren. Nu knijpen zorgverzekeraars de zorgverleners. En zoals de verzekeraars dan verklaren is dat puur om onze zorgpremie betaalbaar te houden. Mijn blinde darm begint van boosheid te kwispelen.
Zorgstelsel schiet tekort
Ons zorgstelsel schiet nu wel helemaal tekort. Ooit moest de zogenaamde marktwerking met winstoogmerk in de zorg worden ingevoerd. Krankjorum gewoon. Ziekenfonds werd zorgverzekering. Elk jaar zit ik in december weer te zweten welk pakket ik zal kiezen voor het volgende jaar. En telkens gok ik er op dat ik gezond blijf want dat was ik altijd en zo wil ik blijven totdat ik het verzorgingshuis in wordt gedragen. En dat gebeurt pas als de thuiszorg mij helemaal zat is.
Shoppen bij de zorgverzekeraar
Ik kies altijd het goedkope aanvullende pakket zonder Michelinster. Schiet het mij volgend jaar in de rug en wil mijn blinde darm niet meer kwispelen en als mijn oogjes en oortjes smeken om hulpstukken dan heb ik vette pech. Ik zal flink in de buidel moeten tasten net zoals die andere gokkers bij wie de scheet de verkeerde kant op schoot en artsen grote moeite hebben om de blindedarm te ontluchten. Ik zal er aan moeten geloven en gedwongen worden om te kiezen voor 1 of 2 sterretjes meer. De eurotekentjes fonkelen daarbij vrolijk op en neer om mij aangenaam te informeren over het duurdere prijskaartje. Het is net als de grote verleiding in de Mediamarkt. Shoppen bij de zorgverzekeraars en kijken waar het grootste voordeel valt te halen.
Marktwerking = ziekenhuizen failliet
Het is in feite bespottelijk dat we onze gezondheid inzetten bij de marktwerking in de zorg. De ouderen met de laagste inkomens zijn de dupe en vrezen dat ze straks kilometers moeten reizen als ook het ziekenhuis in hun regio de deuren sluit. De berichten dat veel meer ziekenhuizen financiële problemen hebben zijn niet hoopgevend wat dat aangaat. Het is te gek voor woorden dat een moderne welvaartsstaat als NL die voorop loopt met de nieuwste medische technieken ziekenhuizen moet sluiten. Ronduit beschamend! Maakt dit deel uit van nog meer misère in onze afbrokkelende “welvaartsstaat annex verzorgingsstaat?”
Voortvarende samenleving?
Het duurt niet lang meer of we kunnen deze beide woorden opzoeken in de dikke van Dale waar dan als betekenis staat beschreven dat NL vroeger een rijk land was waar een voortvarende samenleving uitstekend in staat was om met gevoel van solidariteit en toereikende financiële middelen goed voor de armen en zieken te zorgen. Hoe zou het toch komen dat we zo aftakelen? Het antwoord weet ik wel. Het is onze nationale schuldenberg die ons dwingt een stapje terug te doen. Het vervelende is dat er foute politieke keuzes worden gemaakt waardoor het effect van bezuinigen terecht komt bij de samenleving en dan nog grotendeels bij de zwakkeren. Het is ronduit beschamend!
Banken worden gered, ziekenhuizen niet
Aanvullend wil ik nog dit opmerken. Ik vind het vreemd dat in het verleden met de kredietcrisis een aantal banken door de overheid met belastinggeld zijn gered. Waarom ziekenhuizen nu niet? Ach ja, het antwoord weet ik wel. De banken, en dan vooral de systeembanken, zijn belangrijk om het financiële systeem draaiende te houden. Gaat dus om geld. Ziekenhuizen zijn bedoeld om ons een gegarandeerde gezondheidszorg te leveren, waarbij in alle uithoeken van het land de belastingbetalende burger recht heeft op de onontbeerlijke Eerste Hulp Bij Ongemakken. Hierbij moeten we ons de vraag stellen wat WIJ belangrijker vinden, ons geld of onze gezondheid. De politiek heeft kennelijk gekozen voor het geld om daarmee eigenzinnige banken te redden. Ik denk dat de meeste burgers net als ik kiezen voor gezondheid. ‘Den Haag’ maakt nu de kapitale fout om zomaar een aantal ziekenhuizen failliet te laten gaan. Wat jammer dat ons weer niet om een mening wordt gevraagd. Klusje voor de oppositie.
Eén ding wordt vergeten in deze discussie.
De salarissen in zorgland, die zijn voor de schaarse ZZp’er en de zelfondernemende specialist zo uit de bocht gevlogen, dat is ook de marktwerking.
Het gaat niet om de gezondheid, anders was er wel suiker en zout tax. Het gaat om het geld, en dat geld mag vooral niet bij de gewone burger liggen.
En juist daarom is de marktwerking in de gezondheidszorg erg ongezond! De zorg behoort tot de publieke sector. Bij marktwerking in de zorg bestaat het gevaar dat langzaam wordt geschakeld naar private sector en zal zorg alleen betaalbaar blijven voor de hogere inkomens. Is dus nu al probleem bij de lagere inkomens wat betreft eigen risico. De discussie is gaande om terug te gaan naar een vorm van het oude ziekenfonds, een nationaal zorgfonds. Klusje voor de oppositie dus.
https://uploads.disquscdn.com/images/ccf9ddfac7f5b012ac466540a93a16481fc25aecbeab4dedb1659fb27ed32ac5.jpg
wanneer de melkkoe geen melk meer geeft mag ze naar de slacht.
koeien genoeg
De Minister Bruins:
Maar heeft een bank een paar miljard nodig? Géén probleem!
Hier blijkt maar weer dat we leven in een materialistische samenleving. Geld gaat boven gezondheid! Banken zijn belangrijker dan de zieke medemens. Omdat de huidige samenleving vergrijst zal dit foute beleid zich op termijn zeker gaan wreken. De zittende regering prefereert multinationals boven de bevolking dus kunnen we van dit kabinet met een Bruins als verantwoordelijk minister niks verwachten. De arrogantie ten top! Tijd voor een ander beleid. Sparen we de kool of de geit.
Wat een gekissebis in de Tweede Kamer
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2745109/faillissement-ziekenhuizen-leidt-tot-buikpijn-in-tweede-kamer
Waarom nu niet direct ’to he point?’ Wat een slappe hap. In de hele discussie mis ik de term “marktwerking in de zorg”. Mooie woorden over zorgplicht maar in de kern om de hete brij heen draaien. Als ziekenhuizen financieel in de penarie zitten dan komt dat door fout financieel beleid waarvoor directie en Raad van Bestuur verantwoordelijk zijn. Wanneer de zorg zou worden opgetuigd volgens een nieuw model van een “Nationale Zorg” waarbij zorgverzekeraars en ziekenhuizen weer rechtstreeks onder publiek toezicht komen dan is het hele probleem opgelost. Er kan tijdig worden ingegrepen door de toezichthouder die verantwoording aflegt in de 2e Kamer. Defensie(landverdediging), Politie(veiligheid) en Belastingdienst(fiscale inkomen) zijn overheidsinstanties die rechtstreeks vallen onder ministeriële verantwoordelijkheid.
Mijn idee
In “mijn” op te richten nieuwe Ministerie van Nationale Zorg (gezondheid) kunnen zorgverzekeraars en verpleeginstellingen worden ondergebracht. Dit ministerie moet los opereren van het Ministerie van VWS(Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Dus financiering via de verzekeringspremies en de uitvoering van zorg via de instellingen in één hand. Hierdoor geen ‘afpersing’ via concurrerende zorgverzekeraars en gelijke premies voor alle zorggerechtigden. De procentuele bijdrage van de ZVW-premie op ieders inkomen zorgt al voor een inkomensafhankelijke bijdrage waardoor het draagkrachtprincipe al is verdisconteerd in deze manier van premieheffing.
Marktwerking in de zorg is ongezond. Door marktwerking kunnen bedrijven concurreren voor bijvoorbeeld de laagste prijsgarantie. De kwaliteit is dan vaak in het geding, maar daar kan de consument zelf op letten. Deze betaalt desnoods iets meer voor een beter product. Door de huidige marktwerking in de zorg is de zwakkere in de samenleving de dupe. Deze kiest voor een goedkopere aanvullende zorgverzekering en is daarnaast ook nog eens afhankelijk van een exploitatietekort van de verpleeginstelling. Het roer in de zorg moet radicaal om, waarom wordt dat in Den Haag niet begrepen?