De Nederlandse huizenprijzen blijven stijgen. Daar tegenover staat echter dat het aantal verkopen van Nederlandse woningen fors aan het dalen is. De huizenmarkt komt verder tot stilstand eind 2018. De vraag is dus of de huizenprijzen in 2019 zullen blijven toenemen. Inmiddels staan er volgens Funda zo’n 103.000 Nederlandse huizen te koop. Dat zijn zo’n 150.000 huizen minder in vergelijking met vijf jaar geleden.
Huizenprijzen: +9,2%
De gemiddelde huizenprijs in Nederland lag in het derde kwartaal van dit jaar zo’n 9,2% hoger dan een jaar eerder. Dat is op kwartaalbasis de grootste prijsstijging in 17 jaar. Inmiddels stijgen de prijzen percentueel in Rotterdam het snelst (+15,8%), gevolgd door Amsterdam (+13,1%), Den Haag (+12,8%) en Utrecht (+11,6%).
Huizenmarkt komt verder tot stilstand
Steeds minder starters kunnen zich een koophuis niet veroorloven door de aanhoudende prijsstijgingen. Hierdoor daalt de gemiddelde vraag naar woningen, terwijl het aanbod ook afneemt. Gevolg daarvan zijn dalende verkopen.
Aantal woningverkopen: -20 %
Het aantal woningverkopen in Nederland is in september fors teruggelopen. Er werden zo’n 16.500 huizen verkocht. Dat is een daling van zo’n 20% op jaarbasis. Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In alle andere provincies was het aantal transacties lager dan in het derde kwartaal van 2017, aldus cijfers van het CBS.
Steeds meer huizen te koop in Amsterdam
Dat de huizenmarkt tot stilstand komt is onder andere te zien in Amsterdam. De prijzen zijn in de afgelopen jaren geexplodeerd, echter stijgt het aantal te koop staande huizen inmiddels gestaag. Sommige kleine Amsterdamse appartementen zijn in vijf jaar tijd in waarde verdubbeld. Studio’s bijvoorbeeld van zo’n 25 tot 40 vierkante meter en vooral binnen de ring blijft de vraag groot naar betaalbare woningen. Hoe hoger de prijzen komen te liggen, hoe minder mensen een huis kopen kopen en dat is te zien aan de ontwikkeling van het aantal te koop staande woningen in de Nederlandse hoofdstad:
Aanbod van woningen in Amsterdam op @funda inmiddels terug op het niveau van 2016 pic.twitter.com/7pAHrtqjPv
— Mark-Jan Werner (@wrnrm) October 21, 2018
Niet meer te betalen
Het is voor steeds meer mensen niet meer mogelijk om mee te doen op de huizenmarkt. Terwijl makelaars van de daken schreeuwen dat er snel meer huizen moeten worden gebouwd, is het eigenlijk beter dat de prijzen enigszins dalen om mensen met een modaal inkomen weer in de mogelijkheid te stellen om een huis te kopen. Met een modaal inkomen zijn slechts 10% van de te koop staande woningen financierbaar. Zoals hieronder te zien is, kunnen mensen met een modaal inkopen eigenlijk alleen nog terecht in het Noord-Oosten van Nederland.
Met een modaal inkomen zijn slechts 10% van de te koop staande woningen financierbaar. En in 67 gemeenten zelfs 0%. – Modaal inkomen is €37k bruto. Dat is just over broke. Waarom zou je dan kopen? #woningmarkt Bron: @DynamisVastgoed pic.twitter.com/OROnep8w4q
— Rutger (@rutno) October 24, 2018
De banken en onhoerendgoedmakelaars wrijven in hun handen, de zeepbel is al zodanig dat ie kan barsten?
Grote boosdoener van de vastloper is de lage rente. Hierdoor zijn de prijzen flink de lucht in geblazen. Logisch effect uiteraard. Bij stijgende hypotheekrente dalen de prijzen. Nu heeft Drakie vandaag verklaart dat hij de centrale rente ongemoeid laat. Dus het feest van lage rente en hoge prijzen kan nog even duren. Wat je daardoor ziet is dat veel vermogenden hun deposito’s van de bank halen en omzetten in beleggingspanden. Als ik een paar ton over had had ik dat zeker ook gedaan. Wat wil je, bij 2 ton op een depositorekening ontvang je rondom de 1 procent aan rente bij 5 jaar vast. Dat is 2000 pegels. Praten we maar niet over belasting. Iemand die ik ken verhuurt 2 etages met gezamenlijke WOZ-waarde van ongeveer 2 ton voor 2 x 600 = 1200 p.mnd. x 12 = 14.400 p. jr. Gezien de enorme woningnood loop je weinig risico als de woningmarkt in een prijsval raakt. WOZ-waarde omlaag is gunstig voor de inkomstenbelasting en de huuropbrengst blijft voor hetzelfde bedrag doorlopen en vormt geen inkomen voor de inkomstenbelasting. Alleen de WOZ-waarde wordt belast in box 3. Doordat vooral behoorlijk wat vermogenden huurpandjes opkopen blijven de prijzen hoog. In feite schandalig voor een land met een huisvestingsprobleem. Maar moet je daar dan als overheid beleid op loslaten zodat beleggen in onroerend goed aan banden wordt gelegd? Een moeilijke kwestie in een land waar kapitaalstromen vrij kunnen bewegen. Een eigenaar dwingen om de huur met een paar honderd te verlagen zou m.i. juridisch op problemen stuiten. Hoe dan ook de woningnood is in ons te dicht bevolkte landje niet eenvoudig op te lossen. Ik zou graag ook wat groen landschap willen zien. Ik krijg al betonvrees als ik de grote steden in de Randstad bezoek.
reactie verplaatst naar “Wat zegt goud over aandelen.”