We vernoemden reeds Thailand als nummer één op het gebied van digitalisering anno 2019. Voor mobiel bankieren, handel en zeker ook cryptomunten en de blockchain. In februari 2019 bewijst het Oosterse land opnieuw de voortrekkersrol op zich te nemen. Dit lezen we namelijk op Coindesk.com: ‘Thailand green lights issuance and trading of blockchain securities.’ In die ene korte zin zit uitstekend nieuws voor de crypto- en blockchain wereld. Het opent namelijk een poort naar eindeloos veel mogelijkheden. Naar markten die, zonder overdrijving, duizenden miljarden in fiatmunten vertegenwoordigen! Wat zijn blockchain of tokenized securities en waarom zijn ze van zo groot belang?
Biljoenen en triljoenen, billions and trillions
Maar eerst even een woordje over nominaties van geld, zodat we allemaal goed beseffen waarover het gaat. Er kan namelijk verwarring ontstaan en voor je het weet begrijpt iemand dat het over tien keer meer gaat. Of minder. We schreven het reeds in een heel andere context, over de politieke wereld. ‘Een miljardje hier, een miljardje daar; voor je het weet heb je ’t over serieuze bedrag…’ (!) Een biljoen in de Nederlandse taal staat voor duizend miljard. Een triljoen is dan een miljard keer een miljard. Een ‘1’ met achttien nullen erachter. Het zijn onvoorstelbare bedragen. Niet van de aard voor u en wij om dagelijks te gebruiken. Behalve in de wereld van geld, economie en investeringen natuurlijk! En laat dat nu net de wereld van Biflatie.nl zijn. Dus moeten we ons allemaal er toch vertrouwd mee maken. In de Engelse taal zijn billions dan weer miljarden en trillions duizenden miljarden. Om toch geen verwarring te scheppen gebruiken we zelf ‘miljarden’ en ‘duizenden miljarden.’ Het zijn meer plastische termen, je kunt je er een iets betere voorstelling ook van maken, toch. Vandaar dus.
Wetsaanpassing
Kunt u het zich voorstellen? Niet de tokens, de blokketen of cryptomunten moeten zich in Thailand aanpassen aan, schikken naar de plaatselijke wetgeving. Neen: de wet past zich aan hén aan! Van accomoderen gesproken? En wij die dachten dat Malta al zo verwelkomend is, met niet voor niets als bijnaam ‘Blockchain Island’… Inderdaad: Thailand’s National Legislative Assembly heeft een ammendement gestemd voor de Securities and Exchange Act. Vervolgens gaat de Securities and Exchange Commission (SEC) deze toepassen. Met alle red tape en papierwerk (nou ja) zal de dan nieuwe wet effectief worden later in 2019. Het belangrijkste is dat dit er door komt natuurlijk, hoe dan ook.
Mogelijkheden en gevolgen
‘SEC deputy secretary-general Tipsuda Thavaramara said in the article that the legislative effort clears the way for tokenisation platforms in the future, and will help develop the digital asset ecosystem.’ Het ministerie van Financiën gunde in januari 2019 reeds vier bedrijven ‘digital asset business licenses.’ Tokenized securities, men is er druk mee bezig van Afrika tot Singapore en van de Filipijnen tot Estland. Ook worden ze wel blockchain securities genoemd. De gangbare afkorting van een security token is STO. Wat zijn dit nu in feite?
Tokens here, tokens there, tokens everywhere
Nemen we de aandelenhandel als voorbeeld. Je koopt aandelen sinds mensenheugenis via een tussenpersoon, soms zelfs meerdere tussenpersonen of bedrijven. Dat is: tot iemand besefte dat de blokketen ook hier dienst kan doen. Decentralisatie is het toverwoord in deze, dus laat ons ook de aandelenhandel decentraliseren! Je koopt dan rechtstreeks de gewenste aandelen, op een gedecentraliseerde beurs. Trouwens, waarom niet hetzelfde doen voor wat betreft obligaties? En nu we toch bezig zijn: vastgoed! En..en… Voor het ogenblik staan ze nog in de kinderschoenen, die STO’s. Maar de grootste cryptobeurs ter wereld is zo’n beurs aan het testen, en wel sinds 20 februari 2019. Ze heet DEX en wordt mogelijk gemaakt door een eigen blockchain, genaamd Binance Chain. Bottom line: je kunt in theorie zowat ‘alles’ omzetten naar ‘verhandelbare rechten.’ (Er bestaat geen goede vertaling van tokenization; het beste dat we kunnen zeggen is dat tokens rechten zijn, verhandelbare rechten.)
Voordelen van verhandelbare rechten
Je koopt goedkoper want zonder tussenpersonen. De handel in wat-dan-ook verloopt veel sneller. Het hele proces is tevens anoniemer dan de bestaande handel. Dat betekent dus meer discretie en in principe ook meer veiligheid. Het vergt enige verbeelding maar wat kan nog zoal ’tokenized’ worden denkt u? Wij vernemen graag uw ideeën…!