Op een en dezelfde dag twee compleet tegengestelde nieuwsfeiten in de internationale pers. Elk vanuit een heel andere kant van de wereld. Het aantal miljonairs en miljardairs in Azië neemt met sprongen toe. En het bezit van de Amerikaanse burger is aanzienlijk afgenomen. Is het een omen voor wat nog komen gaat? Een misschien wel definitieve shift van welvaart van West naar Oost?

UHNWI

Dat is de afkorting van Ultra High Net Worth Individuals. Particulieren die extreem rijk zijn dus. Het is de term die gebruikt wordt om zij te omschrijven die 30 miljoen dollar en meer in bezit hebben. Dat aantal stijgt stelselmatig. Tegen 2023 komt zo meer dan twee derde van de 2700 miljardairs uit Azië. Het aantal rijken volgens dit criterium wordt geprojecteerd nog veel meer toe te nemen. Het bijzondere is wel dat dit ook gebeurt op plaatsen waar je het niet zou verwachten. In landen die eerder in de media komen als armere, zelfs derdewereld landen.

Of all places…

De toename van het aantal miljonairs en miljardairs gebeurt het snelst in India, de Filipijnen en China. Met respectievelijk 39, 38 en 35 procent. Dan volgt een aantal landen uit de eerder genoemde, arme categorie. Kenya, en zelfs Afrika als geheel. Brazilië. Mexico. Vandaag in 2019 zal ook voor het eerst het aantal miljonairs in de wereld de 20.000 overschrijden.

Ondertussen in de Verenigde Staten

‘Household net worth fell at the highest level since the financial crisis, according to Fed data,’ schrijft CNBC. Tezamen verloren Amerikanen wel 3,73 trillion in het vierde kwartaal van 2018. Dat is uitgeschreven drieduizend zevenhonderdertig miljard dollar. De ene natuurlijk meer dan de andere, maar het is algemeen geweten dat het vermogen van Noord-Amerikanen nauw gelinkt is aan de aandelenbeurzen. Min 3,4 procent lijkt niet veel maar het is de grootste afname sinds de Kredietcrisis van 2008. Inwoners van de VS houden tevens een flink deel van hun welvaart in de eigen woning aan.

Vastgoed

Dat het in dit opzicht behoorlijk mis kan gaan, merkten we reeds net tijdens genoemde crisis, die ook een Huizencrisis mag genoemd worden. De min 3,4 procent in bezit is dan nog gecorrigeerd door een toename van de waarde aan vastgoed bezit. ‘The decline was offset somewhat by a $300 billion increase in real estate value.’ Wanneer recente onheilsberichten aanhouden, zou 2019 wel eens een teleurstelling kunnen inhouden voor de Amerikaanse burger…

Eén reactie

  1. Hier wordt de trend in absolute AANTALLEN (toename aantal superrijken in Azië) vergeleken met de ontwikkeling van een GEMIDDELDE (gezinsvermogens in de VS).
    Dat kan dus geen basis zijn voor de stelling: “Azië wordt rijker, de VS armer”.

    Afgaande op het GEMIDDELDE Aziatische gezinsinkomen/-vermogen leeft het merendeel van de bevolking (ook in de z.g. ‘opkomende economieën’) nog in
    het Stenen Tijdperk, waarbij de ‘dorpstraat’ dient als openbaar riool. Terwijl
    een toenemend aantal superrijken voor zichzelf een kasteel bouwt op een glad
    geschoren gazon.

    Het zegt – ook in de ‘ontwikkelde wereld’ – niets over de rijkdom van een land, maar alles over de toenemende (asociale) ongelijke verdeling van gemeenschappelijk bezit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: