De huizenprijzen stegen in juli 2018 met 9% op jaarbasis. Nog nooit waren koopwoningen in Nederland zo duur als nu. Wat kunnen we verwachten voor de Nederlandse huizenmarkt 2019? We staan inmiddels op een gevaarlijk niveau, namelijk dat door de enorme prijsstijging het aantal verkopen van woningen afneemt. Ten opzichte van een jaar eerder daalden het aantal verkopen van huizen met 2%. Vooral in de Randstad werden minder woningen verkocht. Wat verklaart de snel stijgende huizenprijzen? En hoe is de toestand op dit gebied in andere landen?

Vanwaar de recente grote stijging?

Daar zijn een aantal redenen voor. Eerder in 2018 schreven we al over het feit dat de huizenmarkt in Nederland muurvast zit. Een opsomming van de redenen van de hoge huizenprijzen:

Gluren bij de (verre) buren

Volgens de Nationale Bank van België zijn woningen in 2018 reeds met 6,5% overgewaardeerd. Dit komt neer op een bedrag van gemiddeld €15.500. ING België verwacht dan ook een ‘lichte correctie‘ om de markt terug in balans te brengen.

In Nieuw-Zeeland werd een wet aangenomen die bestaand vastgoed verkopen aan buitenlanders (op enkele uitzonderingen na) verbiedt. Dit zou wonen meer betaalbaar moeten maken en het aantal daklozen verminderen. Superrijken uit vooral China, Australië en de VS kochten er de laatste jaren zoveel vastgoed dat de prijzen het dak uit swingen.

Vastgoed in China steeg sinds juli 2015 met gemiddeld 18% in waarde. In grote steden liep dit zelfs op tot boven 50% door de toestroom uit het platteland van Chinezen op zoek naar werk en woning. De overheid neemt voor de tweede maal sinds 2017 maatregelen om te snelle waardetoename af te remmen.

Huizenmarkt 2019: een prognose

De verwachting is dat door een strikter monetair beleid door de Europese Centrale Bank de rente (en daardoor ook de hyptheekrente) licht zal stijgen in 2019. Of die rente gaat stijgen is natuurlijk de grote vraag, want economen hadden dat al eerder verwacht. Een nieuwe crisis of recessie zou zomaar roet in het eten kunnen gooien voor diegenen die hogere rentestanden verwachten.

Met de Nationale Woonagenda zet de overheid vol in op nieuwbouw in Nederland. De prijs van koopwoningen zou volgens economen van de Rabobank en de ABN AMRO mede hierdoor nog gemiddeld  met zo’n 7% stijgen. Starters, veelal op zoek naar woningen beneden €250.000, krijgen het dan ook almaar moeilijker een geschikte woninge te vinden. Dat blijkt onder andere aan het aantal dalende transacties. De kans is dus wel aannemelijk dat de hausse op de huizenmarkt gestaag tot stilstand zal komen. Al dan niet dit jaar al, dan waarschijnlijk wel in 2019?

 

loading…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: