Straks begint 2019, een nieuw jaar, wat nieuwe kansen betekent. Om te besparen bijvoorbeeld. Heel wat polissen die u bewust of onbewust aanhoudt, lopen immers af eind december. De autoverzekering, die van de woning, en ook uw zorgverzekering bijvoorbeeld. Wat de mogelijkheid biedt om eventueel over te stappen. Of naar een aanbieder die meer biedt voor hetzelfde bedrag als u nu betaalt. Of naar één die wel hetzelfde biedt maar goedkoper is. Het gebeurt ook dat u, zonder het te beseffen, aan het betalen bent voor zaken die u eigenlijk niet nodig hebt. Net als geluk zit besparen in de kleine dingen. Hoewel het soms ook om aanzienlijke bedragen kan gaan. Vergelijken is vaak ook verrijken.

Veranderen, oei!

De meeste mensen hebben een hekel aan ‘veranderen’, in het algemeen. Liefst laten ze alles bij het oude, en jammeren gewoon voort over hoge kosten, teveel betalen en hoe duur alles is geworden. Vaak zien ze zelfs op tegen de moeite doen te vergelijken. Of deinzen terug voor teveel werk en de tijd die veranderen, overstappen kost. Nochtans is het meestal veel makkelijker dan u denkt. Veranderen van bank bijvoorbeeld. Terwijl er daarvoor een Overstapservice bestaat die de meeste formaliteiten van u overneemt, een gezamenlijk initiatief van de banken in Nederland.

nationale zorg
Overstappen loont vaak, vergelijk daarom de zorgaanbieders!

Vergelijk, kies en bespaar

Het beste voor de beste prijs. Willen we dat niet allemaal? Alle verzekeringsmaatschappijen en aanbieders individueel online bezoeken van, in dit geval, een zorgverzekering, is onbegonnen werk. Gelukkig zijn er gespecialiseerde sites die dit van u overnemen. Gratis zelfs, geen verborgen kost. Zo bestaan er verschillende, zoals Geld.nl, Verzekeringenvergelijk.com en Zorgkiezer.nl.

De Rijksoverheid helpt u

De website van de Rijksoverheid heeft er zelfs een hele pagina aan gewijd, ook met korte video’s. Compleet met vragen en antwoorden en een Stappenplan. Zoals ze het zelf schrijft: ‘Bevalt de nieuwe zorgverzekering u niet? Dan kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Overstappen is makkelijker dan u denkt. U kunt snel online of met een telefoontje een nieuwe zorgverzekering afsluiten. De nieuwe zorgverzekeraar zegt daarna uw oude zorgverzekering op.’

Wat verandert er in 2019

Zowat alle aanbieders verhogen hun premies voor het basispakket zorgverzekering. Dat wat iedere Nederlander verplicht is te nemen, en wat geen enkele verzekeraar u mag weigeren. Gemiddeld stijgt deze premie met 5,7 procent. Alleen Besured en Promovendum houden hun premies gelijk.

Compensatie

‘Ter compensatie stijgt ook de maximale zorgtoeslag die huishoudens volgend jaar kunnen ontvangen.’ Zij het minder dan voorzien, maar ook de stijging van de premies ligt lager dan verwacht. Zo komt er voor eenpersoonshuishoudens 50 euro bij en voor meerpersoonshuishoudens 193 euro. Om voor de inkomensafhankelijke zorgtoeslag in aanmerking te komen dient o.m. uw inkomen onder de inkomensgrens te liggen. Uw vermogen mag ook niet te groot zijn.

Aanpassingen basispakket

Per 1 januari 2019 komt er een zogenaamde Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) bij. ‘Deze richt zich op het krijgen van een gezonde leefstijl met behulp van bijvoorbeeld diëtisten. Huisartsen kunnen mensen die door overgewicht een gezondheidsrisico lopen doorverwijzen.’ Verder wordt de oefentherapie bij de longaandoening COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. In plaats vanaf pas na 21 behandelingen. Wel komt er een maximum voor het aantal behandelingen. Tenlsotte verhoogt de vergoeding van zittend ziekenvervoer.

Wat verdwijnt

De vergoeding van Paracetamol in een dosering van 1.000 milligram, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te halen zijn, gaat uit het basispakket. Nu geldt er nog geen maximum. Ook hoeft de eigen bijdrage niet langer aan de balie van de apotheek neergeteld te worden. Dat loopt straks via de zorgverzekeraar die achteraf de eigen bijdrage int. ‘Tegelijkertijd worden de eigen bijdragen voor medicijnen beperkt tot een maximum van 250 euro per persoon per jaar.’ Daar waar nu nog geen maximum bestaat.

Wat komt er bij?

‘Ook hoeft de eigen bijdrage niet langer aan de balie van de apotheek neergeteld te worden. Dat loopt straks via de zorgverzekeraar die achteraf de eigen bijdrage int.’ Tevens ‘hoeft de eigen bijdrage niet langer aan de balie van de apotheek neergeteld te worden. Dat loopt straks via de zorgverzekeraar die achteraf de eigen bijdrage int.’ Het eigen risico verandert niet en blijft op 385 euro zoals in 2018. Je betaalt die eerste 385 euro dus zelf als je gebruikmaakt van zorg uit het basispakket waarvoor een eigen risico geldt. Onder meer kosten voor de huisarts, verloskundige hulp en wijkverpleging zijn wel uitgezonderd van het eigen risico.’

Spreiding van betaling en verhoging eigen risco

Vaak bieden zorgverzekeraars de mogelijkheid aan tot gespreid betalen. ‘Het is ook mogelijk het eigen risico vrijwillig te verhogen met 100 euro, 200 euro, 300 euro, 400 euro of 500 euro. In ruil hiervoor betaal je dan een lagere premie voor de basisverzekering’. Het is in ieder geval raadzaam om de zorgverzekeringen te vergelijken voordat u overstapt! Het kan honderden euro’s schelen. U heeft nog maar een paar dagen, dus beslis snel!

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: