Tal van berichten die ons bereiken vandaag handelen over één onderwerp: dalende huizenprijzen. We berichtten eerder al over de ernstige situatie down under. De vastgoedbubbel in Australië die leeg loopt. Soortgelijke gebeurtenissen vinden ook plaats in de VS en in Dubai. Tegelijk is voor de eerste maal in Nederland de gemiddelde woningprijs gestegen tot boven 300.000 euro. Leven wij soms op een eiland, afgesneden van de economische realiteit van de buitenwereld?

Million Dollar Listing

Wij kijken heel graag naar de televisiereeks ‘Million Dollar Listing‘. De reeks loopt al vele jaren en wij zijn absolute fans. Er is en was MDL New York, San Francisco, Los Angeles. Telkens worden drie topmakelaars in onroerend goed gevolgd. Meest met hun successen en af en toe slechts een misser. Het gaat altijd over toplocaties, met bijbehorende prijzen uiteraard. Het gemak waarmee miljoenen dollars gevraagd en neergeteld worden, is fascinerend. Voor wie in een bescheiden woning huist in een dorpje, lijkt het wel alsof je naar een andere wereld kijkt. Waar alles mooi, groot en vooral enorm duur is. Onder het miljoen dollar vind je ook (meest recente reeks van 2018) niet één flat in New York City. Aan zulk soort ‘goedkope woningen’ wordt trouwens zelden aandacht besteed in MDL. Voor minder dan een paar miljoen dollar komen deze heren (en een enkele dame) hun bed niet uit.

Fantasiewereld

Twee scènes zijn typerend voor de apart wereld waarin de rijken en superrijken leven. Tijdens de zoveelste party om klanten te werven, staat een groepje makelaars en potentiële kopers te keuvelen met een glas champagne in de hand. Het gespreksonderwerp ligt voor de hand. Het appartement waarin een honderdtal (!) van hen verzameld is, moet voor 12 miljoen dollar van de hand. Het tijdstip: ergens in 2017. Eén iemand van het betreffende groepje maakt de volgende opmerking. “Voor minder dan 10 miljoen vind je niks meer in New York hé?’ De anderen knikken instemmend… Gaan we over naar de tweede scène die al even veelzeggend is.

“Dit is de droom van 7 miljard mensen!”

Met deze opmerking tracht een van de makelaars uit MDL een potentiële klant te overtuigen een reusachtig bedrag neer te tellen voor een woning. Het appartement met drie slaapkamers heeft een gunstige ligging. Is met kwaliteitsmaterialen gerenoveerd. Is onmiddellijk bewoonbaar maar kan evengoed als investering dienen. “Want binnen drie jaar is dit een half miljoen duurder.” Is dit inderdaad zo, vragen we ons dan af, als kijker? Kan vastgoed alleen maar stijgen in prijs? Tja, zo leek het toch, tot in 2007 de Kredietcrisis uitbrak. Er volgden enkele moeilijke jaren voor de business. Maar die lijken sindsdien alweer tot een andere eeuw te behoren. We keren terug naar de realiteit anno 2019. En naar andere delen van de VS, van de wereld. Want daaruit komt het ene onheilsbericht na het andere.

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, Midden-Oosten

‘The United Arab Emirates (UAE) Property Report by Savills Middle East has revealed that home prices in the Dubai-Sharjah-Ajman metropolitan area fell in 2018 as inventory flooded the market.’ (Zerohedge.com)

Kenya, Afrika

‘There is evidence that real estate markets are stalling in Asia, Australia, Europe, and the US, with new evidence suggesting the slowdown has infected Africa.’ (Zerohedge.com)

Verenigde Staten

‘San Francisco Bay Area & Seattle lead with biggest multimonth drop since 2012. San Diego, Denver, Portland, Los Angeles decline. Others have stalled. A few eke out records.’ (Wolfstreet.com)

We eindigen dit artikel om uw dag als eigenaar van vastgoed niet teveel te verzieken. Voor potentiële kopers en huurders van een woning is bovenstaande mogelijk wel goed nieuws. Want een mogelijke voorbode van lagere prijzen voor Nederlands vastgoed. De een zijn dood (nou ja) is de ander zijn brood, zullen we maar denken…?

Eén reactie

  1. En daarom moeten we 100.000 mensen per jaar binnen halen om de druk op de huizenmarkt hoog te houden. En de tijdelijke bewoning door arbeidsmigranten is ook goed om de druk erop te houden.

    Voor instapper wordt het zeer lastig om mee te doen en wachten kan het zomaar onbetaalbaar maken. Voor diegene met huis maakt het geen zak meer uit of de prijs stijgt, zijn volgende huis is immers dan ook duurder. En als de prijs daalt is je volgende huis weer goedkoper. (als je in dezelfde regio blijft natuurlijk).
    Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de goedkope hypotheken aflopen als de rente is gestegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: