The Crypto Anarchist Manifesto is een online pamflet van de hand van Timothy C. May. Tim May was tot aan zijn pensioen in 2003 electronica-ingenieur en prominent wetenschapper bij Intel. Een andersoortige bekendheid kreeg hij met genoemd Manifest, dat werd opgenomen in het meer uitgebreide document ‘The Cyphernomicon’ uit 1994. Deze fiiosofie over crypto-anarchisme handelt onder meer over electronische privacy en, jawel, anonymous digital currency.
Over privacy
We hoorden eens iemand poneren, in een discussie over camera’s die je overal in de gaten houden, dat dit niets uitmaakt. Zolang je niks misdoet, kan dat allemaal toch geen kwaad? Daar moesten we toch op repliceren. Want waar eindigt die drang van veelal overheden om burgers overal en altijd in ’t oog te willen houden? Controleren, monitoren, gadeslaan. Probeer maar eens ‘normaal’ te doen met drie camera’s 24/7 op je gericht, antwoordden we. Tracht die maar eens te negeren en ‘gewoon’ te doen. Gewoon voort te doen waarmee je bezig bent. Dat lukt alleen (goeie) acteurs. En zelfs zij spelen dan iemand anders. 1984? Big Brother? Waar stopt de privacy en begint de politiestaat?
En terrorisme dan?
Ja, terrorisme. Daar zegt u zo wat. Nog niet zo lang geleden patrouilleerden in heel wat Europese steden legereenheden door de straten. Voor onze bestwil. Om terroristen te kunnen vatten, want in principe is iedereen verdacht. Een potentiële terrorist. Tja, als je deze lijn van denken doortrekt, moet een bedreigde Staat een soldaat of politieagent naast elke burger stationeren. Permanent? In shiften van drie keer acht uur misschien? Maar dan rijst de vraag: wie controleert de controleurs?
Vrijheid, veiligheid
Zijn we allemaal bereid een stuk van onze zogenaamde ‘vrijheid’ op te geven in ruil voor complete veiligheid? Maar een stuk of volledig? Terwijl er niet zoiets bestaat als ‘complete veiligheid’ hoor! In een politiestaat kan inderdaad geen terrorisme gedijen. Geen misdaad of maffia. Kijk naar de USSR onder Stalin. Waar een ‘gedurfd’ of misbegrepen gedicht volstond om in de Goelags te belanden voor 10 jaar. Nauwelijks misdaad. Zeker geen terrorisme noch maffia want de Staat zelf was de maffia!
Crypto-anarchisme
Crypto-anarchisme is anarchisme in cyberspace, in de digitale wereld. Bij uitstek ongrijpbaar, anoniem. Anarchisten zijn in pricipe de grootste vijanden van de Staat. Overheden hebben grote angst van anarchisten. Die zouden de staat willen of kunnen ondermijnen. Het evenwicht (dat er soms niet is, of vaak heel broos) verstoren. Ook de ‘natuurlijke’ rangorde van meesters en knechten? We treden hiermee een bijzonder gesloten wereld binnen van hackers en de Anonymous beweging, van klokkenluiders en Wikileaks. Een donker, duister universum waarin, met een heel andere fillosofie, ook terroristen zich bewegen.
Het doel en de middelen
Van pacifistisch protest naar gewelddadig verzet is een reuzegrote stap. Het is die van de bloem naar de handgranaat. Voor de tank gaan liggen (Tiananmenprotest!) of de tank trachten op te blazen. Het is het verschil tussen GAIA en het Animal Liberation Front. Hetzelfde doel nastreven, in dit geval opkomen voor de dierenrechten. Met compleet verschillende middelen. Maar een van de slogans van het ALF zet een weldenkend mens toch aan het denken. ‘Science may have found a cure for most evils. But is has found no remedy for the worst of them all: the apathy of human beings’. Heiligt het doel de middelen? Ook een doordenker…
Wat willen crypto-anarchisten?
Crypto-anarchisten gebruiken cryptografie om hun boodschappen aan gelijkdenkenden en de wereld te versleutelen. Om vervolging en tegenwerking te vermijden. Ze gebruiken anonimiteit om te strijden voor privacy, voor politieke vrijheid. Tegen overheidsbemoeienis. De bitcoin is ook niet in een vacuüm ontstaan. Satoshi Nakamoto was niet de enige en eerste die in deze richting dacht en schreef. Zoals ook op Nakamotoinstitute.org te lezen staat. ‘Bitcoin was not forged in a vacuum. These works serve to contextualize Bitcoin into the broader story of cryptography and freedom.’ Bij de sectie Literature treft u tientallen geschriften, boeken en ander publicaties aan. Die terugvoeren tot de jaren ’70 van de 20ste eeuw en zelfs nog vroeger. Interessant!
Zijn crypto-bezitters ook anarchisten? Misschien wel. Misschien veelal zonder het te beseffen. Of minstens toch een beetje?