De ambtstermijn van vier jaar Amerikaans bewind onder president Trump is halfweg. Tijd voor een update over de stand van zaken. Hoe staat Noord-Amerika er voor? Het is op zijn zachtst gezegd een zeer woelige periode geweest, van januari 2017 tot en met januari 2019. Voor de enen een bruut die als een olifant in de spreekwoordelijke porceleinkast tekeer gaat. Die porceleinkast staat dan voor de socio-economische en politieke wereld. Voor de anderen een president die zegt waar het op staat, van al zeker een Amerikaans oogpunt uit dan. Die dichter bij het volk staat dan enig ander president ooit (de man Twitttert er haast dagelijks op los en houdt top secret meetings in een club te midden van een verbaasd publiek.) Die er niet om maalt zogenaamde heilige huisjes omver te blazen. Maar dat is allemaal imago en perceptie. Wat heeft Donald Trump effectief veranderd? In de VS en in de rest van de wereld?
‘Chaos, drama en succes’
Zo luidt de gevatte titel van een stuk in De Telegraaf over twee jaar Trump. Als er één rode draad doorheen zijn ‘beleid’ liep de afgelopen twee jaar is het wel ‘America first’. Met ‘Let’s make America great again’ ging hij ook de verkiezingsrondes in. Blijkbaar had zijn land nogal wat in te halen. En dat klopt in zekere zin nog ook. De heerlijke jaren zestig en zeventig waren de beste jaren voor de Verenigde Staten. Economisch stond het aan de wereldtop. De middenklasse was omvangrijk en welvarend. Het was de tijd die heel mooi beschreven staat in o.m. Michael Moore’s zogenaamde ‘anti-autobiografie Here Come’s Trouble.’ In veel landen waren het goede tijden. Op de Viëtnam oorlog na dan en het zich intern, ook militair, bemoeien met vele andere vreemde, verre landen, want ook de Koude Oorlog heerste tussen Rusland en de VS.
Verlies van economische hegemonie
Maar terwijl Noord-Amerika rustte op haar lauweren, stond de rest van de financieel-economische wereld niet stil. Er ontstond een oliecrisis in de jaren ’70. Zo verloor het land onder meer het grootste deel van haar autoindustrie aan Japan. ‘Het Japanse mirakel’ ook wel genoemd, expandeerde vliegensvlug, met een hardwerkende, ook spaarzame bevolking. Japan reageerde met kleine, zuinige wagens die overal ter wereld populair werden. Het land kocht ook overal op wat het maar kon, een groot deel van de winst werd zo geherinvesteerd.
Verlies van aanzien
De bezetting van de Amerikaanse ambassade in Iran anno 1979 veroorzaakte eveneens een deuk in het imago van almacht. De Iraanse bevolking was de wrede dictatuur van Sjah Reza Pahlavi (zetbaas van de VS) grondig beu. In 2001 vonden dan de aanslagen op o.m. de Twin Towers plaats. Ondanks een gigantisch militair apparaat en een CIA in alle landen officieel maar meest officieus aanwezig, was Noord-Amerika er niet in geslaagd deze te voorkomen. Militair ingrijpen in Afghanistan en Irak, en tal van andere bemoeienissen elders kostten het land zoveel geld, dat het de grootste schuldenaar ter wereld is geworden.
Concurrentie
De val van de Muur die Oost en West verdeelde liet andere grootmachten opkomen: Rusland, China, India zelfs. Allemaal wilden ze en verkregen ook een groot stuk van de economische taart, die voorheen grotendeels van Amerikaanse makelij was. Het is naar die lang vervlogen tijden dat Trump en zijn fans hunkeren. Dat hunkeren wekte hij op bij een groot deel van de midden- en lagere klassen van het land. Ergo: hij raakte verkozen in januari 2017.
Geen diplomatie maar agressie
Wie een paar boeken over zijn levenswandel gelezen heeft, zeker over zijn jeugd en adolescentiejaren, is niet verbaasd over zijn karakter, zijn doen en laten. Door middel van agressie, iedereen en alles wat op je weg komt naar de top opzij te duwen, met luid de ander te overroepen en bluf raak je het verst. Oud-schoolgenoten noemden Donald Trump een bullebak. Die voor de camera stelt ‘America first’ maar zijn kledinglijn wel in China laat produceren. Voor feesten en bijeenkomsten op zijn buitenverblijf Mar-a-Lago (126 kamers, 10.000 m2) hoofdzakelijk buitenlandse werknemers te werk stelt. Tijdelijk en aan het minimumloon. Die in bepaalde gebouwen in zijn bezit verhindert dat (weeral) buitenlandse werknemers zoals Mexicaans personeel zich in vakverbond verenigen.
Ook internationaal
Een Britse reporter bezocht de VS op zoek naar wie precies voor Trump gestemd heeft. (Vier miljoen Amerikaanse stemmen minder dan op Hillary Clinton maar zo zit het oeroude kiessysteem nu eenmaal in elkaar.) Het blijken arbeiders die hun oude job teruggekregen hebben ondertussen. Ook in economisch ten dode opgeschreven sectoren zoals in steenkoolmijnen. (“Dankzij Donald Trump verdien ik nu wel 100 dollar meer per maand!”) Militairen en politionele diensten (“nu krijgen we eindelijk wat we nodig hebben aan manschappen en materieel”.) Schatrijke Amerikanen (meer belastingvoordelen dan ooit.) Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd en ouder (die met weemoed terugdenken aan the good ole’ days for America, in de veronderstelling dat die eindelijk terugkeren.) Natuurlijk heeft hij de NRA achter zich en de meeste rijken van het land. Die kunnen hun geluk niet op! De vermenigvuldigde schietpartijen vanwege ongebreideld wapenbezit? En die talloze tentenkampen van Amerikanen die hun woning verloren tijdens de Kredietcrisis? Daklozen die ‘huizen’ in de riolen van Las Vegas? De toenemende criminaliteit in gekleurde wijken (drugs, werkloosheid, armoede en sociale achtergesteldheid)? Beschermde natuurgebieden die opengesteld worden voor olie- en gaswinning? Minder beschermde diersoorten? Een almaar groter verpauperd deel van Amerika, met steeds langere rijen voor soepbedeling, en aan de voedselbonnen? “Tja, dat is altijd zo geweest hoor, moeten ze maar werken voor een inkomen, net als wij, want wie arm is heeft dat aan zichzelf te wijten.”
Stemmen tellen
Plus: die mensen (en dieren) stémmen ook niet hé (?!) Die keiharde houding tevenover mede-Amerikanen maar zeker ‘buitenlanders’ die er economisch en financieel (zeer) slecht aan toe zijn, heeft Trump nog fel aangewakkerd en gestimuleerd. Want al wat fout gaat in het land is toch de schuld van ‘het buitenland’, niet? Dat wordt er dagelijks bij 300 miljoen Amerikanen door de media ingeprent. En de pers die hem niét goed gezind is? Da’s toch allemaal ‘fake news.’
Trump in het buitenland
‘De New York Times houdt bij dat president Trump de afgelopen twee jaar maar liefst 551 verschillende mensen en plaatsen via Twitter beledigde. Trump verbreekt records als het gaat om gesneuvelde ministers en adviseurs. Hij maakte ruzie met bondgenoten en drijft zijn eigen ministeries tot wanhoop met plotselinge besluiten.’ De ene dag zegt Trump zo, de andere dag iets heel anders. Het is die onberekenbaarheid die velen onzeker maakt en dwars zit, in binnen- en buitenland. Zelfs zijn enige bondgenoot, het VK onder premier May, chanteert hij opdat de eventuele Brexit zeker een harde wordt en geen zachte, onderhandelde!
Fact checker van The Washington Post (TWP)
Een van de meest respectabele Amerikaanse kranten is wel TWP. Door middel van een Fact Checker houdt zij bij hoeveel leugens, overdrijvingen en verdraaiingen van de waarheid Trump uit en dit sinds zijn begindagen als president. Het is ‘The Truth Behind The Rhetoric’. De stand is tot op heden, januari 2019: 8158. Zoveel maal (and counting) vertelde The Donald niét de waarheid. Loog hij ronduit, overdreef of kleurde hij waarheden bij naar eigen goeddunken. Om zichzelf en zijn beleid in een fraaier daglicht te stellen. Een kunst, een unicum en nooit eerder geëvenaard in 730 dagen.
Het positieve van het Trump beleid
Er zijn meer Amerikanen aan het werk dan ooit. Hoewel velen een tweede en zelfs een derde job erbij moeten nemen om te overleven. Hij verwezenlijkte de grootste belastinghervorming ooit. Waarvan het rijkste deel van het land het meest profiteert (hijzelf inclusief), de middenklasse een beetje en dat ook maar tijdelijk. Over de lagere sociale klasse, de armen, spreken we maar liever niet zeker…
Populariteit
Uit tal van peilingen blijkt dat 40 procent van de Amerikanen achter Trumps beleid staat. Dat is zijn harde kern en die verandert niet van mening, wat de president ook doet of niet doet. 55 Procent keurt hem af. In een land waar het volstaat 25 procent van het kiezende publiek (stemmen is niet verplicht) achter je te hebben om (her)verkozen te worden, is de kans zeer reëel dat Donald Trump er in 2020 nog eens vier jaar bij kan doen. Tenzij een invloedrijk en populair Democraat tegen hem op komt. De enige die daar op moment van schrijven voor in aanmerking komt is Nancy Pelosi, die aan het hoofd van de Democratische Partij staat. Zij houdt het been voorlopig stijf in de kwestie van de beruchte Muur met Mexico. Let ook op alles wat Trump doet, in gang steekt, ten voordele van wie ook, gebeurt met geleend geld. Amerika is de grootste schuldenaar ter wereld. En het land met de machtigste militaire machine ter wereld. Beide gaan deels hand in hand…
is dit niks voor je, joost
http://politicalsculptor.com/images/uploads/estore/trumppunchingbag/06.jpg
Geweldige tip, Nol, waar kun je die kopen? Let wel, ik heb een nogal groot order in gedachten, doe mij maar 7 miljard stuks, dank bij voorbaat!
hier, en je zult waarschijnlijk wel meer van je gading vinden daar
http://politicalsculptor.com/#
Wauw, wat een keuze…ik weet niet wat eerst kiezen?! Doe dan ook maar 7 miljard stuks van deze: http://politicalsculptor.com/jabbathetrump.html. De rekening mag je sturen naar het Witte Huis, of doe maar zijn buitenverblijf want daar zit ie ’t meest, in één van die 126 kamers (als hij niet aan ’t golfen is tenminste); D. Trump, Mar-a-Lago, komt altijd aan! Maar alle gekheid op een stokje: ik ben toch redelijk objectief gebleven neen? Vertolk ik niet de mening van zowat alle niet-Amerikanen? En zelfs van de méérderheid der Amerikanen, gezien dat Hillary Clinton in feite won in 2017 met 4 miljoen Amerikaanse stemmen méér dan Donald Trump? Hé, hij heeft één bevriende (nou ja) natie in gans de wereld, het Verenigd koninkrijk. En net dat land in de persoon van premier May chanteert hij, dwingt hij tot een harde Brexit? Je moet toch maar het lef hebben, niet…? Maar ja, lef loont blijkbaar…Lef wint, en krijgt bewondering, fans, zoals u bijvoorbeeld!
ach joost, alle politiek is uitendelijk bullshit.
lichamelijk ‘volwassen’ , geestelijk ruzie makend als kleuters wie er als eerste op de stepkar mag.
maar ja, zo zijn we allen grootgebracht binnen dit systeem, denkend dat we niet zonder ‘leiding’ kunnen.
en dat zit diep geworteld, want ‘dat hebben we met zijn allen zo afgesproken’
ik was daar niet bij toen. jij wel?
ach joost, alle politiek is uitendelijk bullshit.
lichamelijk ‘volwassen’ , geestelijk ruzie makend als kleuters wie er als eerste op de stepkar mag.
maar ja, zo zijn we allen grootgebracht binnen dit systeem, denkend dat we niet zonder ‘leiding’ kunnen.
en dat zit diep geworteld, want ‘dat hebben we met zijn allen zo afgesproken’
ik was daar niet bij toen. jij wel?
Tja, weet je hoe het bij de Mexicaanse Indianen anno 1900 en daarvoor nog ging, wanneer en hoe die een leider kozen? Dit heb ik vanuit de boeken van B.Traven, een mysterieuze schrijver, men kan slechts raden naar zijn ware identiteit. https://nl.wikipedia.org/wiki/B._Traven. Hij beschrijft hun harde leven tot en met de revolutie van 1910, zéér knappe boeken allemaal. Die leider, gekozen door het betreffende volk, moest voor hij die taak op zich nam op een soort ring gaan zitten met de billen bloot. Daaronder werd een vuurtje gestookt en de proef bestond eruit dat hij moest blijven zitten totdat hij verbrand was. Dat was om hem en iedere volgende leider eraan te herinneren dat zijn bewind tijdelijk was. Zo zou niemand het in zijn hoofd halen om aan te willen blijven als leider, eens zijn termijn om was. (In Afrika, bv Zimbabwe en de Centraal Afrikaanse Republiek had je indertijd presidenten-voor-het-leven, zelfbenoemde omdat het zo heerlijk is aan de top, begrijp je? Dat wilden die Mexicaanse Indianen van toen voorkomen, de (lichte) verbranding, dat ritueel, was om de kandidaat-leider eraan te herinneren dat zijn bewind tijdelijk zou zijn…) Maar leiders, tja, je hebt ze in alle soorten en maten hé. Je kiest ook niet waar je geboren wordt. Tref je het slecht dan is dat in Noord-Korea met zijn dynastie, waar het land met alles erop en eraan over is gegaan van grootvader op vader op zoon. Compleet met martelpraktijken en concentratiekampen. Niet zo in Frankrijk vandaag maar daar zijn de meesten ook ontevreden. Het kan ook in Brunei zijn met alle weelde en welvaart voor de meesten, maar dan mag je ook niet één woord van kritiek op de Sultan uiten. Communisme, in theorie iedereen gelijk, iedereen kameraad, ieder draagt bij naar kunnen en ontvangt naar behoeften…wat een vreselijke rampen heeft dàt systeem opgeleverd, onder Mao en Stalin?! De VS dan? Maar die hebben ook geheime gevangenissen hoor, in Polen alvast, waar de CIA of huurlingen martelen. Kijk ook eens naar Lybië, was het beter toen met Khadaffi of nu in totale chaos? Dan is ‘ons’ westers systeem, hoe onvolmaakt ook, met eindeloos palaveren soms, denk ik nog het minst slechte. Leiders moeten er zijn, er moeten nu eenmaal beslissingen genomen worden, knopen doorgehakt, ook onpopulaire maatregelen genomen worden. Je mag ze in ieder geval nooit teveel macht gunnen, want dan loopt het gegarandeerd verkeerd! Mijn idee hoor…
Hihihi, een referendum ja, daar zeg je zo wat, zoals met de Brexit zeker? Zo een dat je blijft herhalen tot de uitslag je past! Btw: ik denk nog altijd dat deze op de lange baan geschoven wordt, of een nieuw referendum hem zal wegstemmen. Neen, vrijheid? Op de duur zullen we nog net mogen beslissen waarmee we onze boterham beleggen, met vlees of kaas! Mijn idee… Maar toch, er liep een hele poos geleden een serie op tv waar Nederlanders in het buitenland bezocht werden, die meest wel aan de mallemolen waren ontsnapt, kan nu niet op de naam komen… Die voor zichzelf ergens ver weg een niche gecreëerd hebben, een klein plaatsje op aarde van geluk. Op een eiland of diep in de jungle van Peru en zo. Het ging daarbij ofwel om mensen alléén, of met z’n twee (en soms enkele kids). De kleinst mogelijke ‘gemeenschap’ dus. Ik benijdde die durvers wel een beetje hoor…en op de Britse tv liep er een soortgelijke. Over Britten dan. En er is ook de serie ‘Ik vertrek’ natuurlijk…
ik denk dat je deze bedoeld :
https://tvblik.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld
ja, ‘durvers’…. wat voor andere keuze heb je wanneer je je niet kunt vereenzelvigen binnen dit systeem van slikken of stikken.
En veel mensen zien dat dan aan en denken, ach dat zou ik ook wel willen, maar zijn gebonden, financieel of sociaal, missen de moed of de kracht.
Reken er vast maar op dat wanneer je zoiets doet je een behoorlijke ‘outcast’ word en dat gaat uiteindelijk ook weer tegen de menselijke natuur in want mensen zijn toch sociale wezens.
Wat dan weer jammelijk misbruikt wordt op commercieel vlak en zoals we ook zien via de media (main stream) om de massa te sturen.
Mijn idee van een ander soort samenleving is de volgende:
Een netwerk van kleine zelfvoorzienende gemeenschappen die vrijwillig samenwerken ter uitwisseling van informatie en goederen met elkaar, en waar beslissingen binnen de gemeenschap wordt genomen op basis van vrijwillige samenwerking tot algemeen nut.
Dit heeft als voordeel dat men dus als individu kan kiezen welke gemeenschap het beste bij hem of haar past, maar met kan ook buiten zo een gemeenschap apart gaan wonen en toch samenwerking ermee.
Maar het grootste en ik denk het belangrijkste is dat op deze manier de macht wordt gedecentraliseerd. Want dat is wat we niet alleen in deze steeds meer globalistische wereld zien maar ook door de eeuwen heen : de mens kan niet met macht omgaan en eindigt , ook met de beste bedoelingen in het begin, weer in een misbruiker ervan.
De vraag daarbij is dan natuurlijk of we niet achteruitgaan in welvaart zoals we die nu kennen, want dat zit in de aard van de mens, stilstand is achteruitgan, dus laat ons van achteruitgang helemaal maar niet praten, dat is een taboe! Tenminste in de opgelegde visie van eeuwige groei.
Wat heeft een mens uiteindelijk meer nodig dan eten drinken en onderdak? Is alles daarbuiten een werkelijke noodzaak of een aangeleerd verzamelen van spullen die we uiteindelijk na aanschap nog een week of 2 gebruiken en daarne 5 jaar later op zolder terugvinden.
affijn, het is allemaal maar eens filosoferen, maar dat het op de manier zoals het nu gaat niet verder kan vraagt daarom, is mijn idee. Want dat dit op een einde loopt vroeg of laat , hoef je geen sociologie voor gestuurd te hebben.
Maqar uiteindelijk zal de toekomst zichzelf uitwijzen, want nog altijd is actie reactie, en de globalistiche trend die het volk nu wordt opgelegd door enkelingen met een godscomplex stuit nu al in zoveel landen op zoveel weerstand dat uiteindelijk, vroeg of laat, de vlam wel in de pan zal slaan.
Beter om daar dan maar al wat op voor te bereiden.
Vlees op je brood staat ook al ter discussie
Ja dank je, dit is ‘m inderdaad: https://tvblik.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld
Inderdaad Nol, er zijn duidelijk nog andere technische problemen op Biflatie.nl. Maar nu klopt deze thread ook al niet! Ik zal ook hierover de technisch verantwoordelijke inlichten. Heeft u trouwens gemerkt dat de hele pagina Crypto Nieuws is weggevallen sinds een dag of drie? Ik wist dat men ermee bezig was maar dit is nieuw…dus dank voor het signaleren! Uit naam van Biflatie onze excuses, hoewel ik op technische zaken geen invloed heb… Maar ik geef ook dit meteen door dus!
Wilde heel vermogen in ajax aandelen stoppen, maar koninklijke familie was me waarschijnlijk te snel afgeweest?