Boven de woningmarkt in Zweden zweeft de dreiging van een bubbel. De Zweden lenen namelijk veel te veel. Daarvoor waarschuwt de chef van de nationale bank (de Rijksbank), Stefan Ingves. De zorgen van de bank worden gevoed door de ongebreidelde groei van de hypotheken die de Zweden opnemen. Pogingen om de ontwikkeling af te remmen blijken nauwelijks tot geen soelaas te bieden.

Zo werd eerder met ingang van vorige maand een plafond op de hoogte van hypothecaire leningen gelegd van 85% van de marktwaarde van een woning. Die maatregel was afgelopen zomer aangekondigd door de toezichthouder, de nationale woningkredietraad (BKN). Eind vorige maand verhoogde de Rijksbank zelf de reporente met 0,25% naar 1%, hoewel dat niet alleen met de woningmarkt te maken heeft maar met de gunstige ontwikkeling van de Zweedse economie in het algemeen.

Het tempo waarmee de gezamenlijke hypotheekkredietlast van de bevolking groeit neemt echter niet af. Rijksbankchef Ingves signaleerde in een uiteenzetting voor het parlement dat er wekelijks nog een slordige 300 miljoen euro (3 miljard kroon) bij komt. Op dit moment is de schuldenlast van de huishoudens opgelopen naar 167% van de inkomens.

In de gemeentes met de hoogste woningprijzen is dit cijfer al gestegen naar 300%. “Dat kan zo niet doorgaan,” meent Ingves, die de grootste problemen voorziet als de woningmarkt instort. “Dan ziet het er somber uit.” Volgens de BKN is Zweden in de OESO de koploper als het gaat over de groei op de woningkredietmarkt. Het risico dat de hypotheken te zwaar worden, wordt bovendien in de hand gewerkt doordat ze bijna allemaal zijn gebaseerd op een variabele rente.

Als de rente echt gaat stijgen, is de kans dat de woningprijzen moeten inleveren en de bubbel uit elkaar gaat spatten meer dan reëel. Daarover zijn de experts het wel eens. Of er sprake is van een bubbel, wordt volgens diezelfde experts echter pas duidelijk als het te laat is. Het verlaagde hypotheekplafond wordt vanuit het oogpunt dat voorkomen beter is dan genezen op zich dan ook toegejuicht. “Maar de maatregel is te laat genomen,” zo luidt de stelling van een analist van bankier Swedbank.

Via: NVM

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: