Deutsche Bank heeft enorme problemen. 49 biljoen exposure aan derivaten, massaontslagen en nu komen ze ook nog eens naar buiten met het grootste kwartaalverlies sinds 2008. De omzet kwam in het tweede kwartaal van 2019 uit op 6,2 miljard en het nettoverlies op maar liefst 3,15 miljard euro.
Aandeel Deutsche Bank zakt 5% na cijfers
De bank had zelf verwacht, zoals ze eerder lieten weten, dat het verlies uit zou komen op 2,8 miljard, door reogranisatiekosten. De bank gaat 18.000 banen schrappen tot 2022 om het hoofd boven water te houden. Dat is 20% van het totale personeelsbestand. Het verlies valt dus nog iets negatiever uit. Het aandeel van Deutsche Bank daalde woensdagochtend 24 juli na het nieuws zo’n 5% op de DAX (de grootste Duitse beursindex). In de afgelopen 12 maanden is het aandeel ruim 30% gedaald en noteerde het nieuwe alltime lows.
Totale herstructurereningskosten €7,4 miljard
Het is nog niet gedaan met alle problemen bij de bank. De Duitse bank verwacht zelf dat de totale kosten voor de ontslagen, verdere herstructureringsplannen en natuurlijk de opzet van de nieuwe ‘bad bank’ nog zullen oplopen tot 7,4 miljard euro. De kans is natuurlijk groot dat dit een te voorzichtige schatting is.
Het is opvallend hoeveel beleggers overstappen naar staatsleningen met negatieve rente. Vandaag een nieuw dieptepunt voor de Duitse 10-jarige om 10:00 uur op -0,38 (!). De NL-10-jarige ook op recordstand van -0.26(!). Bij grote vraag daalt altijd de rente, men gokt op koerswinsten bij verkoop. Toch staan de DAX en AEX nog altijd in de plus. Het schijnt dat grote institutionele beleggers massaal kiezen voor veiligheid en overstappen in de staatsleningen van “veilige” landen. Ervaren beleggers zien de gevaren van een systeemcrash als DB gaat schuiven. Komt niet groot in het nieuws want op een versnelling van de neergaande spiraal zit niemand te wachten. Toch blijven de beurzen goed presteren. Logisch natuurlijk, omdat een groot deel van de (particuliere) beleggers nu meer risico neemt dan ooit tevoren in de beursgeschiedenis. Men houdt veel minder cash aan op deposito’s enzo vanwege de negatieve rentestandaard op bedragen boven een ton. Zoals altijd vlak voor een beurscrash springen veel beleggers als laatste op de rijdende trein. We zitten nu in de meest spannende fase van ons financiële systeem. Hoe ver kunnen de markten de rente op staatsleningen(en daarmee de centrale rente van ECB) nog naar beneden drukken. En hoe ver kunnen daar tegenover aandelen op de beurzen nog stijgen? Ik zie hier een enorme geladen atmosfeer ontstaan. Spannende tijden.