“Partez du principe que toutes les institutions financières importantes dans le monde regardent le potentiel de la « tokenisation », du « stable coin » et des paiements sans frictions.” Vertrek van het principe dat alle belangrijke financiële instellingen ter wereld kijken naar het potentieel. Dat is een statement die kan tellen, dunkt ons! Ze komt van de topman van een van Amerika’s belangrijke banken, Goldman Sachs (GS). David Solomon vertelt trouwens nog heel wat interessante zaken in het interview met het Franse Echos.
Geen recessie in 2020
Dat is waar Solomon eerst naar gevraagd wordt. Einde juni 2019 wanneer hij in Parijs is. “Je n’anticipe pas de crise financière majeure en 2020. En ce moment, il y a un effort énorme de politique monétaire pour soutenir la croissance dans le monde.” Een enorme monetaire inspanning om de economische groei in de wereld te ondersteunen dus. Ja, dat mag je wel zeggen! Solomon acht de kans op een recessie in 2020 erg klein. Wel noemt hij de negatieve intrestvoeten en de publieke schulden een serieuze zorg. Net als de geopolitieke spanningen.
Beurs en Brexit
De S&P noemt de topman historisch op een normale hoogte, met 17 keer de winst. Heel wat anders dan in het jaar 2000, geeft hij als voorbeeld. Gevraagd naar zijn mening over de Brexit, zegt Solomon dat er vooral duidelijkheid moet komen. (Dit berichtten wij ook al eerder op Biflatie: de markt kan slecht nieuws mettertijd verwerken, maar onzekerheid ligt veel moeilijker.) “Une absence de visibilité prolongée serait mauvaise pour les marchés.” Zouden andere landen de weg van het VK volgen, dan heeft Europa wel een groot probleem, vervolgt hij.
“Kunnen banken op termijn verdwijnen?”
Een vraag die hard moet aankomen, al is Goldman Sachs niet zo groot geworden zou de bank niet ver vooruit kijken. De digitale revolutie is niet de enige uitdaging die banken kennen hoor, zegt Solomon. Ze zullen moeten mee evolueren en zich aanpassen. Maar dat hebben ze altijd al moeten doen, dixit de topman. De digitale wereld zal partnerschappen zoeken met de bankenwereld. Eerder dan zelf bank te gaan spelen. Zo is GS partner van Apple op kredietgebied, voegt hij er nog aan toe. Tot slot zegt Solomon dat hij een bank aan het maken is die meer open en transparant is. Misschien een detail maar het kan tekenend zijn voor zo’n nieuwe politiek: een das dragen is niet meer verplicht bij GS!
Ze zien dat hun belangen achteruit gaan nu bitcoin opkomt?