In tijden van financiële repressie is goud kopen een verstandige en conservatieve belegging waarmee je jezelf verzekert van koopkrachtbehoud. Goud is solide, heeft een lange geschiedenis en laat keer op keer zien een uitstekende hedge te zijn op het moment dat het monetaire systeem door een crisis gaat. Voor het eerst goud kopen? Hier een aantal tips.
Kies voor fysiek goud
De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven bij het kopen van goud is dat je er voor moet zorgen dat je het product daadwerkelijk in handen krijgt. Je kunt namelijk op allerlei manieren op papier in goud investeren zonder dat je ooit een gouden munt, sieraad of goudklomp in je hand krijgt. Deze investeringen brengen meer risico met zich mee omdat het niet altijd zo is dat jouw geld op de plek terecht komt waar je het verwacht. ETF’s en futures zijn laagdrempelig om in te handelen, maar de handel is naar schatting 100x groter dan het goud dat fysiek wereldwijd beschikbaar is. Dergelijke beleggingen zijn hierdoor meer geschikt om te speculeren op een stijgende goudprijs in plaats van een middel om je vermogen te beschermen.
Kies voor waardevaste munten of baren
Wanneer je fysiek goud wilt kopen kom je er achter dat er heel veel verschillende munten en baren beschikbaar zijn, in verschillende gewichten en gehaltes. Goud dat verkocht kan worden als ‘beleggingsgoud’ is altijd vrij van btw, waardoor het aanzienlijk goedkoper is dan speciale munten voor verzamelaars. Afhankelijk van je budget en de verhandelbaarheid kies je eerst voor munten of baren. Goudbaren worden vaak gekozen door beleggers met een groot budget omdat de kosten laag zijn. Het nadeel is dat wanneer je een baar van 1 kilo koopt, deze ook voor dat gewicht weer moet verkopen. Daarnaast zijn er beleggingsmunten van goud die niet als betaalmiddel in omloop zijn. De meest bekende munten zijn de gouden Krugerrand en de gouden Maple Leaf. Deze munten zijn zeer liquide en daardoor eenvoudig om weer te verkopen.
Zoveel goud moet je kopen
Over het algemeen beleggen voorzichtige vermogensbeheerders tussen de vijf en tien procent van het vermogen in goud. Dit is een goede leidraad om aan vast te houden. Je kunt ook kijken naar andere edelmetalen waarin je jouw vermogen wilt steken om zo het risico te spreiden. Kies dan bijvoorbeeld voor een belegging van 70 procent in goud, 20 procent in zilver en 10 procent in palladium of platina. Als je niet heel vermogend bent, maar toch graag je geld beschermt, valt het aan te raden om maandelijks te zorgen voor extra inkomen of te besparen op bijvoorbeeld de autoverzekering en andere vaste lasten. Hierdoor hou je meer over aan het eind van de maand waardoor je meer kapitaal hebt om te beleggen. Goudbaren zijn al verkrijgbaar vanaf 1 gram en ook munten zijn verkrijgbaar vanaf 1/10 troy ounce.