106 Miljoen mannen en vrouwen over heel de wereld – is dat al veel, of nog net weinig? Op 7,8 miljard aardbewoners, wel van zuigelingen tot en met bejaarden, is dat 1,35 procent. In ieder geval is het een prestatie voor een relatief piepjonge munt. Digitaal. Niét door een centrale bank gecreëerd. Die gedecentraliseerd is en ook nog eens eindig in aantal. Zoals in het protocol in 2008 bepaald werd door de illustere Satoshi Nakamoto is op inderdaad ook op. Dat maakt bitcoin deflatoir, in tegenstelling tot alle fiatmunten, die inflatoir zijn. Dit kan een immens verschil in waarde voor de toekomst betekenen. Nog: dat aantal gebruikers, bezitters van digitale munten in het algemeen, groeit gestaag.
The crypto community just keeps growing! pic.twitter.com/TQPIqKj9c0
— Bitcoin (@Bitcoin) February 24, 2021
Wanneer bitcoin concurrentie wordt
Wanneer bitcoin te belangrijk wordt…sluit de overheid de cryptobeurzen. Het kan, en het gebeurt. In Nigeria alvast. Het is het land waar de groei in het gebruik van cryptomunten het hoogst is. En waarvan Google Trends meet dat hier het meest op het net gezocht wordt naar het woord ´bitcoin´. We schreven het al eerder bij wijze van waarschuwing: wanneer ook China meent dat de oudste en grootste digitale munt concurrentie wordt voor haar digitale-yuan-in-de-testfase, zou het de bitcoin mijnen wel eens kunnen sluiten. BTC wordt voor meer dan 60 procent in China gemijnd, dus…
Ingrijpen!
Het Zweese betaalplatform Klarna vindt zelfs dat overheden nu al moeten ´ingrijpen´. ´Klarna chief Sebastian Siemiatkowski said he’s worried about tweets promoting bitcoin and thinks regulators should act to protect people from potential losses.´ Tja, die heeft natuurlijk liever dat we allemaal met fiat blijven betalen! Of is de baas van Klarna gewoon bezorgd dat cryptobezitters wel eens zouden kunnen…verliezen? “It’s great that we can introduce new financial products and so forth,” Siemiatkowski said. “But they need to follow the standard regulations that we put in place and somebody needs to police that to make sure those are being met because otherwise what we will have is a lot of consumers losing a lot of money. And that’s just unfortunately what is happening.”
De toekomst van bitcoin is…schaars
Verliezen met crypto…tja, dat kan natuurlijk. Wanneer je net op het verkeerder moment koopt dan? Maar voor wie hodlt, zijn coins lang genoeg bijhoudt? Want volgens ´trendwatcher Tom Palmaerts en Litebit-CEO Olivier Van Duijn kleurt de toekomst van bitcoin millenialroze. ‘We hebben nog niet gezien wat crypto allemaal kan.’´ De heer Palmaerts nog aan het woord op Businessam.be: ‘We zien cycli van ongeveer 4 jaar waarin de cryptomunten evolueren. Dit heeft vooral te maken met de halving van de meest populaire cryptomunt bitcoin, waarbij de rewards voor miners die de transacties goedkeuren halveren. Het jaar dat op deze halving volgt, is meestal een topjaar voor crypto-beleggers. Dit hebben we gezien in 2017 (na de halving van 2016) en dit zagen we ook na de halving van 2020. De schaarsheid van BTC wordt hierdoor immers telkens groter.’
Cryptomakelaar op Nasdaq
De grootste cryptomakelaar van de VS, Coinbase, trekt naar de Amerikaanse beurs Nasdaq. Het was ook de eerste cryptohandelaar in het land, dat was dan in 2012. De groei die het bedrijf doormaakte sindsdien is indrukwekkend. Anno 2021 ´´our platform enables approximately 43 million retail users, 7,000 institutions, and 115,000 ecosystem partners in over 100 countries to participate in the cryptoeconomy.´´
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.