In januari 2019 zullen we ons inkomen zien stijgen. Joepie! Bent u ook zo bllj nu? Als u tot de 96 procent van Nederland behoort, want 4 procent valt alvast uit de boot. Die betaalt al geen belastingen en gaat er niet op vooruit. Integendeel. En tja, voor die meerderheid hebben we toch niet met zekerheid goed nieuws hoor. De prijzen zijn al in 2018 hoger gestegen dan ons inkomen van dit jaar. Dat staat vast dus dat was en is niet zo best hé? 2019 brengt, misschien, waarschijnlijk, ook nog meer onheil. Want jammer maar helaas: veel wordt ook duurder. Het BTW tarief van 6 procent gaat 9 procent worden. We gaan er dus…op achteruit? Of vooruit zoals de overheid belooft? Dat hangt af van of u ‘gemiddeld’ bent, ‘modaal’. Dat hangt af van uw bestedingspatroon.
Goede voornemens of beloften voor 2019
Onze excuses wanneer we hiermee misschien uw dag verknoeien. ‘Doordat het lage BTW-tarief omhoog gaat van 6 naar 9 procent zullen ook de prijzen omhoog gaan. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal het hogere netto-inkomen er desondanks voor zorgen dat 96 procent van de Nederlandse huishoudens erop vooruitgaat.’ Dat is de belofte. Beloften zijn mooi. Als je je woord houdt en die belofte ook inlost. ‘Desondanks’? En dat moeten we aannemen, geloven? Geloven is ook mooi, maar controle is beter.
We controleren
Doet u de berekening op https://www.nibud.nl/consumenten/koopkrachtberekenaar/. We voeren in: ‘
Niemand is gemiddeld of doorsnee, dus?
RTLZ in september 2018, terugkijkend op het jaar tevoren: ‘Helft Nederlanders ging er vorig jaar op achteruit.’ En: ‘Bijna de helft van de Nederlanders zag de koopkracht in het economische wonderjaar 2017 dalen. Over de gehele linie steeg de gemiddelde koopkracht nog wel lichtjes: met 0,5 procent.’ De conclusie is correct. De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Want gemiddeld klinkt fijn en staat goed, is representatief, toch? Zoals in onze berekening van het zogenaamde gemiddelde gezin, twee keer modaal inkomen en twee kids. Alleen: op een of andere manier lijkt niemand of bijna niemand ‘gemiddeld’ of ‘doorsnee’ te zijn?!
CBS beaamt het letterlijk
‘De stijging van de koopkracht in 2017 bleef achter bij de groei van de Nederlandse economie (bijna 3 procent). Een verklaring hiervoor was dat de reële lonen niet stegen in 2017; hoewel de cao-lonen met gemiddeld 1,4 procent toenamen, stegen de consumentenprijzen gemiddeld evenveel.
Wanneer de koopkracht in doorsnee stijgt, wil dat niet zeggen dat iedereen erop vooruitgaat. Zo kromp de koopkracht vorig jaar bij 46 procent van de bevolking. Daarbij varieerden de onderlinge koopkrachtontwikkelingen fors.’
‘Gemiddelde koopkrachtstijging van 1,6 procent’
Dat is dus de belofte voor volgend jaar, dat is straks, 2019. Koopkracht, ‘gemiddeld’ (daar héb je dat woord, die uitdrukking weer?!), omhoog. Niet alleen een belofte voor meer loon vanaf jauari 2019. Dat zal vast kloppen, we zullen het wel merken zeker? Maar toch ook best controleren. Dus ook een belofte voor meer koopkracht. Dat is pas belangrijk! Gaan we meer kunnen kopen met dat hogere inkomen? Nu: die 6 procent BTW naar 9 procent. Wat wordt er effectief duurder? Dat hebben economen van ING berekend. En de Belastingdienst.nl :
- voedingsmiddelen
- water
- agrarische goederen
- geneesmiddelen en hulpmiddelen
- kunst, verzamelvoorwerpen en antiek
- boeken en periodieken
23 Procent van die verhoging treft basisgoederen, basisbehoeften.
Alles hangt af van uw bestedingspatroon. Als een vierde van waar we niet zonder kunnen, de basisbehoeften en goederen, stijgt met 9 procent in plaats van 6 procent? Ik ken uw persoonlijke situatie niet, die kent u alleen. Alleenstaande, met vier kinderen, aan de bijstand, of topverdiener? De meeste Nederlanders, de ‘gemiddelde Nederlander’ (?!) zal vast alleen de titel lezen zeker, op Nu.nl:
‘Eerste loonstrookje van 2019 valt voor bijna iedereen hoger uit’
Niet? Ik weet het niet. Maar ik zou toch maar een oude volkswijsheid toepassen: “Eerst zien en dan geloven”. En controleren. Niet luisteren naar wat ze zeggen (of schrijven), maar kijken naar wat ze doen. Gaat u er op vooruit? Of gaat u achteruit straks, in 2019? Wéér, zoals in 2018? Het hangt af van waar u hoeveel geld aan gaat uitgeven, uw bestedingspatroon dus. Het hangt er ook van af hoe ‘gemiddeld’ u wel bent? We moeten wel eindigen met wat Doe Maar zong: “Zoek het zelf maar uit”…
De koopkracht is onmogelijk te berekenen over zoveel verschillende inkomenssituaties. Voor iedereen geldt een andere uitkomst. We zijn heel kritisch geworden als het gaat om de presentatie van mooie koopkrachtplaatjes. Vaak bleek de uitkomst verderop in het jaar anders. Er zijn zeker mensen die er op vooruit gaan, vooral bij degenen die profiteren van de loonstijging die zijn afgesproken in diverse cao’s. Vaak per 1 januari de volgende fase van een drietraps loonstijging met elk half jaar 1 procent er bij. Dit geldt natuurlijk niet voor een paar miljoen gepensioneerden. Deze zijn de verlaging van de inkomstenbelasting weer kwijt aan de hogere btw. Plus niet te vergeten de hogere energierekening + milieuheffingen. Ook de inflatie is pas achteraf bekend, hoewel tanken straks een lachertje wordt als die enorme prijsval van de olie doorzet. Gezien de algemene verwachting van een recessie zouden olieprijzen mogelijk nog lager kunnen. Net zoals de beurzen die wel erg hard neerwaarts gaan. De enorme kapitaalvernietiging die hiermee gepaard gaat betekent weinig goeds voor 2019. Mogelijk een aanstormende recessie die alles en iedereen op de rem doet trappen. De beursanalisten spreken over een beursmaand december die na 1931 nooit eerder zo slecht was. December is vaak een kalme maand voor de Kerst maar beleggers schrikken zich nu een hoedje. Wanneer dit niet omslaat dan zou paniek kunnen uitbreken op de financiële markten. Moet je dan eens kijken wat de koopkrachtplaatjes verderop in 2019 nog waard zijn als velen hun werk niet meer zeker zijn en het vertrouwen wegvalt in overheid en banken. Deutsche Bank duikelde vandaag maar liefst 7 procent. Hoe slecht dat is voor de systeembanken die zijn gebonden aan de EU-bankenunie moeten we maar gelaten afwachten. Er zouden best eens omstreden maatregelen kunnen volgen om het financiële systeem overeind te houden. Alle mooie beloftes over koopkrachtstijging ten spijt.
Stel dat het gehele financiële systeem omvalt t.g.v. het gedoe rondom Deutsche Bank en ander paniek op de financiële markten, krijgen we dan hyperinflatie, lege schappen in de supermarkt, uitvallende nutsvoorzieningen en grote sociale onrust? Of toch alleen maar draconische bezuinigingen, forse lastenverzwaringen en daardoor dalende koopkracht?
Als we in chaos geraken dan is het moeilijk voorspelbaar welke kant het opgaat. Chaos kan zo maar omslaan in anarchie. In een ontredderde samenleving kan het veel kanten op, paniek en sociale onrust bijvoorbeeld. Niemand kan hier een voorspelling in doen. Het is een kwestie van heel alert blijven de komende tijd. Gaan de financiële markten verder in hun duikvlucht en hoe reageren beleidsmakers daarop. Op gegeven moment gaat de MSM zich er mee bemoeien en krijgen we koppen in de krant van wankelende banken of zoiets. En dan kan het snel gaan. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Ik wil geen onrust zaaien door allerlei voorspellingen te doen. Dat er chaotische tijden aanbreken is geen voorspelling maar het uitspreken van een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Iedereen met een nuchter verstand ziet dat bepaalde dingen moeten gaan schuiven na jaren van scheefgroei.
Heel netjes gezegd , Gerrit !
pakje roomboter jan 2017 1 euro nu 2018 2 euro?
De multinationals hebben vrije tariefstelling gekregen en EU(heel verkeerde beweging) stemt daarin nog toe ook, want inflatie moet er komen!
En dat geeft te denken dat de huizen niet meer onder water staan en de huizen ‘weer’ eens gered zij door de banken, die alsmaar de boel oplichten?
Gemiddeld is gemiddeld genomen het woord “gemiddeld” een zeer handige tool om financiele statistieken te onderbouwen en koopkracht praatjes kracht bij te zetten..
Als Jeff Bezos op een feestje van mij zou komen hebben we gemiddeld allemaal ineens een inkomen van heb ik jou daar ! Bezitten we allemaal gemiddeld zo’n twintig aandelen.. Geven we gemiddeld zo’n 100.000 euro uit aan een auto… terwijl de helft van de feestgangers alleen een fiets in de schuur heeft staan. Gemiddeld gezien gaan we er allemaal op vooruit !
Drie procent inflatie ieder jaar betekent drie procent prijsstijging ieder jaar !
Drie procent ieder jaar betekent een verdubbeling van die prijzen elke ( 70 delen door 3 ) 23 jaar ! En die verdubbeling gaat steeds harder..
Bijvoorbeeld ; in het jaar 1900 kost een reep chocolade 1 Dollar ,
23 jaar later 2 Dollar ,
23 jaar later 4 Dollar ,
23 jaar later 8 Dollar ,
Om in het jaar 1992 al 16 Dollar neer te moeten tellen voor dezelfde reep.
3 procent inflatie mensen ! …..de boel opblazen , meer is het niet.
Dat noemen ze welvaart