Voor wie denkt dat het bovenstaande ‘Grieks’ is (omdat hij/zij de titel misschien niet zo direct begrijpt) zit er nog niet ver naast. Iota is inderdaad de 9de en kleinste letter van het Griekse alfabet. Het staat eveneens voor iets héél klein, miniem. En laat Iota nou ook een wel heel bijzondere cryptomunt zijn. Biflatie schreeft er reeds eerder over natuurlijk. Zelfs al in 2017. Toen luidde de titel van een artikel: ‘Prijs IOTA – cryptocurrency voor de Internet of Things – explodeert’. Wel, afgelopen week tot zaterdag 1 juni 2019, gaf zo’n déjà vu situatie. Want laat Iota net als twee jaar geleden een ferme sprong omhoog gemaakt hebben, in koers. En een enorme pas vooruit in ontwikkeling.

Safety first

IOTA werd opgericht door de Iota Foundation. De munt zelf heet MIOTA en staat voor mega iota. 1 Iota is de kleinste rekeneenheid. Omdat deze dus ondeelbaar is en pieklein, wordt meer gebruik gemaakt van Mega Iota of MIOTA. Zo is deze munt van 26 ot 31 mei 2019 van 0,38 dollar tegenwaarde naar 0,48 gestegen. Tussentijds werd zelfs 0,55 aangetikt, wat bijna een verdubbeling in waarde betekende. De Foundation heeft namelijk een nieuwe mijlpaal gehaald. Door de zogenaamde Coordicide-update is het IOTA netwerk enorm veiliger geworden. De munt MIOTA kwam dus extra in trek bij beleggers.

Tangle betekent wirwar. Ogenschijnlijke wirwar

We willen niet te diep technologisch gaan (zeker niet tot op het punt dat we er zelf niks meer van snappen.) Maar Iota maakt géén gebruik van de blockchain. Wel van een zogenaamde ’tangle ledger’. Bevestigingen van transacties gebeuren hier niet met de gebruikelijke opeenvolgende blokken (van de blokketen) oftewel lineair. Wel heel anders; om een voorbeeld te geven. Bewerking of transactie nummer 5 op een gegeven moment zal bevestiging geven van transacties 2 en 3. Transactie 6 zal dat doen voor transacties 4 en 5. En zo verder. Wanneer het geldtransacties zijn kosten die ook nog eens niks. Helemaal niets! Net vanwege die bevestiging achteraf. Klinkt nog even mysterieus? Misschien best dan…

…Iota in vijf zinnen beschrijven?

Dat kunnen we zelf dan toch niet beter doen dan Wikipedia.org. Deze online encyclopedie verwoordt dit namelijk als volgt (en zo lijkt het bovenstaande, onze uitleg al wat minder op Grieks, of Chinees?):

IOTA is een opensource-cryptovaluta met gedistribueerd grootboek, die zich richt op het leveren van een veilige communicatie en veilige betalingen tussen apparaten op het internet der dingen. Met behulp van een acyclische gerichte graaf (een generalisatie van de blockchain) zijn de transacties van IOTA gratis, ongeacht de omvang van de transactie. Daarnaast zijn de bevestigingen zeer snel en is het aantal transacties dat het systeem gelijktijdig kan verwerken in beginsel onbeperkt, en ook kan het systeem eenvoudig worden opgeschaald.[2][3] IOTA werd in 2015 opgericht door David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener en Dr. Serguei Popov. IOTA staat onder toezicht van de IOTA Foundation, een non-profitorganisatie die zich toelegt op het ontwikkelen van de technologie en deze licentievrij houdt voor alle ontwikkelaars om mee te werken’.

Internet of Things (IoT)

Wanneer wij horen over onderling communicerende apparaten, moeten we altijd denken aan ‘Rise of The Machines’. Jawel, Terminator 3, de scifi uit 2003. In die film zijn die ‘apparaten’ dan robots en ander militair tuig (letterlijk). En dermate autonoom communiceren ze onderling, dat de mens er geen enkele invloed meer op heeft. Sterker nog: die ‘apparaten’ keren zich tégen de mens, tegen hun maker. Het genre film heet natuurlijk niet zomaar ‘science fiction’, een mengeling van wetenschap en fictie. En de toepassingen die IOTA voor ogen heeft zijn eerder mensdienend dan mensvijandig. In de perfecte, ideale (of ideële?) wereld van het Internet of Things, waar onder meer genoemde Foundation zo naarstig aan werkt, gaat het over zelfrijdende taxi’s en drones die pakjes bezorgen. De realiteit van wetenschap, verbeelding en ondernemerschap haalt de science fiction in. Nu nog een of andere robot die autonoom stukjes schrijft, dan zijn wij helemaal boven jan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: