Edelmetalen, en dan goud in het bijzonder, zijn en blijven een populaire investering. Een ervaren belegger heeft meestal wel een (groot of klein) percentage van zijn of haar portfolio gereserveerd voor goud. In de meeste gevallen is dit in de vorm van goudaandelen, goudmijnaandelen of een ETF die bestaat uit die twee.

Maar waar velen vaak niet bij stilstaan, is dat je ook kan beleggen door fysiek goud te kopen. Hoe zit dat precies?

Fysiek goud kopen

AanbiederVoordelen Rating Fysiek goud en zilverMeer informatie?
 /></a><br />
<p class=
Silvermountain

Investeren in fysiek goud en zilver

Rating

9.5

Fysiek goud en zilver

Ja

BekijkSilvermountain
 /></a><br />
<p class=
Bullionstar

Investeren in fysiek goud en zilver

Rating

9.2

Fysiek goud en zilver

Ja

BekijkBullionstar
 /></a><br />
<p class=Goldrepublic.nl

Investeren in fysiek goud en zilver

Rating

9.1

Fysiek goud en zilver

Ja

BekijkGoldrepublic.nl
 /></a><br />
<p class=
Binck

Investeren in goud en zilver aandelen

Rating

8,5

Fysiek goud en zilver

Nee

BekijkBinck

Investeren in fysiek goud mag je letterlijk nemen. Je koopt goud aan in de vorm van munten, baren of juwelen en kan het bijhouden zo lang je wil, of op een later moment weer verkopen als de goudprijs hoger staat. Goud, en zeker fysiek goud, is echter een langetermijninvestering, dus je zal zelden of nooit iemand goud zien traden voor de korte termijn. Het goud dat je hebt aangekocht, kan je vervolgens zelf opslaan (thuis of ergens in een kluis) of laten opslaan door een gespecialiseerd bedrijf.

Waar fysiek goud kopen?

Fysiek goud kopen

Fysiek goud kopen in Nederland kan bij een goudhandelaar, maar tegenwoordig kan je ook heel eenvoudig online fysiek goud kopen. Een groot voordeel van online goud kopen, is dat je al kan investeren vanaf een kleine hoeveelheid. Wil je niet te veel investeren, dan kan je zelfs al 1 gram goud kopen.

Er zijn wel wat verschillen tussen online goudhandelaars, en die verschillen zitten vooral in de hoedanigheid waarin je goud aankoopt en in de opslag ervan:

Goedkoopste land om fysiek goud te kopen

Een veel gestelde vraag als het gaat om fysiek goud kopen, is welk het goedkoopste land is om dit te doen. Echter is de prijs van goud internationaal bepaald, dus daar zal niet veel aan veranderen.

Als je fysiek goud gaat kopen en het zelf wil opslaan, is het verstandig om dat in Nederland te doen. Koop je internationaal aan, dan moet je vaak import- en/of transportkosten betalen, en die investering zie je natuurlijk niet meer terug. Als je dan toch de stap zet, ben je het beste af als je fysiek goud koopt in Nederland, bijvoorbeeld bij Goldrepublic.nl.

Vroeger kon je overigens ook fysiek goud kopen bij Rabobank, maar zij bieden dit tegenwoordig niet meer aan. 

Is fysiek goud kopen verstandig?

De belangrijkste reden dat veel investeerders goud kopen, is omdat het een stabiele langetermijninvestering is. De goudprijs is vrij goed bestand tegen economische perikelen, wat je ook ziet in het rendement in 2020. De goudprijs kent een rendement van +26% YTD, waar de S&P 500 bijvoorbeeld slechts +6% YTD haalt. Zelfs in een moeilijk jaar, boekt goud een mooie vooruitgang.

is fysiek goud kopen verstandig

Het interessante aan fysiek goud is dat het ook een echt tastbaar eigendom is. In tegenstelling tot aandelen, waar je in principe gewoon eigenaar bent van een ‘papier’ dat aantoont waar je geld in zit, is goud eigenlijk letterlijk je geld.

Daarnaast blijft fysiek goud altijd zijn hoeveelheid behouden. Als je investeert in een goud ETF, is de hoeveelheid goud die je bezit, steeds onderhevig aan de goudprijs.

Fysiek goud kopen is dus wel een interessante belegging, maar je moet er in willen zitten voor de lange termijn. Ook voor beleggers die graag wat meer risico nemen, is (fysiek) goud een uitstekende manier om hun portfolio een goede basis te geven en risico te spreiden.

Wat is het verwachte rendement van goud?

Uiteraard is het verwachte rendement moeilijk te voorspellen. Op korte termijn kunnen de presidentsverkiezingen in Amerika er wel eens een grote impact op hebben. Als we kijken naar de historische gegevens van de evolutie van de goudprijs tijdens verkiezingsjaren, leert ons dat de goudprijs stijgt wanneer de bevolking vertrouwen heeft in de president en politieke en economische stabiliteit verwacht, en daalt wanneer dit omgekeerd is. De maand nadat Obama voor het eerst verkozen werd, steeg de goudprijs met $94. De maand nadat Trump verkozen werd, daalde die met $115.

Veel analisten zijn het er ook over eens dat de goudprijs op lange termijn zal stijgen, omdat we in een nieuwe ‘bull cycle’ zijn beland. Dit jaar werd voor het eerst sinds 2012 een cruciale weerstand van $1800 doorbroken, wat zou aanwijzen dat we vertrokken zijn voor een nieuwe bull cycle. 

De laatste keer dat dit gebeurde (2001-2011) ging de goudprijs x6. Om die reden worden prognoses gemaakt op een goudprijs van $6000 à $8000. Zelfs de meer voorzichtige prognoses vallen rond $4000 dollar tegen 2025.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: