In een interview in het TV-programma “Buitenhof” doet Klaas Knot de volgende uitspraak:

“Wij vragen overal in de economie om buffers. De wereld is nou eenmaal onzeker en aan de bronnen van de onzekerheid kunnen we weinig doen. Maar we kunnen wel vragen aan economische partijen om weerbaar te zijn. Dat betekent buffers in de overheidsfinanciën, buffers bij de banken… Waarom vragen we niet om een klein buffertje bij de huishoudens, wat in potentie toch een kwetsbare groep is?”

Ondoordachte uitspraak

Ik vind dit nogal een ondoordachte uitspraak van een bankpresident. Hoe hoger je positie hoe verder je afdwaalt van de realiteit. Makkelijk gezegd in deze tijd van lage of feitelijk negatieve rente. Bij de bank betaalt de kleine spaarder een maandelijks bedrag aan bankkosten voor het (verplicht) aanhouden van een bankrekening. Daaraan gekoppeld de spaarrekening met 0,01 procent rente, dus na aftrek van kosten voor de meesten een negatieve opbrengst. Inflatie nog niet eens meegerekend.

Boel op z’n kop

Het sparen wordt dus ontmoedigd. Niet zo heel raar dat ondanks sombere verwachtingen nog steeds veel redelijk bemiddelde particulieren zijn belegd in aandelen. Momenteel staat de boel op zijn kop vergeleken met twintig jaar geleden toen sparen nog loonde en ondernemers bij pensionering door de verkoop van hun bedrijf konden rentenieren. Centrale banken hebben de rente nu jarenlang laten vieren.

Elitair gedrag

Klaas Knot praat heel tactisch en laat zich niet van de wijs brengen door welke interviewer dan ook. Dat past bij het elitaire gedrag van een invloedrijke beleidsmaker. Maar met deze uitspraak gaat hij de mist in: “Waarom vragen we niet om een klein buffertje bij de huishoudens, wat in potentie toch een kwetsbare groep is?” Hieruit blijkt dat hij ver af staat van de realiteit in de samenleving. De kwetsbare huishoudens hebben al moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en voelen zich dubbel genaaid als ze zien dat die paar duizend eurootjes (hooguit) op de bank ook al aangetast worden door inflatie en per saldo negatieve rente. Een laag saldo is na 5 jaar ingeteerd tenzij men ieder jaar meer inlegt dan men inteert. En dat gaat bij velen niet meer lukken Klaas, we worden beKnot.

3 reacties

  1. In mijn kennissenkring zitten nogal wat mensen die krap bij kas zitten, of zelfs in de schuld hulpverlening zitten. Dan is het echt sappelen. Ze kunnen soms geen kant op. Wat te denken van iemand die 63 is, al vijf jaar een uitkering heeft en nog steeds 50 sollicitatiebrieven per jaar moet versturen? Bij wie steeds de dreiging boven het hoofd hangt dat hij wordt gekort omdat hij zogenaamd ‘niet werkwillend’ zou zijn?
    Soms zou ik wel eens willen zien dat al die elite er vrijwillig voor zou kiezen om eens een keer mee te doen met een programma als “Geen cent te makken”.
    Nederland heeft maar één probleem: de elite! Met elkaar besluiten ze steeds weer om belastingen te verhogen. Jammer dat het Nederlandse volk steeds blijft roepen om loonsverhoging. Het zou veel effectiever zijn om belastingverlaging! te roepen! Wie Elsevier heeft gelezen van twee weken geleden, heeft gezien dat de loonkosten voor werkgevers gemiddeld twee keer zo hoog zijn als wat een werknemer netto in het handje krijgt. Als je dan van de 50% die overblijft in je levensonderhoud moet voorzien, dan gaat daar gemiddeld ook nog eens 20% vanaf. Niet alleen aan BTW, maar ook aan accijnzen, energiebelasting en nog veel meer.

    Kortom: ongeveer 70% van ons loon verdwijnt in de schatkist. Daar worden heel wat nonsens van betaald … En uiteindelijk kan Juncker weer een extra borreltje achterover slaan!

  2. Knot is de juiste man op zijn plaats, aldus dat beweert ie onlangs anders hadden ze hem allang geloosd?
    Sta hij nou op te komen voor het Nederlandse volk?
    Ronduit een hielenlikker, die wel de problemen, verarming en pensioentekort en dat de Nederlandse burger voor de eugemeenshap moet boeten, aankaart maar er geen ene reet aan doet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: